Élőzenei és filmzenei jogdíj is érkezik a szerzőkhöz június 29-én

Június 29-én fizeti az Artisjus a 2020-as belföldi elhangzási adatokon alapuló jogdíjak második részét. A dalszerzőkhöz, zeneszerzőkhöz ezúttal szerzeményeik élőzenei és filmzenei elhangzásaiért érkezik a jogdíj, ezek mellett az ún. hangfelvétel-ráosztások utalása is most esedékes.

Ahogy arról beszámoltunk már év elején és a májusi jogdíjkifizetés apropóján, az Artisjus bevételei drasztikusan visszaestek a járvány következtében, ez pedig az idei jogdíjkifizetéseken érezteti a hatását. Ebben a cikkben írtunk arról, hogy a májusi és a mostani kifizetés során összesen 6,48 milliárd forint jogdíjat kapnak a magyar szerzők az Artisjustól.

A csökkenés okai és mértéke

Nem csak a koncertek elmaradása és a mozik zárvatartása miatt csökkent a júniusban kifizethető jogdíj, hanem azért is, mert ezeket az összegeket mindig növelik kisebb-nagyobb mértékben ún. gépzenei jogdíjak. A gépzenei bevétel jelentős része a Covid-19 által legjobban sújtott vendéglátói szektortól származik, ahonnan értelemszerűen jóval kevesebb jogdíjat tudott az Artisjus beszedni (és így most kifizetni) a korlátozások ideje alatt.

  • Az élőzenei felosztások összege 47 százalékkal csökkent, de ehhez képest igen nagy eltérések lehetnek egyénileg, tehát egy-egy dalszerzőre vetítve. Ennek oka az, hogy nagyon változó, hogy egy szerző dalai hány koncerten hangozhattak el. Akadnak olyanok is, akik a pandémiás időszakot kihasználták az adminisztráció pótlására (bejelentették a dalaikat, a szerző-előadók a korábbi fellépéseiket az Artisjushoz), az ő esetükben kisebb mértékű a csökkenés.
  • A mozik adatszolgáltatása és jogdíja alapján kifizethető összeg 61 százalékkal csökkent. Természetesen itt is igaz, hogy egyéni szinten ettől igen eltérő lehet a visszaesés attól függően, hogy a szerzőnek hány alkalommal hangzottak el a művei az Artisjushoz beérkezett adatok szerint.
  • A hangfelvétel ráosztásként kifizethető összeg is nagyon jelentősen, 35 százalékkal csökkent. A kifizetés forrása egyrészt a korlátozások miatt zárva tartó, fizetési gondokkal küzdő vendéglátó szektortól beszedett jogdíj, másrészt a magánmásolási díj, amelyből szintén jóval kisebb összeget tudott a járvány gazdasági hatásai, a kevesebb mobiltelefon-eladás és más tényezők miatt beszedni az egyesület.
Könnyű- és komolyzenei koncertek számokban

Most a 2020. év végéig megtartott rendezvények 2020. július 1. és 2021. január 31. között befizetett jogdíjai kerültek felosztásra a könnyűzene esetében feltéve, hogy a szervező a jogdíjak felosztásához szükséges mennyiségű és minőségű elhangzási adatot is eljuttatta az Artisjushoz. Emellett érkezik minden olyan élőzenei jogdíj is, amely a fenti időszaknál korábbi rendezvényekért jár, és pótlólag beérkezett a jogdíjfelosztáshoz szükséges elhangzási adat, illetve jogdíj. Bár maga az élőzenei jogdíj a 2020-as második féléves adatokon alapszik, a „koncertes ráosztás” a teljes tavalyi évre vonatkozik.

A komolyzene esetében most a 2020. év végéig megtartott rendezvények 2021. január 31-ig befizetett jogdíjai kerültek felosztásra és kifizetésre – feltéve, hogy a jogdíjak felosztásához szükséges elhangzási adat is beérkezett az Artisjushoz. Emellett érkezik minden olyan élőzenés jogdíj is, amely a fenti időszaknál korábbi rendezvényekért jár, és pótlólag beérkezett a jogdíjfelosztáshoz szükséges elhangzási adat, illetve jogdíj.

Tavaly októberben, valamint idén júniusban összesen 16 251 zenei rendezvény után számolt el jogdíjat a szerzőknek az Artisjus (tavaly ilyenkor: 23 475, csökkenés mértéke: ~44%), és 64 852 különböző zenemű elhangzását azonosította be. (tavaly ilyenkor: 90 171, csökkenés mértéke: ~39%).

Filmzenei jogdíj számokban

A filmek, tévésorozatok kétféle felhasználása után számol el az Artisjus jogdíjat:

1. Televíziós lejátszás

  • 93 895 zenemű adatait vettük figyelembe
  • 1 394 magyar szerző részesül jogdíjban

A gépzenei jogdíjak 2,4%-a a televíziókban vetített filmekben hallható zeneművekre kerül felosztásra (ennek összegét a szerzők külön sorban láthatják a jogdíjértesítőn).

2. Mozivetítés

  • 10 931 zenemű adatait vettük figyelembe
  • 537 magyar szerző részesül jogdíjban

Hangfelvétel ráosztások számokban

A koncertek és a filmzenék után járó jogdíj mellett szintén június 29-én érkezik a szerzőkhöz ez a jogdíjnem is.

Bár a hangfelvétel-kiadások jogdíjait az Artisjus egész évben folyamatosan fizeti ki a kiadványon szereplő zeneművek szerzőinek, júniusban, évente egyszer a hangfelvétel-kiadási adatokra történő (gépzenei jogdíj és magánmásolási díj) ráosztást kapják meg a szerzők. A gépzenei jogdíjak 41%-a, a magánmásolási díjak 47%-a kerül így kifizetésre – három év (2018, 2019, 2020) hangfelvételadataira. Ezúttal 4801 magyar szerző részesül ebből a jogdíjból.

Segítség szerzőknek a kifizetési adatok értelmezéséhez

A jogdíjban részesülő szerzők, jogutódok részletes értesítőt kapnak a kifizetett jogdíjról, melyben látható az is, hogy konkrétan mikor, hol hangoztak el a műveik. Arról, hogyan érdemes az értesítőt végignézni és értelmezni, itt írtunk korábban.

Könnyűzenei koncerten hangzottak el a szerzeményei?

A júniusi szerzői értesítőn két helyen: 2020/AS/2, 2020/AS/3 azonosítóval jelzett sorokban szerepelnek a részletes elhangzási és műadatok. A gépzenei jogdíjak 8%-át és a műsor nélküli jogdíjakat a szórakoztató koncerteken elhangzó zeneművekre osztja fel az Artisjus, ami a 2020/ASR/1 sorban található.

Komolyzenei rendezvényen hangzottak el a művei?

A júniusi szerzői értesítőn 2020/AK/1 azonosítóval jelzett sorban szerepelnek a részletes elhangzási és műadatok. A gépzenei jogdíjak 6%-át a komolyzenei koncerten elhangzó zeneművekre osztjuk fel, ennek értéke már szerepel az ott feltüntetett összegben.

Valamit hiányol?

Ha egy szerző nem talál meg egy vagy több elhangzást és jogdíjat az értesítőjében, a reklamációt a SZIR-ben online is jelezheti az Artisjusnak (feltéve, hogy regisztrált már online ügyintézéshez). A reklamáció benyújtásáról itt írtunk bővebben.

A felosztással és a kifizetett összegekkel kapcsolatos konkrét kérdésekkel, esetleges panaszokkal e-mailben lehet az Artisjus Szerzői Kapcsolatok Osztályához fordulni az itt látható elérhetőségeken.



Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading