Site icon

Az olasz jogkezelő nem fogadta el a Meta egyoldalú ajánlatát, mire az felállt a tárgyalóasztaltól

2023. január 1-én lejárt az olasz közös jogkezelő SIAE és a Facebookot és az Instagramot is működtető Meta megállapodása, a tárgyalások pedig eredmény nélkül értek véget. A Meta közleményében úgy fogalmaz, hogy mivel számukra “abszolút prioritás” a szerzői jog védelme, ezért elkezdték a SIAE repertoárjának eltávolítását a zenei könyvtárukból, ami elsősorban a Facebookra és az Instagramra feltöltött videókat érinti (ezeket vagy törlik, vagy elnémítják a SIAE által képviselt szerzeményeket). A közlemény szerint “tovább dolgoznak azon, hogy minden felet kielégítő megállapodás szülessen”.

Más képet fest a tárgyalásokról a SIAE sajtóközleménye. Eszerint “az olasz szerzőket és zeneműkiadókat elképesztette a Meta egyoldalú döntése”. A jogkezelő arról ír, hogy a Meta azt kérte tőlük, hogy anélkül fogadják el az ajánlatukat, hogy előtte “közösen, átlátható módon” felmérték volna a katalógus valós értékét. A Meta azt is megtagadta, hogy a SIAE rendelkezésére bocsássa azokat az adatokat, amik alapján egy méltányos megegyezést lehetett volna kötni. Tudni kell ehhez, hogy a Facebook nem a bevételmegosztás (például a YouTube vagy a Spotify által követett) módszerével határozza meg a jogdíjat (egy tavaly nyáron bevezetett kivétellel), hanem egy összegben fizet a jogtulajdonosoknak egy meghatározott időszakra. Erre az összegre a SIAE álláspontja szerint a Meta úgy tett ajánlatot, hogy nem közölte azokat az információkat, amelyek alapján el lehetett volna dönteni, hogy az valóban méltányos összegnek nevezhető-e.

A jogkezelő közleményében jelzi, hogy továbbra is nyitott a megállapodásra, amennyiben az átlátható feltételek között születik meg. Ugyanakkor nem fogadják el, hogy tárgyalópartnerük erőfölényével visszaélve az olasz kreatív iparág kárára próbáljon meg faragni a kiadásain. Szerintük egyébként a Meta eljárása ellentétben van az európai szerzői jogi irányelv alapelveivel.

A Corriere della Sera úgy tudja, hogy a SIAE azt szerette volna elérni, hogy a Meta a bevételmegosztás módszere szerint fizessen jogdíjat, és hogy a cég számoljon el azzal, hogy a felhasználók által készített videókban megszólaló olasz zenék milyen gazdasági értéket képviselnek.

Exit mobile version