MAHASZ: jelentősen nőttek a stream- és fizikai bevételek is, a vinyl lehagyta a CD-t

Nem sokkal az IFPI után a MAHASZ is nyilvánosságra hozta a 2021-es bevételei adatokat. A nemzetközi trendekkel összhangban mind a fizikai, mind a digitális bevételek nőttek 2020-hoz képest, még a globális összesítéshez képest is kiemelkedő mértékben.

A digitális bevételek 28,5%-kal, 5,3 milliárd forintra nőttek, aminek 98%-a a streamből jön (egyedül a letöltések csökkentek). A fizikai bevételek 21,5%-kal, 1,6 milliárd forintra emelkedtek. A két bevételi forrás aránya alig változott: az összeg kb. 76-77%-át teszi ki a digitális bevétel.

A fizikai bevételek megoszlásában komoly átalakulás volt 2021-ben. A vinyl példányszámok nagy mértékben, majdnem másfélszeresükre emelkedtek (45,7%-kal, 228 ezer darabra), de a CD-eladások is több mint harmadukkal ugrottak meg (35,3%-kal, 781 ezer darabra). Ugyanakkor az egyes formátumok utáni bevételben ennél sokkal nagyobb volt a különbség. Míg a nettó kereskedelmi értéket tekintve a vinyl-eladások 53,8%-kal több bevételt hoztak, mint 2020-ban, addig a CD-eladások utáni bevétel mindössze 2,5%-kal nőtt. Így lehetséges, hogy míg a példányszámot tekintve kb. 3,4-szer annyi CD kelt el, mint vinyl (ez az arány 2021-ben 3,7-szeres volt), addig a vinyl utáni bevétel 2021-ben lehagyta a CD-bevételeket, összhangban a nemzetközi trendekkel, vagy éppen kicsit előzve is ezeket.

Balra látható a példányszám, jobbra a bevételek megoszlása (sárga: vinyl, kék: CD). Forrás: MAHASZ

Az közismert, hogy az egy-egy vinylre jutó bevétel sokkal magasabb, mint a CD-eladások utáni. 2021-ben ráadásul az előbbi még nőtt is (az egy-egy példányra jutó nettó kereskedelmi érték 3307 forintról 3490 forintra emelkedett), a CD-k esetében viszont jelentősen, 24%-kal csökkent (az egy példány utáni érték 1237 forintról 937 forintra esett vissza).

Az is ismert, hogy vinylen jóval nagyobb arányban fogynak a nemzetközi előadók albumai (lásd pl. a tavalyi Music Hungary vinyl témájú beszélgetését), így ez a folyamat a magyar és nemzetközi zene megoszlásán is látszik. Mint az alábbi grafikon mutatja, 2010-ig (darabszámot tekintve) a nemzetközi repertoár volt erősebb, majd 2011-től a magyar kiadványok példányszámai meghaladták a külföldiekét. 2021-ben azonban visszafordult a trend: 562 ezer külföldi album és 385 ezer magyar album kelt el fizikai formában.

További grafikonok a Mahasz oldalán itt találhatók meg.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d