A BitTorrent rendes tech- és médiacég akar lenni

Sok lapban megjelent, hogy a BitTorrent bejelentette: a következő egy évben 25 független, “kívülálló” alkotót (zenészeket, filmeseket, dizájnereket) támogat, egyenként 2,500-10,000 dollárral (700 ezer – 28 millió forinttal). Nincs határidő, tehát bármikor lehet jelentkezni; a pénzdíj mellett promóciós támogatás is jár a kiválasztottaknak, akik a jogokat megtarthatják.

A hír aligha lepte meg azokat, akik tudják, hogy a BitTorrent korábban is megpróbált már az alkotók barátjaként megjelenni. Bundles elnevezésű szolgáltatásukat, amellyel ingyenes letöltéseket kínálhatnak, és e-mail cím megadásával feloldható tartalmakkal növelhetik levelezőlistájukat, olyan sztárok használták már, mint Madonna, Mariah Carey, a No Doubt és a Green Day. Nagy port vert fel, hogy a – streammel szembeni ellenérzéseit véka alá nem rejtő – Thom Yorke a BitTorrent segítségével adta 6 dollárért 2014-es szólólemezét (bővebben lásd e cikkünket).

Na de mégis mi az a BitTorrent? – tette fel a kérdést a Billboard cikke. Fontos látni, hogy a torrent fájlmegosztó technológia nyílt forráskódú, vagyis a cég nem tudja ellenőrizni, korlátozni a használatát. Ezt 2001-ben alkotta meg Bram Cohen; a BitTorrent Inc. céget pedig csak 2004-ben. Ennek első feladata a protokol fenntartása és céges megrendelők számára személyre szabása; a cikk szerint olyan, hatalmas adattömegekkel dolgozó cégek használják a technológia különböző változatait, mint a Microsoft, az Amazon, egy korábbi verziójában a Spotify; mi több, a Nagy Hadronütköztető (LHC) tudósai is.

Persze közben a torrent technológia (és a “torrentezés”) összekapcsolódott a “kalózkodással”. A BitTorrent Inc. elnevezése arra utal, hogy magára a technológiára igenis büszkék, csak megpróbálják a körülötte folyó diskurzust megváltoztatni. Jeremy Johnson, aki áprilisban lett a cég egyik vezetője (korábban pedig többek között a Sony Online Entertainmentnél dolgozott) azt mondta, hogy a cég célja hármas: 1. bemutatni, milyen dolgokra jó a technológia, 2. a közönség és az alkotók összekötése, 3. segíteni az alkotóknak, hogy megjelentessék a műveiket, minél nagyobb közönséget érjenek el, és ebből még pénzt is kereshessenek.

Az utóbbi ponthoz tartozik, hogy például Thom Yorke a lemeze után befolyt pénz 90%-át megtarthatta – ez nemcsak az online áruházak 70%-ánál, de még a Bandcamp 85%-ánál is jobb. A hirdetési bevételek után pedig 70%-ot adnak tovább; havi egymilliárdnál több reklámmegjelenésük van csak a saját szolgáltatásaikban, és ebben a technológiájukat használó más szolgáltatások nincsenek is benne. A tervek között szerepel más monetizálási módok bevezetése, amelyek közül a művészek választhatnak majd: előfizetés, szponzoráció, pay-per-view fizetés.

A médiabeli terjeszkedést szolgálta az, hogy cégvezetőket csábították át ebből az iparágból, valamint a Los Angelesben nyitott iroda is. A zenén kívüli világban a BitTorrent live stream platform megnyitása volt fontos: ezt többek között France 24 és a NASA TV is használja, valamint a BitTorrent News saját hírcsatornájuk is. Ez azért is fontos, mert a technológiai oldalon most az élő műholdas közvetítésnél jóval olcsóbb, de ahhoz mérhető sebességgel működő közvetítő szolgáltatás a fő termékük – és ezek a csatornák jók arra, hogy ennek előnyeit demonstrálják.

Összességében a BitTorrent hasonlít a YouTube néhány évvel korábbi állapotához – írja a Billboard -: egy korábban színtisztán tech cég belépett a tartalomelőállítás világába is.

Persze az nem úgy megy, hogy ha a torrent név bő másfél évtizeden át összeforrt az illegális letöltésekkel, akkor néhány kedvező ajánlat elfeledteti mindezt. A Billboard is idéz (korábban megjelent) olyan írásokat, amelyek  szerint mindez porhintés, és a felkínált összegek eltörpülnek a torrent által okozott hatalmas károkhoz képest; illetve ha a BitTorrent komolyan gondolná, hogy az alkotókat akarja segíteni, akkor együtt kéne működnie a tartalomelőállítókkal a kalózkodás visszaszorításáért.

 



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading