Site icon

A kalózkodásnak csak 6,7%-a torrentezés, de az is rengeteg

Ne csapja be magát a zeneipar: a stream nem ölte meg a kalózkodást… de az értékesebb lehet, mint gondolnád – ezzel a provokatív címmel írt cikket a Music Business Worldwide-ra a szerzői jogsértéseket monitorozó MUSO vezetője, Andy Chatterley.

Mint írja, a zeneiparban elterjedt vélekedés, hogy már “senki nem kalózkodik” – ám az adatok mást mondanak. A különféle jogsértések között a torrentezés valóban visszaszorult: a kattintások mindössze 6,7%-a érkezik ilyenre, mármint az összes jogsértő oldalletöltés közül. Ezt jóval felülmúlja a jogosulatlan streamek aránya (33,6%) és a stream ripping (31,3%). (Mint arról többször írtunk, egy ideje az IFPI mind a nyilvános megszólalásaiban, mind a jogi terepen is leginkább ez utóbbi ellen küzd.)

Ez a “mindössze” 6,7% azonban azt takarja, hogy a népszerű lemezeket havonta sok százezerszer töltik le, mégpedig egyáltalán nem csak az újabbakat. Andy Chatterley a következő adatokat hozza példának 2019 júliusából: Ed Sheeran: ÷ (2017) – 612 ezer letöltés egy hónap alatt; Kanye West: The Life Of Pablo (2016) – 280 ezer; Lady Gaga: The Fame Monster (2009) – 202 ezer; Pink Floyd: The Dark Side of the Moon (1973) – 131 ezer; The Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) – 182 ezer.

Az, hogy a zeneipar nem figyeli ezt a területet, nemcsak az elmaradt potenciális eladások területén fontos. A torrentezés (szemben a “hátradőlős” zenehallgatással) rendszerint egy nagyon célzott tevékenység, vagyis az emberek “nem azért keresik fel a torrentoldalakat, hogy csak úgy nézelődjenek, hanem azért, mert egy konkrét albumot keresnek” – vagyis elsősorban rajongókról van szó. Ebből következően a torrentletöltések adatai nagyon jól felhasználhatók lennének például a marketingben, a turnék tervezésében, az új megjelenések promóciójában.

Mi több, Chatterley szerint a torrentezőket pont azért, mert aktív, a kedvenc zenéikre célzottan vadászó rajongókról van szó, az előfizetőkre vadászó stream oldalaknak kellene reklámokkal megcélozniuk. Ami persze sokak számára furcsa gondolat lesz, továbbá éppen hogy ellentétben áll a ma elfogadott stratégiával, ami az, hogy a jogsértő oldalak ellen a pénzcsapok elzárásával lehet jól küzdeni. Éppen nyáron indult el a Szellemi Tulajdon Világszervezete ezt segítő kezdeményezése.

Exit mobile version