Artisjus Junior-díj jelöltek: Molnár Tamás

Idén március 1-én másodszorra adják át az Artisjus-díjat Junior kategóriában: a 30 év alatti alkotók zeneszerzői és szövegírói teljesítményét ismeri el a díj. Itt bemutattuk az öt jelöltet, Henri Gonzalezt (Fran Palermo), Jónás Verát, Molnár Tamást (Anti Fitness Club), Antonia Vait és Vitáris Ivánt (Ivan and the Parazol); most pedig alaposan megismerhetjük mindegyiket. Másodszorra Molnár Tamás válaszol a kérdéseinkre.

Molnár Tamás 2002-ben, 14 évesen alapította az Anti Fitness Clubot, melynek dalszerző frontembere volt 2015-ös feloszlásukig. A több díjjal is elismert zenekar végigkoncertezte Magyarországot. Molnár Tamás szólóban 2014 óta lép fel, telt házak előtt. 2008 óta ír dalszövegeket magyar zenészeknek. Több mint 200 szövege jelent meg, olyan különböző előadók tolmácsolásában, mint Tóth Gabi, Muri Enikő, Dér Heni, Veres Mónika Nika, a Soerii és Poolek, Takács Nikolas és Varga Viktor slágerei is szerepelnek. A társadalmi, környezetvédelmi kérdésekkel is foglalkozó dalok közül sok volt listavezető, illetve A Dalba is több szerzeménye is bejutott. 2015-ben jelent meg első kottakönyve.

A jelölteket megkérdeztük legsikeresebb szerzeményükről, valamint legkedvesebb olyan dalukról, amely nem lett ennyire ismert; valamint példaképeikről és arról, hogy szerzőként mit tanultak tőlük.

Legsikeresebb dal

Bár szerzeményeim jelentős részét másoknak írtam, mégis valahogy a leg-legek az általam előadott dalok közül valóak. A Mennyországot még azt hiszem, 2012 januárjában írtam Máltán, egy hotelszobában. Az énekdallam jött magától, aztán már percek alatt megvolt a harmóniaváz, majd a dalszerkezet. Ahogy az lenni szokott, a szöveg készült el utoljára, de emlékeim szerint azon sem görcsöltem sokat. Ekkoriban már tudtam: a jó dalhoz nem idő kell, hanem pillanat.

Legkedvesebb, kevésbé sikeres szerzemény

A Lábnyom inkább szakmai berkekben lett elismert, nem tipikus közönségkedvenc. Kellőképp társadalomkritikus dal ez ahhoz, hogy csak azokat érintse meg, akik valóban nyitott szemmel járnak. A határaimat feszegettem, néhol talán át is léptem azokat mint előadó és mint szerző egyaránt. Én ebben látom az alkotás kvinteszenciáját.

Példaképek

Rengeteg szerző van rám hatással legkülönbözőbb műfajokból, így nehéz volna közülük néhányat is kiemelnem. Néhol a komplex megoldások, másutt “a kevesebb néha több” elve működik hibátlanul. Egyszer a végletekig cizellált ötletek, olykor pedig az ösztönösen hanyag megközelítések nyűgöznek le. Az inspiráció folyamatosan jelen van, csak alkotás közben kell találkoznunk.

MolnarTamas

Molnár Tamás (fotó: Kiss Krisztina )



Categories: Artisjus, Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading