Egymillió dollár jogdíjat szerezhetett a Spotify-tól egy bolgár csaló

A Music Business Worldwide hozta nyilvánosságra a – feltételezhető – csalást, amiről aztán a zenei és tech sajtó nagy része szintén írt.

Amit biztosan lehet tudni, az az, hogy legalább két olyan playlist volt a Spotify rendszerében, ami jórészt – az ISRC kódok alapján kideríthető módon – egy bolgár céghez tartozó, 30 másodpercnél alig hosszabb zenékkel volt tele, nagyjából 500 számmal. Ezek a zenék egyenként hónapokon át havi kb. 1200-1200 meghallgatást szereztek, a playlisteknek ehhez képest elég kevés, kb. 1800-nál is kevesebb követője volt. A két szóban forgó playlist közül a Music From The Heart bekerült a 100 legnépszerűbb – pontosabban legnagyobb bevételt generáló – playlist közé, a Soulful Music egyenesen a 11. helyig jutott itt, megelőzve például az összes major kiadó saját playlistjeit.

Az is lehet persze, írja a Music Business Worldwide, hogy kicsiny, ámde nagyon-nagyon lelkes rajongótáborral bírtak ezek a playlistek, ámde az valószínűbb, hogy valaki – feltehetően a zenéket a Spotify-ra feltöltő bolgár cég vagy egyén – létrehozott kb. 1200 előfizetést, és mindegyikhez rendelt egy-egy algoritmust, amely éjjel-nappal ezeket a zenéket “hallgatta”. Ehhez tehát 1200 előfizetési díj volt a befektetés (plusz a programozás, 1200 külön alias létrehozása stb.). A másik oldalon viszont az átlagban 43 másodperces zenéket lejátszó algoritmus egy hónap alatt 60 ezernél is nagyobb meghallgatást tud generálni; 1200 ilyen pedig 72 milliót. A széles körben elterjedt 0,004 dolláros számonkénti jogdíjbecsléssel számolva ez 288 ezer dollár. Közismert módon jogdíj 30 másodperc lejátszása után jár; ha minden algoritmus fél perc után ugrat minden számot, az egy hónapban 415 ezer dolláros jogdíjat jelent.

Ráadásul több playlist is volt, és hónapokon keresztül folyt a művelet, tehát nem túlzás a Music Business Worldwide feltételezése, hogy egymillió dollárnál is több jogdíj vándorolt a bolgár csaló zsebébe. Ezzel valójában nem a Spotify-t károsította meg, hanem azokat a valódi jogtulajdonosokat, akik között ennyivel kevesebb jogdíjat osztott ki a stream szolgáltató.

Miután a playlistek gyanúsan népszerűek lettek, a Spotify törölte a rajtuk lévő számok többségét. A MBW-nek nyilatkozva nem ismerték el ugyan, hogy valóban megtörtént a csalás, viszont azt írták, hogy “a számok mesterséges manipulálásának problémáját rendkívül komolyan vesszük, többféle módszerrel is szűrjük, és komoly befektetésekkel igyekszünk javítani a felderítést, a megelőzést és a csalók eltávolítását.”

mbw spotify playlist scam

Forrás: Music Business WorldwideCategories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: