Élőzenei és filmzenei jogdíj is érkezik a szerzőkhöz június 29-én

Június 29-én fizeti az Artisjus a 2020-as belföldi elhangzási adatokon alapuló jogdíjak második részét. A dalszerzőkhöz, zeneszerzőkhöz ezúttal szerzeményeik élőzenei és filmzenei elhangzásaiért érkezik a jogdíj, ezek mellett az ún. hangfelvétel-ráosztások utalása is most esedékes.

Ahogy arról beszámoltunk már év elején és a májusi jogdíjkifizetés apropóján, az Artisjus bevételei drasztikusan visszaestek a járvány következtében, ez pedig az idei jogdíjkifizetéseken érezteti a hatását. Ebben a cikkben írtunk arról, hogy a májusi és a mostani kifizetés során összesen 6,48 milliárd forint jogdíjat kapnak a magyar szerzők az Artisjustól.

A csökkenés okai és mértéke

Nem csak a koncertek elmaradása és a mozik zárvatartása miatt csökkent a júniusban kifizethető jogdíj, hanem azért is, mert ezeket az összegeket mindig növelik kisebb-nagyobb mértékben ún. gépzenei jogdíjak. A gépzenei bevétel jelentős része a Covid-19 által legjobban sújtott vendéglátói szektortól származik, ahonnan értelemszerűen jóval kevesebb jogdíjat tudott az Artisjus beszedni (és így most kifizetni) a korlátozások ideje alatt.

  • Az élőzenei felosztások összege 47 százalékkal csökkent, de ehhez képest igen nagy eltérések lehetnek egyénileg, tehát egy-egy dalszerzőre vetítve. Ennek oka az, hogy nagyon változó, hogy egy szerző dalai hány koncerten hangozhattak el. Akadnak olyanok is, akik a pandémiás időszakot kihasználták az adminisztráció pótlására (bejelentették a dalaikat, a szerző-előadók a korábbi fellépéseiket az Artisjushoz), az ő esetükben kisebb mértékű a csökkenés.
  • A mozik adatszolgáltatása és jogdíja alapján kifizethető összeg 61 százalékkal csökkent. Természetesen itt is igaz, hogy egyéni szinten ettől igen eltérő lehet a visszaesés attól függően, hogy a szerzőnek hány alkalommal hangzottak el a művei az Artisjushoz beérkezett adatok szerint.
  • A hangfelvétel ráosztásként kifizethető összeg is nagyon jelentősen, 35 százalékkal csökkent. A kifizetés forrása egyrészt a korlátozások miatt zárva tartó, fizetési gondokkal küzdő vendéglátó szektortól beszedett jogdíj, másrészt a magánmásolási díj, amelyből szintén jóval kisebb összeget tudott a járvány gazdasági hatásai, a kevesebb mobiltelefon-eladás és más tényezők miatt beszedni az egyesület.
Könnyű- és komolyzenei koncertek számokban

Most a 2020. év végéig megtartott rendezvények 2020. július 1. és 2021. január 31. között befizetett jogdíjai kerültek felosztásra a könnyűzene esetében feltéve, hogy a szervező a jogdíjak felosztásához szükséges mennyiségű és minőségű elhangzási adatot is eljuttatta az Artisjushoz. Emellett érkezik minden olyan élőzenei jogdíj is, amely a fenti időszaknál korábbi rendezvényekért jár, és pótlólag beérkezett a jogdíjfelosztáshoz szükséges elhangzási adat, illetve jogdíj. Bár maga az élőzenei jogdíj a 2020-as második féléves adatokon alapszik, a „koncertes ráosztás” a teljes tavalyi évre vonatkozik.

A komolyzene esetében most a 2020. év végéig megtartott rendezvények 2021. január 31-ig befizetett jogdíjai kerültek felosztásra és kifizetésre – feltéve, hogy a jogdíjak felosztásához szükséges elhangzási adat is beérkezett az Artisjushoz. Emellett érkezik minden olyan élőzenés jogdíj is, amely a fenti időszaknál korábbi rendezvényekért jár, és pótlólag beérkezett a jogdíjfelosztáshoz szükséges elhangzási adat, illetve jogdíj.

Tavaly októberben, valamint idén júniusban összesen 16 251 zenei rendezvény után számolt el jogdíjat a szerzőknek az Artisjus (tavaly ilyenkor: 23 475, csökkenés mértéke: ~44%), és 64 852 különböző zenemű elhangzását azonosította be. (tavaly ilyenkor: 90 171, csökkenés mértéke: ~39%).

Filmzenei jogdíj számokban

A filmek, tévésorozatok kétféle felhasználása után számol el az Artisjus jogdíjat:

1. Televíziós lejátszás

  • 93 895 zenemű adatait vettük figyelembe
  • 1 394 magyar szerző részesül jogdíjban

A gépzenei jogdíjak 2,4%-a a televíziókban vetített filmekben hallható zeneművekre kerül felosztásra (ennek összegét a szerzők külön sorban láthatják a jogdíjértesítőn).

2. Mozivetítés

  • 10 931 zenemű adatait vettük figyelembe
  • 537 magyar szerző részesül jogdíjban

Hangfelvétel ráosztások számokban

A koncertek és a filmzenék után járó jogdíj mellett szintén június 29-én érkezik a szerzőkhöz ez a jogdíjnem is.

Bár a hangfelvétel-kiadások jogdíjait az Artisjus egész évben folyamatosan fizeti ki a kiadványon szereplő zeneművek szerzőinek, júniusban, évente egyszer a hangfelvétel-kiadási adatokra történő (gépzenei jogdíj és magánmásolási díj) ráosztást kapják meg a szerzők. A gépzenei jogdíjak 41%-a, a magánmásolási díjak 47%-a kerül így kifizetésre – három év (2018, 2019, 2020) hangfelvételadataira. Ezúttal 4801 magyar szerző részesül ebből a jogdíjból.

Segítség szerzőknek a kifizetési adatok értelmezéséhez

A jogdíjban részesülő szerzők, jogutódok részletes értesítőt kapnak a kifizetett jogdíjról, melyben látható az is, hogy konkrétan mikor, hol hangoztak el a műveik. Arról, hogyan érdemes az értesítőt végignézni és értelmezni, itt írtunk korábban.

Könnyűzenei koncerten hangzottak el a szerzeményei?

A júniusi szerzői értesítőn két helyen: 2020/AS/2, 2020/AS/3 azonosítóval jelzett sorokban szerepelnek a részletes elhangzási és műadatok. A gépzenei jogdíjak 8%-át és a műsor nélküli jogdíjakat a szórakoztató koncerteken elhangzó zeneművekre osztja fel az Artisjus, ami a 2020/ASR/1 sorban található.

Komolyzenei rendezvényen hangzottak el a művei?

A júniusi szerzői értesítőn 2020/AK/1 azonosítóval jelzett sorban szerepelnek a részletes elhangzási és műadatok. A gépzenei jogdíjak 6%-át a komolyzenei koncerten elhangzó zeneművekre osztjuk fel, ennek értéke már szerepel az ott feltüntetett összegben.

Valamit hiányol?

Ha egy szerző nem talál meg egy vagy több elhangzást és jogdíjat az értesítőjében, a reklamációt a SZIR-ben online is jelezheti az Artisjusnak (feltéve, hogy regisztrált már online ügyintézéshez). A reklamáció benyújtásáról itt írtunk bővebben.

A felosztással és a kifizetett összegekkel kapcsolatos konkrét kérdésekkel, esetleges panaszokkal e-mailben lehet az Artisjus Szerzői Kapcsolatok Osztályához fordulni az itt látható elérhetőségeken.Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: