Attól még, hogy népszerű a pápa, nem biztos, hogy a lemezét bárki megveszi

Bejárta a sajtót a hír, hogy Ferenc pápa Wake Up! címmel lemezt ad ki. Ebből az alkalomból a Billboard utánajárt, hogy a korábbi pápai albumok hogyan teljesítettek.

II. János Pál pápa három lemezének sorsát követi közelről a cikk. Ebből kettőnek kifejezetten rossz híre van zeneipari körökben: azt tartják róluk, hogy “aranylemeznyit szállítottak ki a boltokba, és platinalemeznyit küldtek vissza”, és van, aki úgy emlékszik, hogy két lemezkiadó is tönkrement miattuk. Mindkettő túlzás, de az előbbi aranyköpés majdnem igaz: a Pope John Paul II Sings at the Festival of Sacrosong című, 1979-es lemezből egymilliót szállított a boltokba az Infinity Records, és ebből mindössze 40 ezret adtak el. A kiadó vezetőjét, Ron Alexenburgot az győzte meg, hogy a pápa chicagói látogatására több százezres tömeg gyűlt össze. Másokra is nagy hatással volt ez: a pápa leszerződtetéséért 12 kiadó versengett. A lemez, amelyből a legyártott példányszámok 4 %-át adták el, volt Ron Alexenburg pályájának mélypontja. A csúcspontja amúgy a Jacksons névre átkeresztelt Jackson 5 leszerződtetése volt az Epichez, ahol aztán Michael Jackson megjelentette többek között a Thrillert is.

Az El Rosario Del Papa című albumból az Alliance Entertainment 300 ezer példányt gyártott 1994-ben, és az Infinityhez hasonlóan a karácsonyi piacot szerették volna letarolni vele. Száz ember dolgozott a marketingjén. Végül az Egyesült Államokban ötezer kelt el belőle, bár állítólag Európában jobban fogyott. II. János Pál harmadik, 1999-es Abba Pater lemeze fogyott a legjobban: az Egyesült Államokban 52 ezer példányról számoltak be, ami nem rossz, bár a Sony Classical többet várt tőle. Hozzá kell tenni, hogy valószínűleg viszonylag sok eladásról – például a keresztény könyvesboltokban értékesített példányokról – nem számoltak be.

Ferenc pápa albumának digitális kiadásával – amely a Vatikán és a Believe Digital együttműködésével jelenik meg – ilyen gondok nem lesznek. Igaz, a Wake Up! megjelenik CD-n is, már előrendelhető (csakúgy, mint az iTunes verzió), de aligha gyártanak belőle akár megközelítőleg is annyit, mint az említett pápai albumokból. A Rolling Stone-on volt az első szám premierje, és a Wake Up! Go! Go! Forward! jelenleg 700 ezer lejátszás fölött jár a Soundcloudon. Bár persze ebből az eladásokra nézve nem lehet túl sok következtetést levonni.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading