“Döntenem kell, hogy brit vagyok vagy zenész” – így áll most a Brexit vízumügy

Mint arról többször írtunk, a Brexit-megállapodás nagy botrányt kiváltó hiányossága volt, hogy nem biztosított vízummentességet az EU-ban turnézó brit zenészek és a Nagy-Britanniában fellépő európai zenészek számára, még rövid ideig tartó beutazás esetén sem. Ebben a cikkünkben azt is részleteztük, hogy ez nemcsak a zenészeket érinti (közülük főleg a feltörekvő előadókat, akiknek a legnagyobb gondot okozza az idő- és pénzigényes bürokrácia), hanem a nemzetközi turnékat kiszolgáló, nem egyszer piacvezető brit cégek működését is.

Az ügyben meghallgatást tartott egy brit parlamenti vizsgálóbizottság. A Complete Music Update beszámolója szerint itt hangzott el egy zeneipari szakembertől, hogy egyes zenészek már azon gondolkodnak, hogy új pályát kell választaniuk, avagy ahelyett, hogy “brit zenészek” maradnának, dönteniük kell, hogy a kettő közül melyik a fontosabb számukra.

A kulturális ügyekkel foglalkozó miniszter, Caroline Dinenage szerint az, hogy a problémát az EU-val kötött megállapodás szintjén oldják meg, nem túl valószínű. “Éveket töltöttünk azzal, hogy tárgyaltunk az együttműködésről, és senki nem vágyik arra, hogy ezt újrakezdjük” – mondta, hozzátéve, hogy ezzel együtt vannak azért továbbra is egyeztetések a felek között.

Nagyobb sikerrel kecsegtet az, hogy az egyes országokkal kössenek megállapodásokat – ez azonban praktikusan nem mind a 27 EU-tagállamot érinti, hanem csak a (zenei szempontból) legfontosabbakat. (Az Incorporated Society Of Musicians vezetője “öt vagy hat országról” beszélt felvetésében, de nem említette, mikre gondol). Arra a kérdésre azonban, hogy jelenleg hány országgal folytatnak ténylegesen tárgyalásokat, a miniszter azt válaszolta: tudomása szerint eggyel sem.

A meghallgatáson az iparág képviselői hangsúlyozták, hogy nagyon sürget az idő, hiszen még ha most úgysem lehet utazni és koncertezni, a nagyobb turnék szervezését fél vagy akár egy évvel a tervezett dátumok előtt meg kell kezdeni.

Legalább egy kérdésre azonban kiderült a válasz: az ún. ideiglenes behozatal vámeljárása Nagy-Britannia és az EU-tagországok között a kézben hordozható hangszerekre vonatkozni fog, a teheráruként szállított felszerelésekre azonban nem.



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading