Site icon

Ez a plágiumper nagyot szólhat

A 2014-ben megjelent Uptown Funk, az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere számos plágiumvádat szült. Az egyiknek az lett az eredménye, hogy az eredeti hat szerző mellé további ötöt bevettek: a Gap Band 1979-es dalának öt szerzőjét (erről itt írtunk). Emellett a szerb Viktorija és az amerikai Collage is perre ment. Ezeknél is komolyabbnak tűnik egy másik funk-klasszikus, a Zapp jogait birtokló Lastrada zeneműkiadó pere – annyira, hogy sokan már az évtized legfontosabb plágiumperéhez, a 2015-ben lezárult Blurred Lines-perhez hasonlítják az esetet. Az állítólag plagizált dal a Zapp 1980-as slágere, a More Bounce to the Ounce.

A Lastrada az ügyet esküdtszék előtt szeretné tárgyalni – írja a Billboard a megszerzett dokumentumokra támaszkodva. Ez azért fontos, mert az ilyen perek jellemzően nem jutnak el ebbe a stádiumba, és a legtöbb szakértő szerint a Blurred Lines-ügynek sem kellett volna – ugyanis így a laikus esküdtek a szerzők “személyiségéről”, illetve a két dal “feelingjének” hasonlóságáról mondtak (sokak szerint szakmaiatlan) ítéletet.

A Lastrada egyébként nemcsak összehasonlítja a két szerzeményt – hangjegyről hangjegyre, illetve a hangszerelés tekintetében -, hanem azt is bizonyítani igyekszik, hogy mind a szakma, mind a nagyközönség kifejezetten hasonlónak találja a két dalt. Ezt kritikák, illetve zenészek Twitterre írt bejegyzéseinek idézésével támasztják alá. Továbbá Mark Ronson interjúiból, illetve TED-előadásából idézik azt, hogy “nagyon sokat hallgattuk a Zapp számait a meghatározó fiatal éveinkben. Az ilyen hatásokat nem lehet elrejteni, ugyanakkor a cél persze az, hogy valami újat hozzunk létre”; illetve azt, hogy “ha valamit másolsz, de nem pontról pontra, akkor az eredmény valójában már eredeti lesz.” A Lastrada elismeri, hogy Mark Ronson célja az volt, hogy “valami újat” írjon – “de nem sikerült neki”.

Blurred Lines-perben szintén fontos téma volt a hatás, tisztelgés, vagy egy kor megidézése, illetve a plágium közötti különbségtétel – a kritikusok szerint ezt nem sikerült eltalálni az esküdteknek.

A Blurred Lines-perről itt írtunk részletesen; utóhatását, jogi elemzéseit itt foglaltuk össze.

Exit mobile version