Site icon

A személyre szabott zenehallgatást megszakító reklámok jóval hatékonyabbak, mint amik a rádióban szólnak

A Spotify a Neuro-Insight nevű céget bízta meg, hogy az agyi aktivitást valós időben mérjék zene-, podcast- és reklámhallgatás közben. Az ún. neuromarketinggel foglalkozó cég méri a bevonódást, az érzelmi intenzitást és a memória aktivitását két szempontból: részletek és “átfogó tulajdonságok” (mint pl. a reklámmal asszociált emlékek, érzések, témák).

A vizsgálat végső célja az audio reklámok hatékonyságának mérése volt, ami nyilvánvalóan arra szolgál, hogy a hirdetőket meggyőzze arról: érdemes a Spotify-on reklámidőt vásárolni.

Az eredmények egy része a zene különféle típusaira vonatkozik. A ritmusközpontú és beszédre alapuló műfajok (pl. a hiphop) a bevonódás, a hangszeres műfajok pedig az érzelmi intenzitás szempontjából voltak erősebbek; a latin és popzene mindkét területen erős hatást váltott ki.

A “digitális audio”, vagyis a személyre szabott, esetleg a személy által interaktívan választott audio hallgatása minden szempontból nagyobb (23-28%-kal erősebb) hatást váltott ki, mint a rádióhallgatás, valamint a tévézésnél és a közösségi médiánál is hatékonyabb volt. A Spotify személyre szabott zeneválasztása még nagyobb hatást váltott ki, mint a digitális audio más formái. (A különbség a globális memória 1%-kal erősebb stimulálásától a bevonódás 9%-os növekedéséig szóródott.)

A hirdetők szempontjából lényeges eredmény az, hogy annak a bevonódásnak, amit a Spotify-on a zenehallgatás elért, 93%-a a zenét megszakító reklámokra is áttevődött. Így ezek az audio hirdetések a brandek számára 19%-kal hatékonyabbak, mint a hagyományosak – írja a Spotify Advertising oldalán megjelent összefoglaló.

Az Axios cikke figyelmeztet arra, hogy nem egy szakmai lektoráláson átesett tudományos tanulmányról van szó.

Exit mobile version