Sztárok nyílt levele a felelőtlenül használt MI ellen

A több mint 200 előadó (és néhány cég) által aláírt nyílt levélnek nem annyira a tartalma az újdonság, mint inkább az, hogy számos sztár állt azok mellé a követelések mellé, amiket iparági szervezetek kb. egy éve már megfogalmaztak.

A nyílt levelet aláíró több mint kétszáz előadó (köztük sok szerző-előadó) között szerepel többek közt Billie Eilish, Chase & Status, Chuck D, Diana Krall, Elvis Costello, az Imagine Dragons, J Balvin, Jamie Cullum, Jon Bon Jovi, Katy Perry, Metro Boomin, a Mumford & Sons, Nicki Minaj, Norah Jones, a Pearl Jam, az R.E.M., Robert Smith, Rosanne Cash, Ryan Tedder, Sam Smith, Sheryl Crow, Smokey Robinson, T Bone Burnett, valamint Bob Marley, Frank Sinatra örökösei.

A szöveg, elismerve a mesterséges intelligencia a kreativitás szolgálatában álló felhasználásait, a “felelőtlenül használt” MI-ről a következőt írja: “hatalmas fenyegetést jelent a magánéletünkre, identitásunkra, zenénkre és megélhetésünkre”. Az engedély nélkül betanított modellek által létrehozott “hangok” és “képek” (idézőjelben az eredetiben) nagy mennyiségben terjedhetnek, forrásokat elvonva a jogdíjaktól, és ez sok, a megélhetésért küzdő zenész, szerző számára katasztrofális következményekkel járhat. Röviden: az MI ellenőrzés nélkül a zene elértéktelenedését hozhatja el.

Ezért “felszólítjuk az MI-fejlesztőket, tech cégeket, platformokat és digitális zeneszolgáltatókat, hogy nyilvánosan vállalják: nem fognak olyan MI-eszközöket fejleszteni, amelyek aláássák vagy helyettesítik a szerzők és előadók művészi alkotásait, megtagadva tőlünk a munkánk méltányos díjazását.”

Közben a hamar a legismertebb generatív zeneíró alkalmazásról, a Sunóról a Music Business Worldwide-on az etikus MI-ért küzdő Fairly Trained szakértője írt cikket. Ebben számos példával támasztja alá, hogy a Sunót feltehetően jogvédett zenéken tanították be. Az alkalmazástól nem lehet azt kérni, hogy egy adott előadó stílusában írjon dalokat, de ezt könnyű kijátszani, pl. egy “Beminem” nevű rapper számát megíratni vele, vagy egy “Prancing Queen” című dalt kérni tőle, és szövegként megadni a valódi Dancing Queen szövegét. Az eredmények sok szempontból hasonlítanak valós, jogvédett zenékre -nem plagizálásról van szó, hanem olyan mértékű hasonlóságról, ami aligha lehet véletlen műve.

A Suno nem hajlandó nyilvánosságra hozni, hogy milyen adatokon tanították be az algoritmust, és ahogy nemrég idéztük, fő befektetője szerint nincsenek jogosítási szerződéseik, számít is rá, hogy beperlik majd őket.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading