Site icon

“Mintha az Apple egyszerre lenne játékos és bíró” – az EU versenyhivatalához fordult a Spotify

Daniel Ek, a Spotify alapító-vezérigazgatója jelentette be a stream szolgáltató hivatalos blogján, hogy a cég az Európai Bizottsághoz fordul az Apple versenykorlátozó magatartása miatt. A Spotify külön honlapot is létrehozott, hogy bemutassa, hogy az App Store-t működtető és saját alkalmazásokat – köztük az Apple Musicot – is készítő óriáscég álláspontjuk szerint hogyan korlátozza versenytársait, “megfojtva az innovációt és rontva a felhasználói élményt” – vagy ahogy Daniel Ek fogalmaz: “lényegében egyszerre működik játékosként és bíróként”.

A fő panasz az, hogy más fejlesztők választhatnak, hogy vagy az Apple saját fizetési rendszerét használják, amely esetben 30%-ot levonnak tőlük (ezt Daniel Ek “Apple-adónak” nevezi), vagy ha ezt megkerülik, akkor jóval bonyolultabban tudnak csak fizetni a felhasználók, és más korlátozásokkal is találkoznak. A Siri hangutasításos rendszer, valamint sok Apple hardver (például az Apple Watch okosóra és a HomePod okoshangszóró) nem működik együtt a Spotify-jal. A fejlesztőkre vonatkozó szabályokat ráadásul rendszeresen megváltoztatják, miközben saját alkalmazásaik esetén nem mindig tartják be a másokra érvényesített korlátozásokat. Ráadásul a programjavításokat rendszeresen elutasítják.

A Spotify a következőket követeli: egyenlő bánásmódot minden fejlesztőnek; valódi választási lehetőséget a fizetési rendszerekben; ne korlátozza az Apple a fejlesztők és a felhasználók közötti kommunikációt.

A TechCrunch azt írja, hogy “sok fejlesztő panaszkodik az Apple-re, de annak hatalma miatt csak meglehetősen visszafogottan szoktak csak megszólalni. A Spotify eddig a legnagyobb cég, ami a nyilvánosság előtt beszélt a problémákról, és ami még fontosabb, jogi útra terelte a kérdést”. Daniel Ek egyébként azt írja, hogy erre csak azután került sor, hogy “megpróbáltuk a problémáinkat közvetlenül az Apple-lel megoldani, de ez nem sikerült”. A Deezer és az Anghami stream szolgáltatók vezetői is kijelentették, hogy támogatják a Spotify-t.

Exit mobile version