A kalózkodásnak csak 6,7%-a torrentezés, de az is rengeteg

Ne csapja be magát a zeneipar: a stream nem ölte meg a kalózkodást… de az értékesebb lehet, mint gondolnád – ezzel a provokatív címmel írt cikket a Music Business Worldwide-ra a szerzői jogsértéseket monitorozó MUSO vezetője, Andy Chatterley.

Mint írja, a zeneiparban elterjedt vélekedés, hogy már “senki nem kalózkodik” – ám az adatok mást mondanak. A különféle jogsértések között a torrentezés valóban visszaszorult: a kattintások mindössze 6,7%-a érkezik ilyenre, mármint az összes jogsértő oldalletöltés közül. Ezt jóval felülmúlja a jogosulatlan streamek aránya (33,6%) és a stream ripping (31,3%). (Mint arról többször írtunk, egy ideje az IFPI mind a nyilvános megszólalásaiban, mind a jogi terepen is leginkább ez utóbbi ellen küzd.)

Ez a “mindössze” 6,7% azonban azt takarja, hogy a népszerű lemezeket havonta sok százezerszer töltik le, mégpedig egyáltalán nem csak az újabbakat. Andy Chatterley a következő adatokat hozza példának 2019 júliusából: Ed Sheeran: ÷ (2017) – 612 ezer letöltés egy hónap alatt; Kanye West: The Life Of Pablo (2016) – 280 ezer; Lady Gaga: The Fame Monster (2009) – 202 ezer; Pink Floyd: The Dark Side of the Moon (1973) – 131 ezer; The Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) – 182 ezer.

Az, hogy a zeneipar nem figyeli ezt a területet, nemcsak az elmaradt potenciális eladások területén fontos. A torrentezés (szemben a “hátradőlős” zenehallgatással) rendszerint egy nagyon célzott tevékenység, vagyis az emberek “nem azért keresik fel a torrentoldalakat, hogy csak úgy nézelődjenek, hanem azért, mert egy konkrét albumot keresnek” – vagyis elsősorban rajongókról van szó. Ebből következően a torrentletöltések adatai nagyon jól felhasználhatók lennének például a marketingben, a turnék tervezésében, az új megjelenések promóciójában.

Mi több, Chatterley szerint a torrentezőket pont azért, mert aktív, a kedvenc zenéikre célzottan vadászó rajongókról van szó, az előfizetőkre vadászó stream oldalaknak kellene reklámokkal megcélozniuk. Ami persze sokak számára furcsa gondolat lesz, továbbá éppen hogy ellentétben áll a ma elfogadott stratégiával, ami az, hogy a jogsértő oldalak ellen a pénzcsapok elzárásával lehet jól küzdeni. Éppen nyáron indult el a Szellemi Tulajdon Világszervezete ezt segítő kezdeményezése.



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading