Pozitív üzenettel a zenehallgatói tudatosságért: október 26-án lesz az első Fair Play nap

Október 26-án, csütörtökön lesz az első Fair Play Nap, amikor többféle formában a legális zenefogyasztás mellett kampányolnak majd klubok, zenészek. Készül például egy videó, amit a résztvevő koncerthelyszíneken lejátszanak majd.

A kampányról Horváth Péter (ProArt), Jeszenszky Zsolt (Mahasz) és Jónás Vera beszélt egy sajtótájékoztatón. Elmondták, hogy az alapvető cél az volt, hogy pozitív üzenetet találjanak a kampánynak, tehát például el akarják kerülni a “ne kalózkodj” negatív felhangját, vagy azok megbélyegzését, akik a YouTube-ról – talán nem is tudják, hogy illegálisan – leszedett (rippelt) zenét hallgatnak.

A ProArt korábbi kampányai, például a nagyszabású, dedikálással összekötött 2005-ös Együtt a zenéért akció, még akkor indultak, amikor a fizikai hanghordozók eladása számottevő volt, bár már csökkent. Ma inkább arra kell felhívni a figyelmet, hogy rengeteg legális lehetőség van a digitális zenehallgatásra, jelen van az összes fontos szolgáltató Magyarországon – csak ezek nem igazán ismertek még a közönség számára. Illetve ezeken belül is jó lenne inkább a fizetős megoldások (pl. a stream előfizetés) felé terelni a rajongókat.

Mint Jónás Vera mondta, a tudatos fogyasztás a 21. század egyik meghatározó fejleménye, és fontos lenne, hogy ez a zenében is megjelenjen. Ők például minden koncerten elmondják, hogy akkor tudnak zenélni, ha bevételhez jutnak, és a rajongók a leghatékonyabban a merch pultnál vásárlással tudják támogatni őket. Általában is az a kampány üzenete, hogy “Összetartozunk!” – vagyis “a zenei alkotók anyagi elismerése kölcsönös érdek, mert a fogyasztó jó zenéket szeretne, a zenéből élő alkotóknak pedig ehhez bevételre van szüksége.”

Persze azzal a kampány elindítói is tisztában vannak, hogy nem fognak tömegek “morális megfontolásból” hirtelen átállni az előfizetésre. Nyilvánvalóan inkább praktikus szempontok számítanak (pl. a stream szolgáltatók az előfizetők számára biztosítják az offline zenehallgatást), illetve az, ha a torrentezés helyett mondjuk a Spotify-használat lesz a “menő”. Ezek a folyamatok már el is indultak, de azért érdemes rájuk erősíteni a kampánnyal.

A tervek szerint később majd bővülő Fair Play napon először a következő előadók vesznek részt: Drastik Putto, Jónás Vera, Lóci Játszik, Margaret Island, Váczi Eszter Quartet – valamint a következő klubok: A38, Akvárium, Budapest Jazz Klub, Helynekem, Kuplung, Rómer Kvelle, Zebra. A honlap itt található, a Facebook-profil pedig itt.

fair play nap



Categories: Hírek

Tags: , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Ma van az első Fair Play Nap fogyassz zenét legálisan! – Music Industry Magyarország

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading