MAHASZ: jelentősen nőttek a stream- és fizikai bevételek is, a vinyl lehagyta a CD-t

Nem sokkal az IFPI után a MAHASZ is nyilvánosságra hozta a 2021-es bevételei adatokat. A nemzetközi trendekkel összhangban mind a fizikai, mind a digitális bevételek nőttek 2020-hoz képest, még a globális összesítéshez képest is kiemelkedő mértékben.

A digitális bevételek 28,5%-kal, 5,3 milliárd forintra nőttek, aminek 98%-a a streamből jön (egyedül a letöltések csökkentek). A fizikai bevételek 21,5%-kal, 1,6 milliárd forintra emelkedtek. A két bevételi forrás aránya alig változott: az összeg kb. 76-77%-át teszi ki a digitális bevétel.

A fizikai bevételek megoszlásában komoly átalakulás volt 2021-ben. A vinyl példányszámok nagy mértékben, majdnem másfélszeresükre emelkedtek (45,7%-kal, 228 ezer darabra), de a CD-eladások is több mint harmadukkal ugrottak meg (35,3%-kal, 781 ezer darabra). Ugyanakkor az egyes formátumok utáni bevételben ennél sokkal nagyobb volt a különbség. Míg a nettó kereskedelmi értéket tekintve a vinyl-eladások 53,8%-kal több bevételt hoztak, mint 2020-ban, addig a CD-eladások utáni bevétel mindössze 2,5%-kal nőtt. Így lehetséges, hogy míg a példányszámot tekintve kb. 3,4-szer annyi CD kelt el, mint vinyl (ez az arány 2021-ben 3,7-szeres volt), addig a vinyl utáni bevétel 2021-ben lehagyta a CD-bevételeket, összhangban a nemzetközi trendekkel, vagy éppen kicsit előzve is ezeket.

Balra látható a példányszám, jobbra a bevételek megoszlása (sárga: vinyl, kék: CD). Forrás: MAHASZ

Az közismert, hogy az egy-egy vinylre jutó bevétel sokkal magasabb, mint a CD-eladások utáni. 2021-ben ráadásul az előbbi még nőtt is (az egy-egy példányra jutó nettó kereskedelmi érték 3307 forintról 3490 forintra emelkedett), a CD-k esetében viszont jelentősen, 24%-kal csökkent (az egy példány utáni érték 1237 forintról 937 forintra esett vissza).

Az is ismert, hogy vinylen jóval nagyobb arányban fogynak a nemzetközi előadók albumai (lásd pl. a tavalyi Music Hungary vinyl témájú beszélgetését), így ez a folyamat a magyar és nemzetközi zene megoszlásán is látszik. Mint az alábbi grafikon mutatja, 2010-ig (darabszámot tekintve) a nemzetközi repertoár volt erősebb, majd 2011-től a magyar kiadványok példányszámai meghaladták a külföldiekét. 2021-ben azonban visszafordult a trend: 562 ezer külföldi album és 385 ezer magyar album kelt el fizikai formában.

További grafikonok a Mahasz oldalán itt találhatók meg.



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading