Nincs olyan nagy baj a vinylpiacon, mint azt a radikálisan visszaesett növekedés mutatja

Mint arról részletesen itt írtunk, az Egyesült Államokban az előző két év 50% körüli növekedése után mindössze 4,2%-kal emelkedtek a vinyleladások. Nagy-Britanniában a 2021-es 23%-os növekedés esett vissza 2,9%-ra. Az ismert elemző, Ted Gioia szerint a kiadók “lustaságból és kapzsiságból” hatalmas lehetőséget szalasztottak el.

A Billboardnak nyilatkozó független kiadók és terjesztők viszont nem látják ilyen sötéten a helyzetet. Az nyilvánvaló, hogy 2020 és 2021 növekedése főként kivételes okoknak volt köszönhető, és mihelyt a zenerajongók elkezdtek újra koncertre, fesztiválra és más szórakozóhelyekre járni, a pandémia alatt vinylre költött pénzük egy részét inkább jegyekre, fogyasztásra szánták. Ebből a szempontból az alacsonyabb növekedés “visszatérés a normalitáshoz”, ahogy a Colemine Records vezetője fogalmaz. (Hozzá kell tenni, hogy a pandémia előtti években is magasabb volt a növekedés a 4,2%-nál.)

Sok szó esett arról is, hogy a gyártókapacitás nem tudott lépést tartani a kereslettel, ami szintén arra mutat, hogy nem az a baj, hogy az emberek hirtelen jóval kevésbé vágytak a vinylre, inkább a kínálat szűkössége volt a probléma, ami (új gyárak megnyitásával) enyhülni fog a közeljövőben – mondja a Vinyl Me, Please vezetője. A Rought Trade igazgatója szerint ők sokkal több vinylt el tudtak volna adni, ha nem lett volna ellátási probléma; a cég még így is 30%-os növekedést könyvelhetett el 2022-ben.

Biztató jel, hogy a lemezjátszók vásárlása is növekszik; a Barnes & Noble például a Harry Styles-LP megjelenése után tapasztalt egy megugrást, és ahogy a lánc zenével foglalkozó vezetője mondja, ezzel feltehetően nőtt azok száma, akik hosszú távon rendszeresen fognak vinylt venni. (Az adatok szerint az amerikai vinylvásárlók 50%-ának nincs lemezjátszója.)

Összességében a Billboard által megkérdezett, a független világból érkező szakemberek úgy látják, hogy egyetlen, egyszeri adatból nem kell túl borúlátó következtetéseket levonni, és inkább a következő két év mutatja meg, hogy egészséges marad-e a vinylpiac.



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading