Gyógyulóban van a zeneipar – mondja a legbefolyásosabb vezető

Lucian Grainge, a legnagyobb major kiadó, a Universal elnöke egy konferencián beszélt arról, hogy az illegális letöltések okozta károkon túllépve immár a növekedés útjára fog lépni a zeneipar. A Billboard Power 100 listáján a legbefolyásosabb zeneipari szereplőnek nevezett Grainge úgy véli, hogy a befektetések megtérülésére kell fókuszálni, a legkülönfélébb monetizálási csatornákat használva. (Márpedig a zeneiparban annyira a középpontban áll, mint mondjuk egy startupnál – mondta, összhangban az IFPI vonatkozó jelentésével.)

Az nem meglepő, hogy ismét azt hangsúlyozta, hogy az ingyenes, reklámokkal finanszírozott modell helyett az előfizetést támogatja a Universal. Fontos azonban látni, hogy a különböző piacokon nagyon más és más módon viselkednek a fogyasztók – márpedig ő csak tudja, hiszen a Universal működési területe “a világ 98 százalékát lefedi”. Egyenesen sokkolónak nevezte, hogy a második és harmadik legnagyobb piacon, vagyis Japánban és Németországban még mindig a CD a legfontosabb termék, miközben a viták többsége a digitális terjesztésről szól.

Beszélt továbbá a kísérletezés fontosságáról – például arról, hogy kiadója szerződött az előfizetőinek videókat kínáló startuppal, a Vessellel, hogy egyes klipjeik náluk debütálnak majd, és más videómegosztókra később kerülnek csak ki. Megdicsérte az Apple-t is (“a tartalom-előállítók fantasztikus partnere”), de nem bocsátkozott feltevésekbe a cég jövőbeli terveivel kapcsolatban.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading