Elfogadta az Európai Parlament a mesterséges intelligencia szabályozását, a jogtulajdonosok üdvözlik a döntést

Nagy többséggel elfogadta az Európai Parlament a mesterséges intelligenciát szabályozó – ahogy a Parlament honlapja fogalmaz: korszakalkotó – rendeletet. Ennek hatályba lépéséhez még néhány további formális lépésre is szükség van, pl. az Európai Bizottság döntésére; a folyamat várhatóan május elején zárul le.

A döntést számos, a kreatív iparágban működő európai és globális szervezet üdvözölte, a zenei, audiovizuális, könyv- és lapkiadás területéről, többek között az CISAC, a GESAC, az IFPI, az IMPALA és az IMPF (a zeneműkiadók globális szervezete). Nyílt levelükben megköszönik az Európai Parlamentnek, hogy “lényegi szerepet játszott alkotók és jogtulajdonosok támogatásában a jogalkotó folyamat során”.

A szervezetek az elfogadott rendeletből azt emelik ki, hogy ennek köszönhetően rendelkezésükre állnak majd azok az eszközök, amelyekkel betartathatják a jogaikat. Az ún. általános célú mesterségesintelligencia-modelleket létrehozó cégeknek “elegendően részletes kimutatást kell közzétennie arról, hogy milyen műveket használtak a betanításhoz”; meg kell őrizniük a részletes technikai dokumentációt; valamint bizonyítaniuk kell, hogy megtették a megfelelő lépéseket az európai szerzői jogi szabályozás betartására – függetlenül attól, hogy hol szerezték az adatokat, fejlesztették és tanították be a modelleket. (Vagyis az EU-n kívül fejlesztett modelleket az Unión belül akkor lehet használni, ha megfelelnek az itteni szabályozásnak.)

A nyílt levél hangsúlyozza, hogy mindezek nagyon fontos kiindulópontok, de azt is szükséges biztosítani, hogy hatékonyan átültethetőek legyenek a gyakorlatba. Ebben is kérik az Európai Parlament támogatását. Ebből azt feladatot emelik ki, hogy a betanításhoz használt művek listájának közzététele csak akkor teszi lehetővé, hogy a jogtulajdonosok hatékonyan gyakorolják a jogaikat, ha megfelelő mélységű információk állnak a rendelkezésükre. Ezért úgy vélik, az erre vonatkozó előírások kidolgozásában közvetlenül részt kell venniük.



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading