Így jelenik meg a nemzetközi siker az énekesek fizetésében

Az utóbbi években Dél-Koreán kívül is hatalmas rajongótábora lett az ottani, jellegzetes popzenének, az ún. K-popnak. Nemcsak nemzetközi sztárjai lettek a műfajnak, hanem az ország popiparának szakértői által kialakított hangzás is sokak számára ismerős lett. A dél-koreai adóhivatal adataiból kiderül, hogy ennek köszönhetően 2010 és 2013 között 72,2 százalékkal nőtt az országban az énekesek átlagfizetése.

A Korea Herald cikke – amelyre a Billboard is felhívta a figyelmet – az adóhivatalra hivatkozva azt írja: az énekesek 2010-es éves átlagfizetése 27 millió won volt (6,8 millió forint mai árfolyammal számolva), és ehhez képest 2013-ra évi 46,7 millió wonra nőtt (11,7 millió forint). Az adóhivatal az összes “híresség” átlagfizetését is számon tartja: ez három év alatt 24,3 százalékkal nőtt; a színészeké pedig csak 11,6-tal.

Az ok természetesen az, hogy a legsikeresebb K-pop előadók jelentős mennyiségű lemezt adnak el, és sokat is turnéznak az országon kívül. A cikk szerint a legismertebb K-pop csapatok több időt töltenek az országon kívül, mint otthon; főleg más ázsiai országokban turnéznak, promótálják a lemezeiket.

Egy név nélkül nyilatkozó koreai zeneipari szakértő szerint azonban még így is “sokkolóan alacsony” az énekesek fizetése, mármint ha azt nézzük, hogy mennyire híresek. A bevételek nagy része ugyanis menedzsmenteknek megy (amelyek a kezdetektől fogva tudatosan dolgoznak az előadók brandjén, annak minden aspektusát gondosan megtervezve). Ráadásul a legtöbb K-pop csapat igen sok tagból áll, így a rájuk jutó rész elaprózódik. Ráadásul egy zenekritikus szerint nagyon nagy szakadék keletkezett az ország popiparában: az “átlagos” énekeseknek nem feltétlenül megy jobban, a nemzetközi sztárok pedig nagyon elszakadtak tőlük.

A négy legnépszerűbb K-pop csapat a Super Junior, Girls’ Generation, Big Bang és a 2NE1. A legsikeresebb, Super Junior 2014-ben majdnem 31,4 milliárd won bevételt termelt (7,9 milliárd forint). A Korean Herald felhívja a figyelmet arra, hogy “ebből az adatból nem lehet az egyes tagok fizetésére nézve következtetéseket levonni” – ők egyébként tízen vannak, de 12 taggal indultak.



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading