Egymillió dollár jogdíjat szerezhetett a Spotify-tól egy bolgár csaló

A Music Business Worldwide hozta nyilvánosságra a – feltételezhető – csalást, amiről aztán a zenei és tech sajtó nagy része szintén írt.

Amit biztosan lehet tudni, az az, hogy legalább két olyan playlist volt a Spotify rendszerében, ami jórészt – az ISRC kódok alapján kideríthető módon – egy bolgár céghez tartozó, 30 másodpercnél alig hosszabb zenékkel volt tele, nagyjából 500 számmal. Ezek a zenék egyenként hónapokon át havi kb. 1200-1200 meghallgatást szereztek, a playlisteknek ehhez képest elég kevés, kb. 1800-nál is kevesebb követője volt. A két szóban forgó playlist közül a Music From The Heart bekerült a 100 legnépszerűbb – pontosabban legnagyobb bevételt generáló – playlist közé, a Soulful Music egyenesen a 11. helyig jutott itt, megelőzve például az összes major kiadó saját playlistjeit.

Az is lehet persze, írja a Music Business Worldwide, hogy kicsiny, ámde nagyon-nagyon lelkes rajongótáborral bírtak ezek a playlistek, ámde az valószínűbb, hogy valaki – feltehetően a zenéket a Spotify-ra feltöltő bolgár cég vagy egyén – létrehozott kb. 1200 előfizetést, és mindegyikhez rendelt egy-egy algoritmust, amely éjjel-nappal ezeket a zenéket “hallgatta”. Ehhez tehát 1200 előfizetési díj volt a befektetés (plusz a programozás, 1200 külön alias létrehozása stb.). A másik oldalon viszont az átlagban 43 másodperces zenéket lejátszó algoritmus egy hónap alatt 60 ezernél is nagyobb meghallgatást tud generálni; 1200 ilyen pedig 72 milliót. A széles körben elterjedt 0,004 dolláros számonkénti jogdíjbecsléssel számolva ez 288 ezer dollár. Közismert módon jogdíj 30 másodperc lejátszása után jár; ha minden algoritmus fél perc után ugrat minden számot, az egy hónapban 415 ezer dolláros jogdíjat jelent.

Ráadásul több playlist is volt, és hónapokon keresztül folyt a művelet, tehát nem túlzás a Music Business Worldwide feltételezése, hogy egymillió dollárnál is több jogdíj vándorolt a bolgár csaló zsebébe. Ezzel valójában nem a Spotify-t károsította meg, hanem azokat a valódi jogtulajdonosokat, akik között ennyivel kevesebb jogdíjat osztott ki a stream szolgáltató.

Miután a playlistek gyanúsan népszerűek lettek, a Spotify törölte a rajtuk lévő számok többségét. A MBW-nek nyilatkozva nem ismerték el ugyan, hogy valóban megtörtént a csalás, viszont azt írták, hogy “a számok mesterséges manipulálásának problémáját rendkívül komolyan vesszük, többféle módszerrel is szűrjük, és komoly befektetésekkel igyekszünk javítani a felderítést, a megelőzést és a csalók eltávolítását.”

mbw spotify playlist scam

Forrás: Music Business Worldwide



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading