Site icon

Az Európai Bizottság jogtalanul felhigítaná a szerzői jogi irányelvet – nyílt levél

Részletesen foglalkoztunk az EU szerzői jogi irányelvének megszületésével, és többször megírtuk, hogy ennek elfogadásától még hosszú út vezet a gyakorlatba átültetésig. Az irányelv 2019 márciusi elfogadása után két éve van a tagországoknak, hogy implementálják az irányelvet, és ehhez az Európai Bizottság útmutatót nyújt.

Ennek az elkészítése előtt az EB az érintettek – jogtulajdonosok, tartalommegosztó szolgáltatók, felhasználók és jogászok – bevonásával konzultációt indított, aminek az eredménye egy dokumentum, ami nyáron jelent meg a Bizottság honlapján. Ezt szeptemberig véleményezhették az érintettek; a jogtulajdonosok részéről ez történt most meg egy nyílt levél formájában – a kreatív iparágakat képviselő nagy szakmai szervezetek véleménye igencsak negatív.

Eszerint a Bizottság szembemegy a szerzői jogi irányelv eredeti céljával, vagyis a jogtulajdonosok magas szintű védelmével és azzal, hogy az egységes digitális piac egyenlő esélyeket biztosítson a szereplőknek. A 17-es cikkely (ami a korábbi változat sorszámozása alapján 13-as cikkelyként híresült el) “lényegi részeit úgy értelmezi, hogy az ellentétes annak céljával és megfogalmazásával” – fogalmaz a nyílt levél, amely szerint ez gyakorlatilag felér azzal, hogy a Bizottság megfelelő jogi felhatalmazás nélkül megpróbálta átírni a szerzői jogi irányelvet.

A nyílt levél kitér a kreatív iparágak súlyára (például hogy az EU lakosságának 5,5%-át foglalkoztatják, a külkereskedelmi mérleghez 92 milliárd eurónyi többlettel járulnak hozzá), illetve arra, hogy a szektor járvány utáni talpraállását is akadályozza az irányelv felhigítása.

Az aláírók kiemelik például azt, hogy a jogvédelem alóli kivételek (pl. kritika, paródia stb.) elbírálása a dokumentum szerint történhetne úgy, hogy a tartalommegosztó szolgáltató előzetesen “feltehetően jogsértő” és “feltehetően legitim” kategóriákra osztja a feltöltött tartalmakat, és ez utóbbiak a végleges elbírálásig elérhetők maradnak. A levél szerint ez az egész a valóságban megvalósíthatatlan, a dokumentum homályosan definiálja az idézett kategóriákat, és legfőképpen ez a terv ellentmond a jogsértő tartalmak gyors és hatékony eltávolítását előíró irányelvnek – voltaképpen aláásva ennek hatékonyságát.

A nyílt levelet 23 szakmai szervezet írta alá, a zeneiparból az IFPI, az IMPALA, a GESAC, a European Composer and Songwriter Alliance, a zeneműkiadókat képviselő ICMP és IMPF; továbbá a filmes, tévés, könyves szakmák, a sportközvetítésekkel foglalkozó cégek és a fotóügynökségek képviselői stb.

Exit mobile version