Szabadon felhasználható a Happy Birthday január 1-től

Január 1-jétől az Európai Unióban közkincsbe kerül minden idők legtöbbet játszott születésnapi dala, a Happy Birthday. 2017 elejétől szabadon felhasználhatóvá válnak más olyan alkotók munkái is, akik 1946-ban hunytak el – mint Moholy-Nagy László vagy H.G. Wells.

Az Európai Unióban így Magyarországon is hatályos szabályozás értelmében december 31-gyel megszűnik minden olyan műalkotás szerzői jogi védettsége, amelynek utolsó élő szerzője 70 évvel ezelőtt, azaz 1946-ban hunyt el. Január elejétől közkincsbe kerül minden idők leghíresebb születésnapi dala, a Happy Birthday to You (röviden Happy Birthday). A korábbi években több téves információ is napvilágot látott ezzel kapcsolatban. Mivel a dal szerzőjének tekintett Patty Smith Hill 78 éves korában 1946. december 30-án hunyt el, így az EU területén a dal védettsége 2017. január elejétől megszűnik.

A Happy Birthday számos rekordot tudhat magáénak. A Patty és Mildred J Hill testvérpár által jegyzett dal a Kentucky állambeli Louisville-ben született, ahol Patty Hill óvodavezetőként dolgozott. A több mint 120 éve született mű a legismertebb angol nyelvű dal. Egyes szakmai elemzések szerint ez a világ legtöbb pénzt termelő dala, a megírása óta körülbelül 50 millió dollárt hozott a jogtulajdonosoknak (akiknek személye különböző kiadói felvásárlások miatt az évtizedek során többször is megváltozott). A dal leghíresebb nyilvános előadásának azt tartják, amikor Marilyn Monroe 1962. május 19-én ezzel köszöntötte a 45. születésnapját ünneplő John F. Kennedy elnököt.

„Egy-egy jól eltalált dal néha olyan mértékig beépül a köztudatba, hogy sokan hajlamosak valamiféle népdalnak gondolni őket. Kollégáink idehaza és külföldön is sokat dolgoznak azért, hogy még ilyen esetekben is tisztán lássuk, kinek köszönhető a műalkotás” – mondta Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója. „A Happy Birthday védelmi idejének lejárta a családi-baráti születésnapi összejövetelekkel kapcsolatban semmiféle változást nem eredményez, hiszen magánhasználat esetén eddig sem állt fenn jogdíjfizetési kötelezettség. A vendéglátó- és szórakozóhelyeket szintén nem érinti a közkincsbe kerülés, hiszen ők nem az egyes elhangzások alapján, hanem időszakos zeneszolgáltatásért fizetnek jogdíjat. Az igazi változás a filmes felhasználások, illetve a zenei feldolgozások területén történik” – tette hozzá a szakember.

Néhány alkotó, akiknek a művei szintén szabadon felhasználhatók 2016. január 1-jétől:

Külföldi

  • Gerhart Hauptmann Nobel-díjas német író, a német naturalizmus egyik vezető alakja. Sziléziában született jómódú családban, Berlinben politikai, teológiai és irodalmi tanulmányokat folytatott. 1912-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat.
  • G. Wells angol író, akit első sorban a science fiction műfajába sorolható művei alapján ismernek: Világok harca (1898), A láthatatlan ember (1897), Dr. Moreau szigete (1896). Elszegényedett alsó középosztálybeli családból származott; természettudományos tanulmányokat folytatott, és ez a tudományos érdeklődés mély nyomot hagyott írásain.

 Külföldi szerzők esetében fontos megjegyezni, hogy a magyar fordítás szerzői jogi védettsége a fordító halála után 70 évig tart.

 Magyar

  • Moholy-Nagy László fotográfus, festő, ipari formatervező, kísérleti filmek egyik hazai úttörője. Első művészi próbálkozásai az irodalom területén történtek, ezt követően fordult a képzőművészetek felé. 1919-ben Bécsbe menekült, a következő évben Berlinbe utazott, ezt követően több európai várost követően az USA-ban telepedett le, ott is halt meg 1946. november 24-én.

Mit jelent a védelmi idő?

A szellemi tulajdonjogok sajátossága, hogy – a fizikai tulajdontól eltérően – csak bizonyos ideig nyújtanak oltalmat a szerzőknek, feltalálóknak, jogtulajdonosoknak. A szerzői jog az Európai Unió államaiban mindenütt a szerző életében és halála után 70 évig védi a műveket. Ebben az időben csak a szerző vagy örököse engedélyével lehet nyilvánosan felhasználni a verseket, regényeket, zeneműveket, fotóművészeti vagy éppen képzőművészeti alkotásokat.

A védelmi idő elsősorban azért ilyen hosszú, hogy a szerző házastársa, gyermekei, unokái számára valódi hagyatékot jelenthessenek az alkotások. Ez az időtartam így a művek legnagyobb részének teljes élettartamát lefedi. Egy friss tanulmány szerint Európában minden 10 jogdíjkifizetésben részesülő személyből 9 élő szerző, és csak 1 örökös. Ennél is jóval kisebb azon művek aránya, amelyek még a szerző halála után 70 évvel is rendszeresen elhangoznak, kereskedelmi forgalomba kerülnek. Ezek a művek valóban a közös kultúrkincs részét képezik, és ezt a jogi szabályozás is elismeri a szerzői jogi védelem megszűntével.

 

 Categories: Artisjus, Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: