Magyar zeneipari jelentés: eldörrent a startpisztoly!

Európában eddig legalább tizenhat országban készült a nemzeti zeneipar hozzáadott értékét, befektetési potenciálját és foglalkoztatási hatását bemutató jelentés. A zeneiparban érdekelt magyar közös jogkezelők (a szerzőket képviselő Artisjus, a lemezkiadók jogait kezelő MAHASZ és az előadókat tömörítő EJI) ezért elhatározták, hogy hiánypótló módon, a hasonló cipőben járó horvát és szlovák közös jogkezelőkkel a három ország zeneiparát bemutató jelentést együtt készíttetik el.

A dokumentum a három terület adatait több más országéval összehasonlítható módon, a legjobb európai gyakorlatok figyelembe vételével vizsgálja majd. Az elemzést a régió összes országában jelen lévő Candole Partners közgazdasági és befektetési tanácsadó cég készíti el a ProArt szövetség részére következő hónapokban.

A zene újratermeléséhez szükséges kiadásokat, például a jogdíjakat általában inkább akadályként, korlátként szokás említeni. Holott a zeneipar – más kreatív iparágakhoz, például a filmiparhoz és a designhoz hasonlóan – nemcsak a nemzeti kulturális javak egyik nagy előállítója, de gazdasági súlyához képest igen jelentős foglalkoztatási és befektetési potenciállal is rendelkezik. A magas gazdasági potenciál pedig jelentős hozzáadott értéket, vagyis hazánkban jelentős áfa-bevételt termel a költségvetésnek.

shutterstock_7037533

A szerzők és az előadók tipikusan nem nyolcórás fix munkaidőben alkotnak, és befektetéseik megtérülése a szerzői jogok különböző fajtáink keresztül igen nehezen számítható, ezért a kultúrpolitikán túl a gazdaságpolitika és a befektetők is egyre nagyobb elvárásokat támasztanak a gazdasági hatások pontos, objektív bemutatására. Mivel a zene nem ismer határokat, az elmúlt évtizedekben az ENSZ, az OECD és az Eurostat műhelyeiben igen jelentős módszertani kutatások folytak annak érdekében, hogy a nemzeti kulturális statisztikák jobban tükrözzék a zeneipar gazdasági szerepét. A jelentéssel Magyarország ehhez a törekvéshez csatlakozik, ezzel segítve a megalapozott döntések meghozatalát a zenei területen.



Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading