Elindult a zeneiparban dolgozó nőket összefogó, globális adatbázis

EQL Directory néven globális adatbázis indult, ami a zeneiparban dolgozó nők adatait gyűjti össze, főként az olyan háttérszerepekben dolgozókét, amelyekben különösen alacsony a nők aránya. A cél az, hogy megmutassa ezeket a nőket (cáfolva a “mítoszt”, hogy nincsenek is), lehetőségeket teremtsen számukra, hogy felkérésekkel megtalálják őket, illetve hogy egymással kapcsolatot teremthessenek. Azzal, hogy láthatóbbá teszi a nőket, másokat is arra buzdít, hogy a zeneiparban kipróbálják magukat, hiszen “ahhoz, hogy elhidd, hogy az álmod valósággá válhat, látnod kell, hogy másoknak már sikerült” – olvasható az oldal céljának ismertetésében.

A SoundGirls nemzetközi szervezet adatain alapuló adatbázisban egyelőre senki nem szerepel Magyarországról (de a tágabb régióból is csak alig néhány zeneszerző, hangmérnök), de bárki jelentkezhet itt. A honlapon több, a nők zeneipari karrierjét, láthatóságát segítő szervezet ismertetését, elérhetőségét is megtalálhatjuk. Az EQL Directory partnerei között van a Spotify is.

Az ismertető szöveg szerint “a producerek és hangmérnökök kevesebb mint 5%-a nő. Mindössze hat nőt jelöltek valaha a Grammy-n az év producere díjra.” A nők alulreprezentáltságáról legutóbb idén januárban jelent meg egy sok lapban idézett vizsgálat. Az Annenberg Inclusion Initiative hat év 600 slágerét vizsgálta meg a Billboard Top 100-ból kiválasztva, és azt találták, hogy az előadók között 16,8% volt a nő, a dalszerzők között pedig mindössze 12,3%. Ráadásul a dalszerző nők háromnegyede csak egy dallal került be a mintába – a másik oldalon viszont találtak kilenc férfit, akik együttvéve a kiválasztott dalok ötödéért felelősek voltak legalább társszerzőként. A legrosszabb arány a slágerek producereinél volt: mindössze 2%-uk volt nő. Ezek az arányok rosszabbak, mint amiket filmiparban találtak a kutatók – igaz egyébként, hogy az etnikai kisebbségek reprezentációjában a zeneipar sokkal jobban teljesített.



Categories: Hírek

Tags: , ,

3 replies

Trackbacks

  1. Női alkotók a magyar zeneiparban
  2. Női alkotók a magyar zeneiparban - Blans.hu - Blans.hu
  3. Női alkotók a magyar zeneiparban – Budapesti Tudósító

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading