A kütyük gyártói még jobban keresnek, ha sokan vesznek zenét

A britek majdnem 25 százalékkal többet költenek zenére, mint a hasonló fejlettségű államok polgárai. De ebből még a lemeziparnál is jobban profitálnak a zenehallgatásra alkalmas készülékek gyártói.

A brit hangfelvételipari szervezet, a BPI által rendelt tanulmány a G7 államokban vizsgálta a két szektorban elköltött pénzek kapcsolatát. Nagy-Britanniában az átlagnál 23 százalékkal magasabb az egy főre eső összeg, amit zenére költenek. A nagyjából hasonló gazdasági helyzetben lévő adatok összehasonlításával, közgazdasági modellek használatával azt állapították meg, hogy ez a többlet a technológiai piacon még nagyobb növekedést eredményezett: 1 százalék többlet a hangfelvételiparban az okostelefonok piacán 1,4, a táblagépek piacán 2,2 százalék többletet hozott. A BPI által megbízott közgazdász kutatók szerint 2008 és 2012 között a brit lemezipar összesen 11 milliárd font (4 300 milliárd forint) többletet hozott az mp3-lejátszók, okostelefonok, tabletek piacán.

A BPI vezetője sajtóközleményében a “zene és a technológia szimbiózisát” hangsúlyozza, valamint a rögzített zene gazdasági jelentőségét. A zenei sajtóban viszont már elindult a spekuláció, hogy a kutatás eredményeit fel akarják-e használni arra, hogy amellett érveljenek: a zenelejátszásra alkalmas készülékek árának egy részét a jogvédők kapják meg, hogy eljusson azokhoz, akik az ezeken hallgatott zenéket alkották. Hiszen Nagy-Britanniában nincs üres hordozó díj a zenei és filmes másolások kompenzálására. Összesen öt ilyen EU-tagország van: Málta, Ciprus, Luxemburg és Írország a maradék négy. Ezekben az országokban viszont a magáncélú másolások is jogsértőek, tehát az átlagos polgár napi szinten követ el szerzői jogsértést. Ezért merült fel a briteknél, hogy a szerzői jogot nem kellene-e úgy megreformálni, hogy követik Európa többségi megoldását: szabaddá tenni a magánmásolásokat, és cserébe egy kompenzációs díjat beépíteni az üres hang- és képhordozók, zene- és filmrögzítő készülékek árába.

A BPI felmérése ehhez ad nagyon fontos érvet. Közgazdaságilag is igazolható, hogy a fokozódó kultúrafogyasztás legnagyobb győztesei azok a technológiai cégek, amelyek a rögzítésre és lejátszásra alkalmas készülékeket, hordozókat gyártják. Innen pedig már csak egy lépés kimondani: méltányos, hogy ebből a többletjövedelemből az alkotók is részesüljenek. Egyelőre a BPI ezt nem mondta ki, legalábbis nyíltan; egy elemzés szerint ezzel együtt is komoly vita várható a kérdésben.

A BPI tanulmánya itt olvasható.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading