Az utolsó dalszerző: dokumentumfilm kongatja a vészharangot

The Last Songwriter – ez a hamarosan, a Nashville Film Festivalon debütáló dokumentumfilm drámai címe. A neves alkotók által készített filmben a country legnagyobb sztárjai (köztük Garth Brooks) és Nashville-ben, az amerikai zene egyik fővárosában dolgozó dalszerzők, iparági szakemberek beszélnek a dalszerzők jövőjéről.

Mint a Billboard megjegyzi, a mondanivalójuk jó része ismerős lesz annak, aki követi a zeneipar alakulását. A stream előretörése azt eredményezte, hogy ugyan a nagy slágerek szerzői még mindig jól tudnak keresni, azok, akik a bombasiker alatt teljesítő dalokat írnak – akár egy sikeres lemez nem single-ként kiemelt számait -, jóval kevesebb jogdíjat kapnak, mint abban a korban, amikor az albumeladások hozták a legtöbb bevételt. Ez a “szerzői középosztály” eltűnéséhez vezet – fogalmaznak a filmben; egy nashville-i szakmai szervezet szerint 80%-kal csökkent a teljes állásban szerzőként dolgozók száma a városban.

Nincs már meg az a pénzügyi fedezet, amire támaszkodva a zeneműkiadók a fiatal, ígéretes, de még nem teljesen kiforrott szerzőket leszerződtették, biztosítva nekik a megfelelő körülményeket a szakmai fejlődéshez. Hiszen “a legtöbb fiatal nem teljesen kiforrott szerzőként érkezik a szakmába; időre, gyakorlásra van szükségük ahhoz, hogy elsajátítsák a mesterség fogásait”. Bár sokan vannak a szakmán kívül, akik a dalszerzést még mindig valamiféle ihletett – és nem tanulható – tevékenységnek tartják, “az ihlet is legtöbbször munka közben jön” – hangzik el a filmben.

A Last Songwriter a befutott előadók, szerzők mellett bemutat egy fiatal dalszerzőt is: Jamie Floyd több sztárral is dolgozott, az alább meghallgatható szám, amelynek társszerzője, Grammy-jelölést is kapott. Nem is olyan régen egy ilyen ígéretes tehetségre bizonyosan lecsapott volna egy zeneműkiadó, hiszen szinte bizonyosra vehető, hogy a szakmai elismeréseket a nagyközönséget is meghódító sláger követi majd. Jelenleg azonban nincs hosszú távú szerződése, és kénytelen pincérnőként dolgozni. Mi lesz, ha feladja álmait; ki tudja, milyen dalokkal lesz szegényebb így a világ? – teszi fel a kérdést a film.



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading