Tátrai Tibor supergroupját választották az év produkciójának az Artisjus díjátadóján

Idén is kiosztották könnyű- és komolyzenei kategóriákban az Artisjus-díjakat: összesen tizenkét zeneszerző, szövegíró, valamint alkotói közösség munkáját ismerték el. Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám pedig posztumusz életműdíjat kapott a szerzői egyesülettől, a többi könnyűzenei kategóriában Szendőfi Péter, Molnár Tamás, Takács Dorina (Deva), Vörös Cintia (Sisi), valamint a godfater. és a Nagy Emma Quintet tagjai vehették át a díjat június 5-én a Magyar Zene Házában. A komolyzene területéről Balogh Máté, Kutrik Bence és Dobri Dániel részesült az elismerésben. Az év magyarnóta-szerzője Horváth Péter lett.

Az Artisjus 23. alkalommal díjazta a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókra és az ezekbe fektetett szerzői munka jelentőségére. Az elismerés presztízse többek között abban rejlik, hogy a pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek. Ezúttal is az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottakról, a könnyűzenei alkotók kiválasztását külön szakmai bizottság – nevezetesen Bágyi Balázs, Both Miklós, Jónás Vera, Kocsák Tibor és Sebestyén Áron – készítette elő. A könnyűzenei junior kategória idén több szempontból is kivételes: most először kapta mindhárom díjat női alkotó vagy női dalszerző vezetésével működő csapat, emellett a 22 éves Takács Dorina (Deva) az Artisjus-díj történetének legfiatalabb egyéni díjazottja.

Menyhárt Jánost életműdíjjal, Török Ádámot posztumusz életműdíjjal, Szendőfi Pétert az év könnyűzeneszerzője címmel, Molnár Tamást pedig az év könnyűzenei szövegírója díjjal tüntették ki. Az év produkciójának Tátrai Tibor supergroupját, a godfater. zenekart választották. Junior Artisjus-díjat kapott Takács Dorina (Deva), Vörös Cintia (Sisi), valamint a Nagy Emma Quintet tagjai, azaz Nagy Emma, Cseh Péter, Dénes Ábel, Klausz Ádám, Oláh Krisztián. Az év magyarnóta-szerzője Horváth Péter lett.

 Az év komolyzenei műve kategóriában idén két alkotást is díjaztak: Balogh Máté Sinfonia Nr. 1, valamint Kutrik Bence Tavasz-esti dal című műve érdemelte ki az elismerést. A komolyzenei Junior Artisjus-díjat Dobri Dániel kapta.

2023-ban az alábbi kategóriákban osztottak ki Artisjus-díjakat:

KategóriaDíjazott
Könnyűzenei alkotói életműdíjMenyhárt János
Könnyűzenei alkotói életműdíjTörök Ádám (posztumusz)
Az Év KönnyűzeneszerzőjeSzendőfi Péter
Az Év Könnyűzenei SzövegírójaMolnár Tamás
Az Év Produkciójagodfater.
Az Év Junior Könnyűzenei AlkotójaTakács Dorina ‘Deva’
Az Év Junior Könnyűzenei AlkotójaVörös Cintia ‘Sisi’
Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói közösségeNagy Emma Quintet
Az Év Komolyzenei MűveBalogh Máté: Sinfonia Nr. 1
Az Év Komolyzenei MűveKutrik Bence: Tavasz-esti dal
Az Év Junior Komolyzenei AlkotójaDobri Dániel
Az Év MagyarnótaszerzőjeHorváth Péter

Az Artisjus-díjjal elismert szerzők műveiből Playlist rovatunkba válogattunk.

Az Artisjus 2023-as díjazottjai

Könnyűzene

A Könnyűzenei alkotói életműdíjat Menyhárt János gitáros, dalszerző kapja. Zenei pályafutását a rövid életű Talizmán együttesben kezdte, majd a Ferm és a Helló zenekarokban folytatta, de kis ideig játszott a Korál együttesben is. A V’Moto-Rock együttes alapítója és fennállásig (1978-1988) tagja. A feloszlást követően, 1989-ben Vikidál Gyulával és Homonyik Sándorral megalapította az MHV zenekart, amely 1995-ig működött. Az MHV mindhárom lemezének zeneszerzője és gitárosa. Homonyik Sándor szólóalbumainak, többek között a nagy sikerű Álmodj királylány című dalnak iszeneszerzője, amelyet eMeRTon-díjjal jutalmaztak. Zeneszerzőként közreműködött többek között Demjén Ferenc, Koncz Zsuzsa, Kovács Kati és Szűcs Judith albumain. „Menyhárt János hazánk egyik legkiemelkedőbb zeneszerzője és gitárosa. Műveiben a technikai virtuozitás és az érzelmi mélység tökéletes harmóniában van. Egyedi hangzása és kreatív zenei gondolatai által meghatározó szerepet játszott a hetvenes-nyolcvanas évek zenei világában. Az 1989-ben megjelent, Demjén Ferenc által előadott Szabadság vándorai című slágere áttörte a falakat” – írja róla méltatásában Szűcs Norbert.

Posztumusz Könnyűzenei alkotói életműdíjat kap Török Ádám énekes, fuvolista, zeneszerző, szövegíró, producer. 1968-ban alapította meg a Mini együttest, aminek tagjai az első formációt (Czipó Tibor, Dobos Doxa Sándor, Török Ádám, Závodi János) követően folyamatosan cserélődtek. A zenekar bluesrockkal indult, amit a progresszív rock, majd jazz rock követett. Számtalan hazai és külföldi helyszínen játszottak. Első nagylemezüket 1978-ben adták ki, 1983-tól 1998-ig szünetelt a zenekar. Ez idő alatt előbb a Mini R.C.-vel, 1985-86-ban a Tátrai-Török Tandem formációban, a kilencvenes évektől pedig a R.A.B.B. (Rhythm And Blues Branch) zenekarban játszott. 1998-tól újra a Mini zenekarral lépett fel, Török Ádám & Mini (1998-2008, 2014-2023), Mini Big Band (2011-2013), majd Mini Acoustic World (2016-2018) néven. Több mint 30 albumot jegyez. „Török Ádám senkihez sem hasonlítható stílust alakított ki, amely a hetvenes évek egyik legnépszerűbb zenekarává tette együttesét, a Minit. Azon kevés zenészek egyike, aki egész pályafutása alatt folyamatosan alkotott és előadott. Leghíresebb dalaival örökre beírta magát a rajongók szívébe” – méltatta őt laudációjában Németh Alajos (Lojzi).

Az Év Könnyűzeneszerzője díjat Szendőfi Péter, dobos, zeneszerző kapja. Tanulmányait a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a New York-i Drummers Collective-ben végezte. 1991 óta közreműködött 300 hazai és külföldi nagylemezen szinte minden műfajban. Játszott többek között Katona Klári, Charlie, Cserháti Zsuzsa, Hevesi Tamás zenekaraiban, valamint az in Line, a Babos Band, a László Attila Band, és sok-sok más jazz formációban is. Számos hazai jazz album zeneszerzője, hangszerelője. A Fusio Group (1992-) és a Loop Doctors (2005-) formációk alapító tagja, előbbivel 2006-ban eMeRTon-díjat, utóbbival Fonogram-díjat kapott. Zeneszerzőként 1994 óta jelennek meg rendszeresen alkotásai. 2013-2019-ig az amerikai Ütőhangszeresek Világszövetségének egyedüli európai tagja. Szólólemezei a TriAngel (2005) és a Quintessence (2017), amelyeken nemzetközi legendák is közreműködtek, előbbin Gary Willis, utóbbin Will Lee és George Whitty. 1996-tól tanít, jelenleg a Kodolányi János Egyetem és a New York-i Dummers Collective oktatója. Bágyi Balázs méltatásában így ír az alkotóról: „Szendőfi Péter évtizedek óta meghatározó egyénisége könnyűzenei életünknek. Mindig önazonos, amit ír és játszik. A manapság formálódott új alkotói létezés, a dobos-zeneszerző-zenekarvezető kategória egyik legkiválóbb reprezentánsa”.

Az Év könnyűzenei szövegírója Molnár Tamás dalszerző, énekes, az Anti Fitness Club, majd a JETLAG zenekarok alapítója. Több mint két évtizede jelen van előadóként és szerzőként egyaránt a hazai zenei életben. Szövegíróként a legnépszerűbb hazai popelőadókkal és underground zenekarokkal is dolgozott. Hazánkból elsőként vett részt a Stockholm Songwriting Campen, játszott a legnagyobb televíziós showműsorokban éppúgy, mint a legmenőbb fesztiválok színpadain. Többszörös Fonogram-díjas előadó, A Dal 2020 legjobb dalszövegírója és ugyanebben az évben a Petőfi Zenei Díj – Év dalszövegírója elismerést is megkapta. 2014-től saját szerzői estjein áll színpadra, 2022-ben megjelent első szólóalbuma, amit a MÜPA Fesztiválszínházában mutattak be. „Molnár Tamás tinédzser kora óta dolgozik saját és másoknak írt dalain. Minden projektjében, zenekarában megújul, képes változni és változtatni nemcsak zenében, stílusaiban, de személyiségében egyaránt. Példát mutat a vele egy időben felnövő és a mai fiatal generációnak egyaránt, mert sikerei mögött láthatjuk és érezhetjük kitartó munkáját, elszántságát és elképesztő akaraterejét” – írja róla méltatásában Jónás Vera.

Az Év Produkciója díjat a godfater. formációkapja. A Tátrai Tibor, Szebényi Dániel, Borlai Gergő, Gotthárd Mihály és Kéri Sámuel alkotta zenekar 2021 végén alakult. A sokgenerációs szupergroup tagjai zenei tevékenységük során rengetegszer keresztezték egymás útját. 2022 közepén tartották első, nagysikerű bemutatkozó koncertjüket, amit ezután teltházas lemezbemutató koncertek követtek. A MÜPA színpadán tartott előadásukra 48 óra alatt kelt el az összes jegy. Első nagylemezük 0 címmel 2022. november 18-án jelent meg. Saját dalaik mellett élőben a klasszikus Tátrai szerzeményeken kívül kedvenc blues, soul és rock klasszikusaik közül válogatnak. A zenekar legfőbb célja az élőzene nemes hagyományainak életben tartása, és a tradíciók átadása a további generációknak. “A godfater. zenekar fontos jellemzője, hogy a generációk közti kölcsönös tiszteleten alapszik, ezáltal olyan különleges közösség született, ami példával járhat elöl minden zenésznek és alkotónak. A zenekarban négy generáció egyéniségei keverednek, akik szemmel láthatóan imádnak együtt zenélni” – méltatta a produkciót Sebestyén Áron.

Az Év Junior Könnyűzenei Alkotója Takács Dorina, azaz Дeva (Deva). A 22 éves énekes-dalszerző üstökösként robbant be a hazai könnyűzenei színtérre szólóprojektjével, amelyben szerző, producer és énekes is egyben. Élőben teljes zenekaros felállásban koncertezik. Különleges zenéje egy ősi földre kalauzolja a hallgatókat, amelyben a számokat atmoszferikus lágy hangok, selymesen pulzáló basszus és a magyar népdalok misztikus világából merített többszólamú mantrák jellemzik. Több kislemez után, Дeva bemutatkozó albuma Csillag címmel Zságer Balázs kiadójánál (Move Gently Records) jelent meg, ezzel egyidőben megkapta a nevesMusic Moves Europe díjat és a Petőfi Rádió legjobb női előadói díját is. A hazai fesztiválok mellett fellépett a Vienna Waves-en, a Eurosonicon, valamint a The Great Escape és a Superbloom fesztiválokon is. Both Miklós laudációjában így ír róla: „Дeva egyedi hangzásvilágot teremtett, amely izgalmasan ötvözi a Kárpát-medence hagyományos népzenei gyökereit a kortárs zenei és stúdiótechnikai trendekkel. Zenei kísérletezése által a laikus hallgatók számára is megnyílnak az átjárók a látszólag össze nem illő zenei stílusok között. A magyar zenei élet egyik figyelemre méltó tehetsége, aki új távlatokat nyithat a magyar zenei világ számára.”

Az Év Junior Könnyűzenei Szövegírója Vörös Cintia, azaz Sisi, akinekelső dala és homemade videóklipje 2022 januárjában került ki a világhálóra Yalla címmel. Ezt követte a Magyar Klipszemlén díjat is nyert Kezeket fel, a szójátékbajnok MagasLow, a melankolikusabb Manifesto és az old schoolos Rappelj jobban. Az Akvárium Klub Lokálban tartott első fellépése során kiderült, hogy a dalírás és a klipkészítés mellett a mikrofon és a színpad is az első számú szenvedélyei. Ennek fényében a 2023-as év már a koncertezés jegyében zajlik nála, a magyar underground hiphop világ egyik legfelkapottabb előadójává vált. Nemrégiben a Spotify EQUAL kampány aktuális női arcává is választották. Tavasszal megjelent első EP-je SISTEMATIIK címmel, és még idén várható az első nagylemeze is. „Sisi, aki alig több mint egy éve robbant be a magyar underground hiphop színtérre, dinamikus és friss szemléletmóddal tette le névjegyét a zenei palettán. A tehetséges előadó már rövid idő alatt bebizonyította, hogy egy kiemelt raptehetség a hazai újgenerációs underground közegben, aki erőteljes üzenetekkel képes megszólítani a fiatal közönségét” – írja róla méltatásában Both Miklós.

Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói közössége a Nagy Emma Quintet. A 2018-ban alakult formáció rengeteg hazai koncert mellett versenyek és fesztiválfellépések alkalmával járt már Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban és Szlovákiában is. Hangzásuk formálásában fontos tényező a kísérletező szellem, műveikben helyet kapnak erőteljes groove-ok, szabad improvizációk, kortárs zenei elemek, és más formai megoldások. A bemutatkozó Set to face (2018) és a Low frequency oscillator (2020) után harmadik, Synced című lemezük 2022 tavaszán jelent meg és a frissen nyílt Magyar Zene Házában mutatták be. 2023 áprilisában a Zeneakadémián tartottak születésnapi koncertet Harcsa Veronika közreműködésével, ami egyben a Return című EP bemutatója is volt. A zenekar tagjai: Nagy Emma (ének), Oláh Krisztián (zongora), Cseh Péter (gitár), Dénes Ábel (bőgő) és Klausz Ádám (dob), továbbá az alkotóközösség része Nagy Gergő szövegíró, aki a zenekar lemezborítóinak tervezője is. „A zenekar frissessége egyedülálló, itthon hasonlóan különleges dalokat író alkotói közösség alig akad a fiatalok közt. Szerzeményeik nem igazodnak, nem akarnak hasonlítani és megfelelni semmilyen trendnek, önmaguk útját járják, mégis átütőek” – írja méltatásában Jónás Vera.

Komolyzene

A komolyzene műfajában is díjakat osztanak: az Év Komolyzenei Műve díjatidén két alkotó veheti át, valamint az Év Junior Komolyzenei Alkotóját is elismerik.

Az Év Junior Komolyzenei Alkotója címet Dobri Dániel, zeneszerző kapja az Artisjustól. Dobri Dániel aktív résztvevője a hazai és az európai kortárs zenei, valamint színházi életnek. Számos koncert- és színpadi darabját mutatták már be itthon és Európa-szerte. Mesterdiplomáját 2020-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán kapta, majd felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájába. 2021 óta a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar rezidens zeneszerzője és művészeti vezetője – Dobszay Péter karmester mellett. Kompozícióit az utóbbi években műsorára tűzte többek között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, az Óbudai Danubia Zenekar és az Orchestra Sinfonica 131 della Basilicata. 2009 óta több mint 60 színpadi mű kísérőzenéjének megalkotása fűződik a nevéhez. „Dobri Dániel műveiből egy zeneileg rendkívül nyitott gondolkodású alkotó rajzolódik ki. Alkotói stílusa sokrétű, eszközeiben vállaltan eklektikus – más szóval vérbeli 21. századi zeneszerző, aki mindig tiszta és egyértelmű zenei gondolatokra törekszik. Ezeket olyan hatásmechanizmusokkal segíti, melyek érhetővé teszik műveit szélesebb közönség számára is” – írja róla méltatásában Bella Máté. 

Az Év Komolyzenei Műve címet Balogh Máté: Sinfonia Nr 1 alkotása kapja. Erkel Ferenc-díjas, Junior Prima-díjas és Artisjus-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia Zeneelmélet Tanszékének és Nemzetközi Kodály Intézetének adjunktusa. 2021 májusa óta a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnöke. 2019 májusában a Zeneakadémián DLA doktori fokozatott szerzett. Számos nemzetközi és hazai zeneszerzőverseny díjazottja. Művei elhangoztak már szerte Európában, valamint Törökországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Tajvanon és Kínában. Legutóbb a prágai MicroFest zeneszerzőversenyén ért el első helyezést Horn Speech című művével. „Bátorság is kell ahhoz, hogy a klasszika és romantika nagy művei után valaki úgy érezze, hogy van mondanivalója, amelyet hozzá tud tenni a szimfóniák hatalmas repertoárjának hangjaihoz. A Győri Filharmonikus Zenekar és Rajna Martin megrendelésére készült és nekik dedikált Szimfóniával Balogh Máté bőségesen és meggyőzően megfelelt e kihívásnak. Ez a felvillanyozóan ötletes és szép zene megérdemli, hogy még sokan és sokszor játsszák” – írja laudációjában Szitha Tünde.

Az Év Komolyzenei Műve címet kapja Kutrik Bence: Tavasz-esti dalszerzeménye. Kutrik Bence San Franciscoban (San Francisco Conservatory of Music), Torontoban (University of Toronto) és Budapesten (Liszt Ferenc Zeneakadémia) tanult zeneszerzést. Részt vett több mesterkurzuson, számos koncert- és filmzenei díjat nyert itthon és külföldön egyaránt. Alkotói munkássága a klasszikus európai hagyományra épül, de zenei gondolkodásának fókuszában a kísérleti zene áll. A Studio 5 kortárs zenei műhely alapítótagja és a Dunakanyar Kortárs Zenei Fesztivál megálmodója. „A gyászban adtak vigaszt a zeneszerzőnek Juhász Gyula sorai. A hirtelen, őszinte találkozást varázslatos kórusmű követte, melyet nem csupán az azt bemutató világhírű Cantemus, de más kórus is műsorára tűz, pedig még egyéves sincs. A költemény utolsó két sorából a fájdalom mellett a Pilis lábánál élő szerző természetszeretete és művészi ars poétikája is kiszól” – emeli ki laudációjában Bánkövi Gyula, Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, az Artisjus vezetőségi tagja.

Nóta

Az Év Magyarnóta-szerzője díjat Horváth Péter kapja. Az 1945-ben született nótaszerző iskoláinak elvégzése után a Magyar Néphadsereg fúvószenekarában klarinétosként helyezkedett el és tiszthelyettesi rangban zenélt. Immár 42 éve a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének tagja, jelenleg a szórakoztatózenészek és a szabadfoglalkozású zenei előadóművészek titkára. Zeneszerzői tevékenységét elsősorban a magyarnótában fejti ki, ahol már két kottás füzete jelent meg, mintegy 40 szerzeményével. 2022-ben a Magyarnóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesülete által szervezett Nóta Olimpián a második helyezést nyerte el Veled leszek akkor is című önálló dalával, melyet Ötvös Csilla operaénekes adott elő és énekelt lemezre. Szerzeményeit több ismert művész tartja repertoárján, énekli lemezen, rádiókban, televíziós kívánságműsorokban. A legnépszerűbbek között ott van a Mi lenne, ha megpróbálnánk, a Nem bűn az, ha szeretlek vagy a Nem tudom, hogy hol keressem én a boldogságot. Muzsikusként és énekesként sok európai országban lépett már fel.

Irodalom

Az Artisjus irodalmi díjak kihirdetésére előző héten került sor. Az irodalmi nagydíjat Darvasi László kapta, a többi irodalmi díjazott Visky András, Babics Imre, Herczog Noémi és Bene Sándor. Az irodalmi díjasokat ebben a cikkünkben mutattuk be.



Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading