Fókuszban a mesterséges intelligencia– megjelent a Dal+Szerző magazin téli száma

A tartalomból:

Nem újdonság, hogy 2023-ban a legtöbb vitát a zeneiparban a mesterséges intelligencia tömeges megjelenése generálta. Sokak szerint a téma egy hatalmas fekete lyuk, amelynek hatásait jelenleg fel sem tudjuk mérni, sokan már az elején elvesztek a technológiai és jogi útvesztőkben,  mások pedig arról beszélnek, hogy most legalább a zeneipari szereplők gyorsan reagálnak, és keresik a megoldásokat. Az e témával kapcsolatos főbb információkat egy nagyobb blokkba szerkesztettük, sőt kitérünk a hollywoodi író- és színészsztrájk ehhez kapcsolódó kérdéseire.

Kutrik Bencével, az év Artisjus komolyzenei díjasával, a Dunakanyar Kortárs Zenei Fesztivál létrehozójával, a Stúdió 5 társalapítójával, zeneszerzővel és informatikussal körbesétáltuk Dunabogdány jellegzetes helyszíneit a kálváriadombtól a strandig, jó lokálpatriótaként beköszöntünk a kocsmába is, közben áttekintettük eddigi pályájának főbb állomásait is a Commodore 64-től az operáig.

A 2022-ben alakult, Tátrai Tibor, Borlai Gergő, Szebényi Dániel, Gotthárd Mihály és Kéri Sámuel által alkotott zenekar a telt házas bemutatkozó koncertek óta rengeteg rendezvényre és fesztiválra eljutott, tavaly novemberben pedig megjelent a 0 című, formabontó helyszínen, élőben rögzített bemutatkozó album is, rajta három saját szerzeménnyel, illetve a tagokhoz valamilyen módon köthető dalok feldolgozásaival. Szebényi Dániellel, az idén „Az év produkciója” kategóriában Artisjus-díjat kapott godfater. billentyűs-énekesével olyan témákról beszélgettünk, mint a közösséggé válás, generációk találkozása egy zenekarban és az elismerésekhez való viszonyulás.

Profil rovatunkban bemutatkozik Sisi, az év junior könnyűzenei Artisjus-díjas szövegírója, aki idén novemberben jelentette meg első nagylemezét. Emellett betekintést nyújtunk a magyar dzsesszdobos, vibrafonos, zeneszerző, producer, zenei rendező, karmester Tommy Vig életútjába is.

A magyar zenei élet egyik meghatározó, nemzetközi szinten is elismert alakjával, a dobos, zeneszerző és pedagógus Szendőfi Péterrel beszélgettünk, aki idén ismét Artisjus-díjat kapott, ezúttal „Az év könnyűzeneszerzője” kategóriájában. Ennek apropóján olyan témákat érintettünk, mint hazai és külföldi tapasztalatai, a zeneszerzői és a zenészi én egyensúlya vagy az adott formáció személyes zenei mozgástérre gyakorolt hatásai.

A 2023 novemberében tartott Music Hungary konferencián Az egyenlőség erő, a diverzitás előny címet kapta a beszélgetés, ami elsősorban a nők helyzetéről szólt. Tóth Barbara (30Y, ZajZajZaj) moderátor beszélgetőtársai egyrészt Balogh Szonja és Kozma Kata voltak a first.wave projektből, másrészt Varga Balázs (Tixa, Fekete Zaj fesztivál). Szintén a Music Hungary konferencián mutatták be a ProArt Zeneipari jelentés részleteit, amelyről bővebben is írtunk.  

Irodalmi rovatunkban az Artisjus Irodalmi Nagydíjas Darvasi László Neandervölgyiek regényéből mutatunk egy részletet. A téli lapszámban a továbbiakban a Dalszerző Expo 2023-as őszi sorozatának egyik előadójának, a svéd Maria Brobergnek a mesterkurzusát is bemutatjuk, de szó esik az idei BUSH egyik programjáról is, ami a nemzetközi ügynökségi munkába avat be és emellett a Góré Művésztábort is közelebbről megismerhetjük.

Dal+Szerző magazin 40. számát olvasd online, vagy kapj fel egy nyomtatott példányt az Artisjus irodájában.



Categories: Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading