Dal+Szerző Playlist #9: Egymillióval támogatott zenekarok 1.

#A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify Deezer – YouTube 

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Idén februárban jött létre a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Könnyűzenei Kollégiuma. Elnöke, Dósa Richárd (avagy Ricsipí az Animal Cannibalsből) a Dal+Szerzőnek mondta el, mit jelent ez, és hogyan változtak a támogatás hangsúlyai. Mint az NKA közleményéből kiderül, az Alap történetében egyedülálló mennyiségű: 1500 darab pályázat érkezett; a 100 milliós keretre több mint egymilliárd forintnyi támogatási kérelem. A hattagú kollégium döntései itt olvashatók. (A Könnyűzenei Kollégium ősszel kiír még pályázatokat, a tavasziakhoz hasonlókat, csak nagyobb keretösszeggel.)

A Dal+Szerző Playlistben most és a következőkben olyan előadókat mutatunk be, akik a legnagyobb, egymillió forintos támogatást kapták, “hang- és képanyagok készítésére, terjesztésére”. Az összes ilyet nem tudjuk bemutatni, és néhányukat nem is szükséges, hiszen vannak, akik több évtizedes szakmai múlttal rendelkeznek.

Kerekes Band

A Kerekes Bandet 1995-ben alakította Fehér Zsombor és Viktor testvérpár. Nagyjából tíz évig Kerekes Együttes néven játszottak népzenét, tartottak táncházakat, majd Bandre keresztelték át magukat, és “ethno funkot” kezdtek játszani. Furulya – koboz – brácsa – basszusgitár – dob felállásban népzenei elemeket, funkyt, (pszichedelikus) rockot és tánczenei megoldásokat használnak fel. Más “világzenei” keverékekhez képest a Kerekes Band egyik fő sajátossága, hogy bár vannak énekes számaik, a vezető hang legtöbbször a furulya. A hazai klubok, fesztiválok mellett rendszeresen külföldön is koncertező zenekar szállította az Argo 2 filmzenéjét is. Az NKA a Back To Folk című nagylemez bakeliten megjelentetését, kapcsolódó klipek készítését támogatta egymillió forinttal; szülővárosukban, Egerben tervezett nagykoncertjüket pedig 600 ezerrel.

HonlapFacebook

Csángó Boogie

A 2006-os, új hangzást hozó Pimasz című lemez legsikeresebb száma máig a Kerekes Band egyik védjegyszerű dala. Az instrumentális szerzeményből készült egy remix is, amihez ráadásul Lego-figurákkal forgattak stop-motion klipet.

Zene: Csarnó Ákos, Fehér Viktor, Fehér Zsombor, Kónya Csaba, Námor Csaba. ISWC kód: T-007.003.675-7

Mr. Hungary feat. Mégötlövés

Az – itt bemutatott Bëlgából ismert – Mégötlövés a külföldön minimális angolsággal csajozni próbáló magyarokat parodizáló szövege hozzájárult ahhoz, hogy ez lett a Kerekes Band első száma, amely vezette az MR2-Petőfi slágerlistáját.

Zene: Csarnó Ákos, Fehér Viktor, Fehér Zsombor, Kónya Csaba, Námor Csaba. Szöveg: Fehér Viktor, Fehér Zsombor. ISWC kód: T-007.145.831-5

Voodoo Child – Slight Return

A Jimi Hendrix-rajongó zenekar a legendás gitáros egyik legismertebb számának feldolgozását a What The Folk?! című lemezen jelentette meg; az effektezett elektromos gitár helyét a furulya veszi át. Érdekesség, hogy a Hendrix Electric Ladyland című klasszikus albumán több számban (valamint még sok száz lemezen) Hammond orgonán játszó Mike Finnigan több Kerekes Band-számban is játszik (Pop Szegecs, To Be Mine, Betyar Hero); itt lehet olvasni arról, hogyan jött össze ez az együttműködés.

Zene: Jimi Hendrix

Waiting for the Sunshine feat. Fábián Juli

A 2013-as Folklore Man kiemelt száma Fábián Juli karakteres énekével, ami mellé a furulya egyenrangú partnerként tud csatlakozni. A dal diszkós alapú, amivel az év egyik fő nemzetközi trendjéhez is tudtak kapcsolódni (lásd: Daft Punk: Get Lucky).

Zene: Csarnó Ákos, Fehér Viktor, Fehér Zsombor, Kónya Csaba, Námor Csaba. Szöveg: Fehér Zsombor. ISWC kód: T-007.178.014-7

Trans-Nomad Express

Az új, szeptemberben megjelenő lemez a címében a folkhoz visszatérést hirdeti: Back to Folk; van azonban egy kis csavar: a kerettörténet szerint az “ősi Folkland-szigeteken maradt magyari kolónia zenéjét” tartalmazza a lemez: “a helyi zenét jellemző furulya-koboz-brácsa központú szilaj pásztor hangzásban ötvöződnek az ősi dallamok és a Szabad Európa Rádión hallott nyugati beat zene”. Ez a (címében egyébként a Kraftwerkre utaló) dal az első róla, amit nyilvánosságra hoztak. (A Spotify-on és a Deezeren még nem található meg, csak a YouTube-on.)

Zene: Csarnó Ákos, Fehér Viktor, Fehér Zsombor, Kónya Csaba, Námor Csaba. ISWC kód: T-007.268.012-6

Peet Project

A Ferencz Péter “Peet” által vezetett zenekar popos, jazzes funkyt játszik, illetve sokan sorolják még őket a smooth jazzhez, ami a jazz legkönnye(de)bb változata. Nem csak itthon koncerteznek sokat, hanem például az Egyesült Államokban is, ahol a műfajjal foglalkozó rádiókban is szólnak a dalaik. A smooth jazz egyik vezető szaxofonosa, Dave Koz idén meghívta őket a Dave Koz Cruise-ra, ahol a Karib-tengeren utazva szórakoztathatták az utasokat. A zenekar különlegessége, hogy a vezető hangszer a hegedű, és nem mondjuk a megszokott szaxofon, gitár vagy zongora/szintetizátor. Az NKA ötödik lemezük megjelentetését támogatta egymillió forinttal.

HonlapFacebook

Be Free

A zenekar első sikere: ez a dal első helyezést ért el a III. Jazzy Jazz Dalversenyen. (A Deezeren nem található meg.)

Zene: Ferencz Péter. ISWC kód: T-007.067.756-3

Does the Music Turn You On?

Ez a diszkós hatású szám a legnépszerűbb saját számuk a YouTube-on. Bár van benne ének, igazából a hangszerek sokkal inkább az előtérben vannak; de a szólók nem dolgoznak a könnyed, popos hangvétel ellen. (A Deezeren nem található meg.)

Zene és szöveg: Ferencz Péter, Lőrincz Ádám. ISWC kód: T-007.155.015-6

Jazz & Wine

Talán a legnagyobb nemzetközi siker, amit elért a Peet Project: ez a – Love című albumukon megjelent – dal felkerült a Billboard Smooth Jazz Songs listájára, a 29. helyre.

Zene és szöveg: Ferencz Péter. ISWC kód: T-007.240.083-9

Summer Jam

A Peet Project rengeteg feldolgozást töltött fel a YouTube-csatornájára (a legutóbbiak: a Ringasd el magad és Adele: Hellója). A legnépszerűbb ezek közül a német The Underdog Project 2000-ben megjelent, de máig a legnagyobb nyári slágerek közé tartozó Summer Jamjének feldolgozása. Bár érezhetően nem paródiának szánták, van valami vicces abban, ahogy a jól ismert dallam megszólal a hegedűn; illetve hogy bravúros hangszerszólók kerülnek a nem pont virtuóznak szánt dalba. (Csak a YouTube-on található meg, a Spotify-on és Deezeren nem.)

A dal regisztrációja  még folyamatban. 

Elefánt

A saját – kényszerű – önmeghatározása szerint “posztsanzont” játszó zenekar 2012-ben alakult Szombathelyen. Zenéjük az alternatív rock hagyományához köthető, de a keringőtől a sanzonon át a cigány folkig sok helyről átvesz elemeket. Erősen szövegcentrikus, költői a zenéjük, a dalok gyakran az ellágyulásoktól a nagy kitörésekig ívelnek. A hamar a nagyobb klubok és fesztiválok színpadaira (és a Nagy-szín-pad mezőnyébe) került zenekar két nagylemezt jelentetett meg (más csatornák mellett a Bandcampen is megtalálhatóak), a harmadik elkészítését és a kapcsolódó klipeket támogatta egymillió forinttal az NKA.

HonlapFacebook

Bordahajtogató

Az első nagylemez (Vérkeringő, 2013) egyik legnépszerűbb száma, amelyben a “kibukott szerelmes dal” alternatív hagyományát némileg ellenpontozzák a finoman vicces megoldások (a refrénben a “szerelem” szó ejtése, a verzék sűrű és szabálytalan prozódiája).

A dal regisztrációja még folyamatban. 

Szex

Ilyen címmel nehéz melléfogni: ez a YouTube-on a zenekar legnépszerűbb klipje, 200 ezer fölötti nézettséggel. (“Sosem hittem volna, hogy valaha azt fogom beírni a youtube keresőjébe, hogy: elefánt szex” – írja egy kommentelő.) Maga a dal egyébként a visszafogottabb (vagy talán inkább elfojtott) Elefánt-számok közé tartozik. (Az HBO Társas játék című sorozatában is elhangzott.)

Zene és szöveg: Szendrői Csaba, Tóth András, Kunert Péter, Horváth Bence Ede, Kovács Zoltán, Németh Szabolcs. ISWC kód: T-007.165.828-0

Alszik

A 2015-ös Gomoly című nagylemez egyik klipes száma. A prozódiailag rendkívül bonyolult versszak sokszori, mániákus, fokozódó ismétlődése jól kifejezi a szövegben leírt álmatlanság tapasztalatát.

Zene: Horváth Bence Ede, Kovács Zoltán, Németh Szabolcs, Szendrői Csaba, Tóth András. Szöveg: Horváth Bence Ede, Kovács Zoltán, Németh Szabolcs, Szendrői Csaba, Tóth András. ISWC kód: T-007.211.630-3

Magányos

Ezzel a Kodály Method által készített videóval indult az Elefánt, ekkor még Szendrői Csaba énekes és Tóth András gitáros duójaként, de a pozitív visszajelzések hatására aztán rendes zenekart kellett köréjük keríteni. (Csak a YouTube-on, a Spotify-on és Deezeren nem található meg.)

Zene: Horváth Bence Ede, Kovács Zoltán, Kunert Péter, Németh Szabolcs, Szendrői Csaba, Tóth András. Szöveg: Horváth Bence Ede, Kovács Zoltán, Kunert Péter, Németh Szabolcs, Szendrői Csaba, Tóth András. ISWC kód: T-007.161.514-9

Leander Kills

A zenekar Köteles Leander szólóprojektjeként indult, miután előző együttese, a Leander Rising feloszlott; majd ez is sikeres lett, és ezért koncertezni képes zenekarrá bővült. Köteles Leander a magyar heavy metal egyik leginkább megosztó figurája: “míg egyesek szinte istenként tekintenek rá, mások enyhén szólva a hátuk közepére sem kívánják őt” – írja egy kritika. Jellemző a zenéjére, hogy nagyívű, érzelmes (az ellenzők szerint patetikus és/vagy nyálas) dallamok és zúzás váltogatják egymást (utóbbiban a metalcore, illetve újabban a szaggatott, mélyre hangolt, technikás djent hatása is felfedezhető, valamint más, extrém műfajok). A Leander Kills idén jelentette meg első nagylemezét (Túlélő). Az NKA egy budapesti koncert audió- és videófelvételének elkészítését támogatta egymillió forinttal.

Facebook

Leander Rising: Csak Te / Bound to Belong

Köteles Leander 2009-ben töltötte fel ezt az egyedül készített dalt a YouTube-ra, amely hatalmas sikert aratott – ez a Leander Rising legnépszerűbb, mára már majdnem kétmilliós nézettségű száma (megelőzve két feldolgozást: Seress Rezső: Szomorú vasárnap és Lady Gaga: Bad Romance). A nagyívű, kifejezetten popos dallamoktól a zúzásig-kiabálásig mozog oda és vissza a dal. A sikernek köszönhetően találtak rá zenésztársak Leanderre, illetve a koncertezéshez is szükséges volt zenekart alakítani. A Leander Rising végül 2015-ben oszlott fel.

Zene: Köteles Leander. Szöveg: Köteles Leander. ISWC kód: T-007.061.848-2

Leander Kills: Szerelmetlen dal

A Leander Kills első, nyilvánosságra hozott dala rögtön sikert aratott a rajongók között. Talán még az előzőnél is szélsőségesebb (a zongorás lírától a hörgésig). A Leander Rising Szerelmes dalának ellenpárja.

Zene: Köteles Leander, Czifra Miklós. Szöveg: Köteles Leander.

Te leszel a párom

A dallamos részek erős népzenei ihletettsége a legfőbb jellegzetessége ennek a számnak.

Zene: Köteles Leander. Szöveg: Köteles Leander. ISWC kód: T-007.263.998-5

Ketten egyedül feat. Kállai Ernő

Köteles Leander Kállai Ernővel, a huszonéves korára világhírű klasszikus hegedűssel duettben vette fel ezt a nagyívű (a zúzást most kihagyó) dalt.

Zene: Köteles Leander, Kállai Ernő. Zene: Köteles Leander. 

Amigod: Love Story

Köteles Leander és Czifra Miklós gitáros nemcsak a Leander Killsben zenél együtt: egészen mást, mégpedig rádióbarát, kicsit retrós szintipopot játszanak az Amigodban. Ez a dal, nagylemezük címadó száma a Mahasz rádiós listáján a 13. helyig jutott.

Zene: Fábri András, Köteles Leander, Maczák Márk, Czifra Miklós. Szöveg: Köteles Leander. ISWC kód: T-007.254.341-9

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:



Categories: Playlist

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading