Elutasította a szerzői és előadói jogdíjak inflációs értékkövetését az igazságügyi miniszter

Tájékoztatjuk jogosultjainkat, hogy az igazságügyi miniszter a jogosultakat példátlanul sújtó döntést hozva elutasította az összes közös jogkezelő egyesület, lényegében valamennyi 2024. évre előterjesztett és inflációkövető díjemeléssel megállapított jogdíjakat tartalmazó díjszabását. Ez a döntés súlyos és helyrehozhatatlan károkat okoz a szerzők és előadóművészek tízezreinek, a film- és hangfelvétel előállítóknak.

A döntést nem tartjuk elfogadhatónak, ugyanis a miniszter álláspontjával szemben a jogdíjak reálértékét a közös jogkezelők kötelesek megőrizni.

Az infláció mértékét meg nem haladó jogdíjemelésre vonatkozó javaslatunk követte az elmúlt évtized során tartósan kialakított jogértelmezési és jóváhagyási gyakorlatot. Vitás szakmai kérdésekben a közös jogkezelő egyesületek eddig lehetőséget kaptak az előzetes érdemi egyeztetésre, és az igazságügyi miniszter minden esetben jóváhagyta azokat a díjszabásokat, amelyek az infláció okozta reálérték-vesztést kompenzálták. Javaslatunkat ezúttal is a kulturális miniszter és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogató véleményeinek birtokában, továbbá sok esetben a felhasználók egyetértésével tettük meg.

Mindezek alapján az Artisjus, az EJI, a FILMJUS, a HUNGART, a MAHASZ és a Magyar Reprográfiai Szövetség azzal a kéréssel fordult az igazságügyi miniszterhez, hogy vizsgálja felül elutasító határozatát a művészeket, jogosultakat érő károk elkerülése érdekében.

Kérdések és válaszok:

Mi a jogdíjtarifák elfogadási folyamata?

A közös jogkezelők a jogi szabályozás szerint évente nyújtanak be új jogdíjközleményt, amelyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala előtt zajló jóváhagyási eljárásban
– a kultúráért felelős miniszter, valamint
– a jelentős felhasználók és felhasználói érdekképviseletek véleményezésével kell megvédeniük.
Végül a formális jóváhagyásról az igazságügyi miniszter dönt.

Mi történt 2023 végén?

A folyamat 2023 őszén lezajlott, a jogdíjfizetők sem jeleztek tiltakozást, mind a kulturális tárca, mind az SZTNH jóváhagyási javaslattal terjesztette elő a díjszabásokat az igazságügyi miniszternek, azok ott most mégis elutasításra kerültek. Az érintett művészek száma több tízezer; ők az emelés elutasításával elesnek még annak az esélyétől is, hogy a jövedelmük közelítsen az inflációhoz.

Hogyan biztosítja a törvény a jogdíjak értékkövetését?

A művészek számára eleve hátrányos rendelkezés, hogy az inflációkövetést a közös jogkezelési törvény értelmében csak nagyon késve tudják alkalmazni (a 2024-es időszakra a 2022-es éves inflációt tudnák legfeljebb emelésként alkalmazni). Tehát ha a miniszter jóváhagyná a díjszabásokat, egyelőre akkor is késne a jogdíjak értékkövetése.

 inflációátlagbér*minimálbérszerzői jogdíj
2022. januárra**+5,1%+14%+19%+0%
2023. januárra**+14,5%+13%+16%+5%
2024. januárra**+18%+6%***+15%+14,5%    +0%
össz 3 év+42%+36%+59%+20%       +5%
* teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete
** az 1 évvel korábbi adathoz képest
*** 2023. szeptemberi adattal

Milyen indokkal utasította el a jóváhagyást a miniszter?

Az elutasítás okaként a miniszter az inflációkövető emelés nem megfelelő indoklását jelölte meg, kimondva, hogy önmagában az idei 18%-os infláció nem indokolja, hogy a jogdíjak akár csak 14.5%-al emelkedjenek.
A jogkezelők álláspontja világos: a szerzői jogok gazdasági értéke azonos, így egy megváltozott árkörnyezetben annak értékkövetése mindenképpen szükséges.

Mely jogdíjakat érinti az elutasítás, és melyeket nem?

Az elutasítás nem érinti hátrányosan a százalékosan meghatározott jogdíjakat (pl. online, belépős koncert/fesztivál, rádiós, tévés jogdíjak). Viszont hátrányos a tételesen, összegszerűen meghatározott jogdíjakra, pl. gépzenei területen, amiből minden szerző más elhangzásai alapján arányosan részesül (ráosztás).

Mit tesz most az Artisjus a helyzet megoldásáért?

Az érintett közös jogkezelők, így külön az Artisjus is az igazságügyi miniszterrel mind az elutasítás előtt, mind utána próbálták felvenni a kapcsolatot, egyelőre sikertelenül. December 19-én kiegészítő indoklással kértük a minisztert határozat módosítására, tehát a díjszabások jóváhagyására.
Emellett vizsgáljuk a jogorvoslati lehetőségeket.

Hogy fog az Artisjus jogdíjakat számlázni 2024. január 1-jétől?

Mivel az eljárás sajnos mindenképpen hosszú időt vesz majd igénybe, így januártól a jogosítást várhatóan csak az emelés nélküli, 2023-as jogdíjmértékekkel fogjuk tudni megkezdeni.



Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading