Egy hét alatt egymillió felhasználó: elindult a Spotify Indiában

Mint arról korábban részletesen írtunk, a Spotify indiai elindulását egy jogi vita kíséri: az egyik major, a Warner nemhogy nem írta alá a jogosítási szerződést a Spotify-jal, hanem egyenesen bírósághoz fordult. (A dolog jelentőségét csökkenti, hogy a nyugati majorök sztárjai helyett Indiában főleg a helyi zenét hallgatják.) Február végén ennek ellenére elérhetővé vált a Spotify az 1,3 milliárd lakosú országban. Most pedig a Music Ally kérdésére elárulták, hogy egy hét alatt nagyjából egymillió felhasználójuk lett. Több helyi nyelven is elérhető az app, és rengeteg, a helyi közönség számára létrehozott (például népszerű filmekkel, színészekkel összekötött) playlistet is kínálnak.

Ahogy várható volt, az indiai előfizetés ára jóval alacsonyabb az európai, amerikai áraknál: havonta 119 rúpia, vagyis 470 forint. (Az Apple Music 120 rúpia havonta.) A Spotify nem közölte, hogy az egymillió felhasználóból mennyi az előfizető, de valószínűleg igen kevés. A Music Ally egy felmérést idéz, amely szerint 150 millióan streamelnek zenét az országban, de ennek csak 1%-a előfizető; 14% valamilyen mobilelőfizetési csomag részeként kap premier stream szolgáltatást; 85% pedig ingyenes felhasználó. A lap szerint az adatokból jól látható, hogy a telekommunikációs cégekkel kötött partnerségek jelenthetik a növekedés kulcsát ezen a piacon. Az Indiában a Xiaomi után második legnépszerűbb okostelefon, a Samsung partnere például a Spotify.

Ugyanakkor ezeket a számokat más perspektívába helyezi, ha tudjuk, hogy a YouTube-nak a legutóbbi, egy éves adatok szerint havi 225 millió felhasználója volt Indiában. Jelenleg a legnézettebb előadók listáján a top 5-ből három indiai, az első helyen Neha Kakkar énekesnő áll (legnézettebb videója alább lárható), rajta kívül Alka Yagnik (3.) és Kumar Sanu (4.) szerepel az élvonalban; e sorok írásakor a Puerto Rico-i Anuel AA áll a második helyen, és Ariana Grande az 5. Az indiai T-Series zenei csatornának van a második legtöbb feliratkozója a YouTube-on; sőt, egy rövid időre PewDiePie-t is megelőzte.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading