Új front az illegális letöltések elleni jogi csatában: internetszolgáltatót pereltek

Két zeneműkiadó beperelte a Cox Communicationst, az Egyesült Államok egyik legnagyobb internetszolgáltatóját. Akármi lesz a per eredménye, az komoly következményekkel jár majd.

A BMG és a Round Hill Music zeneműkiadók (amelyek többek között David Bowie, Johnny Cash, Lenny Kravitz, illetve a Beatles, James Brown és Katy Perry által sikerre vitt szerzemények jogait birtokolják) a Cox Communications ellen benyújtott keresetükben azt írják: a Cox értesült arról, hogy egyes előfizetői nagy mennyiségben töltenek le és osztanak meg jogvédett tartalmakat, mégsem tett semmit, hogy “felfüggessze vagy korlátozza a hozzáférésüket, vagy bármilyen egyéb módon megbüntesse őket”. Az alperesek azt állítják: kb. 200 ezer jogsértés elkövetéséről értesítették a szolgáltatót, “bőséges bizonyítékokkal” alátámasztva. A vád szerint a Cox inkább arra tett erőfeszítést, hogy a hasonló figyelmeztetéseket ne kapja meg (mintegy spamként, kéretlen levélként kezelve ezeket). “Az ok nyilvánvaló: a Cox nem akarja elveszíteni a bevételeket, amelyeket jogsértő felhasználóitól kap.”

Az illegális letöltések körüli vitában sokszor felmerült már, hogy az internetszolgáltatók ennek a nagy nyertesei (implicit módon akár ezzel hirdetik magukat), és ezért nem tesznek semmi érdemi lépést a megakadályozására, illetve a nyereségből nem juttatnak a jogtulajdonosoknak. Az Egyesült Államokban a jogtulajdonosok szervezetei és a legnagyobb internetszolgáltatók 2011-ben megegyeztek egy “hat csapásos” program bevezetésében, amely a rajtakapottaknak figyelmeztetéseket küld, a visszaesőket egyre komolyabb következményekkel fenyegetve. Ez végül 2013-ban indult el. Mivel azonban ezt különböző szervezetek, cégek megegyezésével, és nem törvénnyel oldották meg (mint más országokban, amelyek közül a francia megoldás kapta a legnagyobb figyelmet), jogi problémák is be vannak építve a rendszerbe. Nem véletlen, írja az Ars Technica, hogy eddig sem a jogtulajdonosok, sem a netszolgáltatók nem mentek bíróság elé ilyen ügyekben. A Cox egyébként nem szerepel a “hat csapásos” programban, ehelyett saját rendszert dolgozott ki – amelyet a vád szerint valójában nem használ.

A Wall Street Journalnak nyilatkozó, szerzői jogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd szerint “eddig a jogi gyakorlatban ki nem próbált” érveléssel fordult a bírósághoz a két zeneműkiadó, ezt így foglalja össze: “lényegében azt állítják, hogy a Cox rosszhiszemű felhasználók tevékenységét segíti elő, mégpedig pusztán azzal, hogy sávszélességet biztosít számukra.” Természetesen nincs arról szó, hogy minden, a felhasználók által elkövetett jogsértésért felelős volna az internetszolgáltató – azonban meg kell tennie a megfelelő lépéseket, ha ilyenek tudomására jutnak. Az 1998-as, a szerzői jogot a digitális világban szabályozó törvény, a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) e “megfelelő lépésekre” vonatkozó előírásainak értelmezéséről van tehát szó, amelyre vonatkozóan az Egyesült Államok bírósági gyakorlata még nem szolgáltatott elegendő precedenst.

Éppen ezért rendkívül fontos ez a per. Ha a Cox nyer, annak az lehet a következménye, hogy a jogtulajdonosok a jövőben jóval nehezebben érvényesíthetik a követeléseiket, sokkal nagyobb körültekintéssel kell eljárniuk a bizonyítások során. Ha azonban a zeneműkiadók nyernek, akkor a várakozások szerint újabb és újabb perek indulhatnak az internetszolgáltatók ellen, hogy hatékonyabban lépjenek fel a jogsértő felhasználók ellen.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading