Szabadon felhasználható a Happy Birthday január 1-től

Január 1-jétől az Európai Unióban közkincsbe kerül minden idők legtöbbet játszott születésnapi dala, a Happy Birthday. 2017 elejétől szabadon felhasználhatóvá válnak más olyan alkotók munkái is, akik 1946-ban hunytak el – mint Moholy-Nagy László vagy H.G. Wells.

Az Európai Unióban így Magyarországon is hatályos szabályozás értelmében december 31-gyel megszűnik minden olyan műalkotás szerzői jogi védettsége, amelynek utolsó élő szerzője 70 évvel ezelőtt, azaz 1946-ban hunyt el. Január elejétől közkincsbe kerül minden idők leghíresebb születésnapi dala, a Happy Birthday to You (röviden Happy Birthday). A korábbi években több téves információ is napvilágot látott ezzel kapcsolatban. Mivel a dal szerzőjének tekintett Patty Smith Hill 78 éves korában 1946. december 30-án hunyt el, így az EU területén a dal védettsége 2017. január elejétől megszűnik.

A Happy Birthday számos rekordot tudhat magáénak. A Patty és Mildred J Hill testvérpár által jegyzett dal a Kentucky állambeli Louisville-ben született, ahol Patty Hill óvodavezetőként dolgozott. A több mint 120 éve született mű a legismertebb angol nyelvű dal. Egyes szakmai elemzések szerint ez a világ legtöbb pénzt termelő dala, a megírása óta körülbelül 50 millió dollárt hozott a jogtulajdonosoknak (akiknek személye különböző kiadói felvásárlások miatt az évtizedek során többször is megváltozott). A dal leghíresebb nyilvános előadásának azt tartják, amikor Marilyn Monroe 1962. május 19-én ezzel köszöntötte a 45. születésnapját ünneplő John F. Kennedy elnököt.

„Egy-egy jól eltalált dal néha olyan mértékig beépül a köztudatba, hogy sokan hajlamosak valamiféle népdalnak gondolni őket. Kollégáink idehaza és külföldön is sokat dolgoznak azért, hogy még ilyen esetekben is tisztán lássuk, kinek köszönhető a műalkotás” – mondta Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója. „A Happy Birthday védelmi idejének lejárta a családi-baráti születésnapi összejövetelekkel kapcsolatban semmiféle változást nem eredményez, hiszen magánhasználat esetén eddig sem állt fenn jogdíjfizetési kötelezettség. A vendéglátó- és szórakozóhelyeket szintén nem érinti a közkincsbe kerülés, hiszen ők nem az egyes elhangzások alapján, hanem időszakos zeneszolgáltatásért fizetnek jogdíjat. Az igazi változás a filmes felhasználások, illetve a zenei feldolgozások területén történik” – tette hozzá a szakember.

Néhány alkotó, akiknek a művei szintén szabadon felhasználhatók 2016. január 1-jétől:

Külföldi

  • Gerhart Hauptmann Nobel-díjas német író, a német naturalizmus egyik vezető alakja. Sziléziában született jómódú családban, Berlinben politikai, teológiai és irodalmi tanulmányokat folytatott. 1912-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat.
  • G. Wells angol író, akit első sorban a science fiction műfajába sorolható művei alapján ismernek: Világok harca (1898), A láthatatlan ember (1897), Dr. Moreau szigete (1896). Elszegényedett alsó középosztálybeli családból származott; természettudományos tanulmányokat folytatott, és ez a tudományos érdeklődés mély nyomot hagyott írásain.

 Külföldi szerzők esetében fontos megjegyezni, hogy a magyar fordítás szerzői jogi védettsége a fordító halála után 70 évig tart.

 Magyar

  • Moholy-Nagy László fotográfus, festő, ipari formatervező, kísérleti filmek egyik hazai úttörője. Első művészi próbálkozásai az irodalom területén történtek, ezt követően fordult a képzőművészetek felé. 1919-ben Bécsbe menekült, a következő évben Berlinbe utazott, ezt követően több európai várost követően az USA-ban telepedett le, ott is halt meg 1946. november 24-én.

Mit jelent a védelmi idő?

A szellemi tulajdonjogok sajátossága, hogy – a fizikai tulajdontól eltérően – csak bizonyos ideig nyújtanak oltalmat a szerzőknek, feltalálóknak, jogtulajdonosoknak. A szerzői jog az Európai Unió államaiban mindenütt a szerző életében és halála után 70 évig védi a műveket. Ebben az időben csak a szerző vagy örököse engedélyével lehet nyilvánosan felhasználni a verseket, regényeket, zeneműveket, fotóművészeti vagy éppen képzőművészeti alkotásokat.

A védelmi idő elsősorban azért ilyen hosszú, hogy a szerző házastársa, gyermekei, unokái számára valódi hagyatékot jelenthessenek az alkotások. Ez az időtartam így a művek legnagyobb részének teljes élettartamát lefedi. Egy friss tanulmány szerint Európában minden 10 jogdíjkifizetésben részesülő személyből 9 élő szerző, és csak 1 örökös. Ennél is jóval kisebb azon művek aránya, amelyek még a szerző halála után 70 évvel is rendszeresen elhangoznak, kereskedelmi forgalomba kerülnek. Ezek a művek valóban a közös kultúrkincs részét képezik, és ezt a jogi szabályozás is elismeri a szerzői jogi védelem megszűntével.

 

 



Categories: Artisjus, Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading