Site icon

Dal+Szerző Playlist #9: Egymillióval támogatott zenekarok 1.

#A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify Deezer – YouTube 

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Idén februárban jött létre a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Könnyűzenei Kollégiuma. Elnöke, Dósa Richárd (avagy Ricsipí az Animal Cannibalsből) a Dal+Szerzőnek mondta el, mit jelent ez, és hogyan változtak a támogatás hangsúlyai. Mint az NKA közleményéből kiderül, az Alap történetében egyedülálló mennyiségű: 1500 darab pályázat érkezett; a 100 milliós keretre több mint egymilliárd forintnyi támogatási kérelem. A hattagú kollégium döntései itt olvashatók. (A Könnyűzenei Kollégium ősszel kiír még pályázatokat, a tavasziakhoz hasonlókat, csak nagyobb keretösszeggel.)

A Dal+Szerző Playlistben most és a következőkben olyan előadókat mutatunk be, akik a legnagyobb, egymillió forintos támogatást kapták, “hang- és képanyagok készítésére, terjesztésére”. Az összes ilyet nem tudjuk bemutatni, és néhányukat nem is szükséges, hiszen vannak, akik több évtizedes szakmai múlttal rendelkeznek.

Kerekes Band

A Kerekes Bandet 1995-ben alakította Fehér Zsombor és Viktor testvérpár. Nagyjából tíz évig Kerekes Együttes néven játszottak népzenét, tartottak táncházakat, majd Bandre keresztelték át magukat, és “ethno funkot” kezdtek játszani. Furulya – koboz – brácsa – basszusgitár – dob felállásban népzenei elemeket, funkyt, (pszichedelikus) rockot és tánczenei megoldásokat használnak fel. Más “világzenei” keverékekhez képest a Kerekes Band egyik fő sajátossága, hogy bár vannak énekes számaik, a vezető hang legtöbbször a furulya. A hazai klubok, fesztiválok mellett rendszeresen külföldön is koncertező zenekar szállította az Argo 2 filmzenéjét is. Az NKA a Back To Folk című nagylemez bakeliten megjelentetését, kapcsolódó klipek készítését támogatta egymillió forinttal; szülővárosukban, Egerben tervezett nagykoncertjüket pedig 600 ezerrel.

HonlapFacebook

Csángó Boogie

A 2006-os, új hangzást hozó Pimasz című lemez legsikeresebb száma máig a Kerekes Band egyik védjegyszerű dala. Az instrumentális szerzeményből készült egy remix is, amihez ráadásul Lego-figurákkal forgattak stop-motion klipet.

Zene: Csarnó Ákos, Fehér Viktor, Fehér Zsombor, Kónya Csaba, Námor Csaba. ISWC kód: T-007.003.675-7

Mr. Hungary feat. Mégötlövés

Az – itt bemutatott Bëlgából ismert – Mégötlövés a külföldön minimális angolsággal csajozni próbáló magyarokat parodizáló szövege hozzájárult ahhoz, hogy ez lett a Kerekes Band első száma, amely vezette az MR2-Petőfi slágerlistáját.

Zene: Csarnó Ákos, Fehér Viktor, Fehér Zsombor, Kónya Csaba, Námor Csaba. Szöveg: Fehér Viktor, Fehér Zsombor. ISWC kód: T-007.145.831-5

Voodoo Child – Slight Return

A Jimi Hendrix-rajongó zenekar a legendás gitáros egyik legismertebb számának feldolgozását a What The Folk?! című lemezen jelentette meg; az effektezett elektromos gitár helyét a furulya veszi át. Érdekesség, hogy a Hendrix Electric Ladyland című klasszikus albumán több számban (valamint még sok száz lemezen) Hammond orgonán játszó Mike Finnigan több Kerekes Band-számban is játszik (Pop Szegecs, To Be Mine, Betyar Hero); itt lehet olvasni arról, hogyan jött össze ez az együttműködés.

Zene: Jimi Hendrix

Waiting for the Sunshine feat. Fábián Juli

A 2013-as Folklore Man kiemelt száma Fábián Juli karakteres énekével, ami mellé a furulya egyenrangú partnerként tud csatlakozni. A dal diszkós alapú, amivel az év egyik fő nemzetközi trendjéhez is tudtak kapcsolódni (lásd: Daft Punk: Get Lucky).

Zene: Csarnó Ákos, Fehér Viktor, Fehér Zsombor, Kónya Csaba, Námor Csaba. Szöveg: Fehér Zsombor. ISWC kód: T-007.178.014-7

Trans-Nomad Express

Az új, szeptemberben megjelenő lemez a címében a folkhoz visszatérést hirdeti: Back to Folk; van azonban egy kis csavar: a kerettörténet szerint az “ősi Folkland-szigeteken maradt magyari kolónia zenéjét” tartalmazza a lemez: “a helyi zenét jellemző furulya-koboz-brácsa központú szilaj pásztor hangzásban ötvöződnek az ősi dallamok és a Szabad Európa Rádión hallott nyugati beat zene”. Ez a (címében egyébként a Kraftwerkre utaló) dal az első róla, amit nyilvánosságra hoztak. (A Spotify-on és a Deezeren még nem található meg, csak a YouTube-on.)

Zene: Csarnó Ákos, Fehér Viktor, Fehér Zsombor, Kónya Csaba, Námor Csaba. ISWC kód: T-007.268.012-6

Peet Project

A Ferencz Péter “Peet” által vezetett zenekar popos, jazzes funkyt játszik, illetve sokan sorolják még őket a smooth jazzhez, ami a jazz legkönnye(de)bb változata. Nem csak itthon koncerteznek sokat, hanem például az Egyesült Államokban is, ahol a műfajjal foglalkozó rádiókban is szólnak a dalaik. A smooth jazz egyik vezető szaxofonosa, Dave Koz idén meghívta őket a Dave Koz Cruise-ra, ahol a Karib-tengeren utazva szórakoztathatták az utasokat. A zenekar különlegessége, hogy a vezető hangszer a hegedű, és nem mondjuk a megszokott szaxofon, gitár vagy zongora/szintetizátor. Az NKA ötödik lemezük megjelentetését támogatta egymillió forinttal.

HonlapFacebook

Be Free

A zenekar első sikere: ez a dal első helyezést ért el a III. Jazzy Jazz Dalversenyen. (A Deezeren nem található meg.)

Zene: Ferencz Péter. ISWC kód: T-007.067.756-3

Does the Music Turn You On?

Ez a diszkós hatású szám a legnépszerűbb saját számuk a YouTube-on. Bár van benne ének, igazából a hangszerek sokkal inkább az előtérben vannak; de a szólók nem dolgoznak a könnyed, popos hangvétel ellen. (A Deezeren nem található meg.)

Zene és szöveg: Ferencz Péter, Lőrincz Ádám. ISWC kód: T-007.155.015-6

Jazz & Wine

Talán a legnagyobb nemzetközi siker, amit elért a Peet Project: ez a – Love című albumukon megjelent – dal felkerült a Billboard Smooth Jazz Songs listájára, a 29. helyre.

Zene és szöveg: Ferencz Péter. ISWC kód: T-007.240.083-9

Summer Jam

A Peet Project rengeteg feldolgozást töltött fel a YouTube-csatornájára (a legutóbbiak: a Ringasd el magad és Adele: Hellója). A legnépszerűbb ezek közül a német The Underdog Project 2000-ben megjelent, de máig a legnagyobb nyári slágerek közé tartozó Summer Jamjének feldolgozása. Bár érezhetően nem paródiának szánták, van valami vicces abban, ahogy a jól ismert dallam megszólal a hegedűn; illetve hogy bravúros hangszerszólók kerülnek a nem pont virtuóznak szánt dalba. (Csak a YouTube-on található meg, a Spotify-on és Deezeren nem.)

A dal regisztrációja  még folyamatban. 

Elefánt

A saját – kényszerű – önmeghatározása szerint “posztsanzont” játszó zenekar 2012-ben alakult Szombathelyen. Zenéjük az alternatív rock hagyományához köthető, de a keringőtől a sanzonon át a cigány folkig sok helyről átvesz elemeket. Erősen szövegcentrikus, költői a zenéjük, a dalok gyakran az ellágyulásoktól a nagy kitörésekig ívelnek. A hamar a nagyobb klubok és fesztiválok színpadaira (és a Nagy-szín-pad mezőnyébe) került zenekar két nagylemezt jelentetett meg (más csatornák mellett a Bandcampen is megtalálhatóak), a harmadik elkészítését és a kapcsolódó klipeket támogatta egymillió forinttal az NKA.

HonlapFacebook

Bordahajtogató

Az első nagylemez (Vérkeringő, 2013) egyik legnépszerűbb száma, amelyben a “kibukott szerelmes dal” alternatív hagyományát némileg ellenpontozzák a finoman vicces megoldások (a refrénben a “szerelem” szó ejtése, a verzék sűrű és szabálytalan prozódiája).

A dal regisztrációja még folyamatban. 

Szex

Ilyen címmel nehéz melléfogni: ez a YouTube-on a zenekar legnépszerűbb klipje, 200 ezer fölötti nézettséggel. (“Sosem hittem volna, hogy valaha azt fogom beírni a youtube keresőjébe, hogy: elefánt szex” – írja egy kommentelő.) Maga a dal egyébként a visszafogottabb (vagy talán inkább elfojtott) Elefánt-számok közé tartozik. (Az HBO Társas játék című sorozatában is elhangzott.)

Zene és szöveg: Szendrői Csaba, Tóth András, Kunert Péter, Horváth Bence Ede, Kovács Zoltán, Németh Szabolcs. ISWC kód: T-007.165.828-0

Alszik

A 2015-ös Gomoly című nagylemez egyik klipes száma. A prozódiailag rendkívül bonyolult versszak sokszori, mániákus, fokozódó ismétlődése jól kifejezi a szövegben leírt álmatlanság tapasztalatát.

Zene: Horváth Bence Ede, Kovács Zoltán, Németh Szabolcs, Szendrői Csaba, Tóth András. Szöveg: Horváth Bence Ede, Kovács Zoltán, Németh Szabolcs, Szendrői Csaba, Tóth András. ISWC kód: T-007.211.630-3

Magányos

Ezzel a Kodály Method által készített videóval indult az Elefánt, ekkor még Szendrői Csaba énekes és Tóth András gitáros duójaként, de a pozitív visszajelzések hatására aztán rendes zenekart kellett köréjük keríteni. (Csak a YouTube-on, a Spotify-on és Deezeren nem található meg.)

Zene: Horváth Bence Ede, Kovács Zoltán, Kunert Péter, Németh Szabolcs, Szendrői Csaba, Tóth András. Szöveg: Horváth Bence Ede, Kovács Zoltán, Kunert Péter, Németh Szabolcs, Szendrői Csaba, Tóth András. ISWC kód: T-007.161.514-9

Leander Kills

A zenekar Köteles Leander szólóprojektjeként indult, miután előző együttese, a Leander Rising feloszlott; majd ez is sikeres lett, és ezért koncertezni képes zenekarrá bővült. Köteles Leander a magyar heavy metal egyik leginkább megosztó figurája: “míg egyesek szinte istenként tekintenek rá, mások enyhén szólva a hátuk közepére sem kívánják őt” – írja egy kritika. Jellemző a zenéjére, hogy nagyívű, érzelmes (az ellenzők szerint patetikus és/vagy nyálas) dallamok és zúzás váltogatják egymást (utóbbiban a metalcore, illetve újabban a szaggatott, mélyre hangolt, technikás djent hatása is felfedezhető, valamint más, extrém műfajok). A Leander Kills idén jelentette meg első nagylemezét (Túlélő). Az NKA egy budapesti koncert audió- és videófelvételének elkészítését támogatta egymillió forinttal.

Facebook

Leander Rising: Csak Te / Bound to Belong

Köteles Leander 2009-ben töltötte fel ezt az egyedül készített dalt a YouTube-ra, amely hatalmas sikert aratott – ez a Leander Rising legnépszerűbb, mára már majdnem kétmilliós nézettségű száma (megelőzve két feldolgozást: Seress Rezső: Szomorú vasárnap és Lady Gaga: Bad Romance). A nagyívű, kifejezetten popos dallamoktól a zúzásig-kiabálásig mozog oda és vissza a dal. A sikernek köszönhetően találtak rá zenésztársak Leanderre, illetve a koncertezéshez is szükséges volt zenekart alakítani. A Leander Rising végül 2015-ben oszlott fel.

Zene: Köteles Leander. Szöveg: Köteles Leander. ISWC kód: T-007.061.848-2

Leander Kills: Szerelmetlen dal

A Leander Kills első, nyilvánosságra hozott dala rögtön sikert aratott a rajongók között. Talán még az előzőnél is szélsőségesebb (a zongorás lírától a hörgésig). A Leander Rising Szerelmes dalának ellenpárja.

Zene: Köteles Leander, Czifra Miklós. Szöveg: Köteles Leander.

Te leszel a párom

A dallamos részek erős népzenei ihletettsége a legfőbb jellegzetessége ennek a számnak.

Zene: Köteles Leander. Szöveg: Köteles Leander. ISWC kód: T-007.263.998-5

Ketten egyedül feat. Kállai Ernő

Köteles Leander Kállai Ernővel, a huszonéves korára világhírű klasszikus hegedűssel duettben vette fel ezt a nagyívű (a zúzást most kihagyó) dalt.

Zene: Köteles Leander, Kállai Ernő. Zene: Köteles Leander. 

Amigod: Love Story

Köteles Leander és Czifra Miklós gitáros nemcsak a Leander Killsben zenél együtt: egészen mást, mégpedig rádióbarát, kicsit retrós szintipopot játszanak az Amigodban. Ez a dal, nagylemezük címadó száma a Mahasz rádiós listáján a 13. helyig jutott.

Zene: Fábri András, Köteles Leander, Maczák Márk, Czifra Miklós. Szöveg: Köteles Leander. ISWC kód: T-007.254.341-9

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:

Exit mobile version