Nincs olyan nagy baj a vinylpiacon, mint azt a radikálisan visszaesett növekedés mutatja

Mint arról részletesen itt írtunk, az Egyesült Államokban az előző két év 50% körüli növekedése után mindössze 4,2%-kal emelkedtek a vinyleladások. Nagy-Britanniában a 2021-es 23%-os növekedés esett vissza 2,9%-ra. Az ismert elemző, Ted Gioia szerint a kiadók “lustaságból és kapzsiságból” hatalmas lehetőséget szalasztottak el.

A Billboardnak nyilatkozó független kiadók és terjesztők viszont nem látják ilyen sötéten a helyzetet. Az nyilvánvaló, hogy 2020 és 2021 növekedése főként kivételes okoknak volt köszönhető, és mihelyt a zenerajongók elkezdtek újra koncertre, fesztiválra és más szórakozóhelyekre járni, a pandémia alatt vinylre költött pénzük egy részét inkább jegyekre, fogyasztásra szánták. Ebből a szempontból az alacsonyabb növekedés “visszatérés a normalitáshoz”, ahogy a Colemine Records vezetője fogalmaz. (Hozzá kell tenni, hogy a pandémia előtti években is magasabb volt a növekedés a 4,2%-nál.)

Sok szó esett arról is, hogy a gyártókapacitás nem tudott lépést tartani a kereslettel, ami szintén arra mutat, hogy nem az a baj, hogy az emberek hirtelen jóval kevésbé vágytak a vinylre, inkább a kínálat szűkössége volt a probléma, ami (új gyárak megnyitásával) enyhülni fog a közeljövőben – mondja a Vinyl Me, Please vezetője. A Rought Trade igazgatója szerint ők sokkal több vinylt el tudtak volna adni, ha nem lett volna ellátási probléma; a cég még így is 30%-os növekedést könyvelhetett el 2022-ben.

Biztató jel, hogy a lemezjátszók vásárlása is növekszik; a Barnes & Noble például a Harry Styles-LP megjelenése után tapasztalt egy megugrást, és ahogy a lánc zenével foglalkozó vezetője mondja, ezzel feltehetően nőtt azok száma, akik hosszú távon rendszeresen fognak vinylt venni. (Az adatok szerint az amerikai vinylvásárlók 50%-ának nincs lemezjátszója.)

Összességében a Billboard által megkérdezett, a független világból érkező szakemberek úgy látják, hogy egyetlen, egyszeri adatból nem kell túl borúlátó következtetéseket levonni, és inkább a következő két év mutatja meg, hogy egészséges marad-e a vinylpiac.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: