Újdonság a SZIR-ben: már utólag is lehet hangfelvételt feltölteni

Új funkcióval bővül az SZIR: a korábban bejelentett művekhez mostantól utólag is feltölthető hangfelvétel az Artisjus online rendszerében. A feltöltött audio fájlokból zenei ujjlenyomat készül a rádiós játszások gépi beazonosításához.

Mi változik a rádiós játszások beazonosításában?

Az Artisjus egyre több rádióadó műsorát dolgozza fel zenei ujjlenyomatos gépi beazonosítással. Ez napjainkban már pontosabb, gyorsabb jogdíjfelosztást eredményez, mint a hagyományos, a rádióadók önbevallásán alapuló adatszolgáltatás. A technológiát már eddig is alkalmazta az egyesület, és most újabb rádiókra is kibővíti.

Mi az a zenei ujjlenyomat? A zenei ujjlenyomat, más néven audio fingerprint egy audio fájlból készült tömörített digitális egység, amely az audio elhangzás legfontosabb, egyedi jellemzőit tartalmazza. A zenei ujjlenyomatokból adatbázis épül, a technika segítségével a rádióműsorok zenei tartalma automatikusan, emberi beavatkozás nélkül felismerhető, beazonosítható.  

Hogyan érint ez engem szerzőként?

A szerzők legnagyobb részének nincs teendője, mert a nemzetközi zenei streamingszolgáltatóknál (pl. Spotify, Apple Music, Amazon stb.) fellelhető, és a SZIR-be műbejelentéskor már feltöltött hangfelvételek „audio fingerprintjével” már rendelkezünk. Ha a rádiók ezeket játsszák, az elhangzások gépi beazonosítása és a szerzői jogdíj kifizetése megtörténik.

Azok a szerzők viszont, akiknek olyan hangfelvételét játssza a rádió, amely nem található meg az online zenei streamingszolgáltatók kínálatában, és az Artisjus online rendszerébe sem töltötték fel a műbejelentés során – mert például csak kottát, demót, vagy egy másik hangfelvételt töltöttek fel műpéldányként–, mostantól utólag is feltölthetik ezeket a hangfájlokat. Ezekből zenei ujjlenyomat készül, amit felhasználunk a rádiós játszásaik jövőbeli beazonosítására.


📋 GYORS ELLENŐRZŐLISTA

Szükség van-e a művemről készült hangfelvétel utólagos feltöltésére?

  • A művemről készült hangfelvételt rádióban játsszák
  • Az Artisjusos műbejelentéskor csak kottát, demót vagy egy másik hangfelvételt mellékeltem
  • A rádióban játszott hangfelvétel nincs fent a nemzetközi zenei streaming szolgáltatók kínálatában

Ha mindhárom kérdésre IGEN a válasz, kérjük, töltsd fel a hangfelvételt a SZIR-ben.


Különösen érintettek a kifejezetten rádiós játszásra készült hangfelvételek, művek szerzői (pl. íratott rádiós használati zenék, funkcionális zenék, szignálzenék, vagy a rádió saját felvétele egy műről)! Ezen felvételek nagy valószínűséggel nem kerülnek fel a digitális zeneszolgáltatókhoz – így zenei ujjlenyomat hozzájuk csak akkor készül, ha a hangfelvételt a szerző közvetlenül feltölti a SZIR-be!

Hogyan tudom utólag feltölteni a hangfelvételt a SZIR-ben?

Az Artisjus online rendszerébe belépve a Művek menüpontban szerkeszthetők, kiegészíthetők a korábban már beregisztrált művek adatai. A hangfelvétel a műkiegészítés képernyő »Hangfelvételek, ISRC« oldalán tölthető fel.

Bemutatóvideónk:

Open Artisjus: Hangfelvételek és ISRC kódok a SZIR-ben

Újdonság, hogy akik eddig kottával jelentették be műveiket az Artisjushoz, ezentúl már műbejelentéskor feltölthetik a kotta mellé a nyilvánosságra szánt hangfelvételt is. Természetesen ez utólag, a műbejelentés elfogadása után is pótolható.

A feltöltött hangfelvételekből zenei ujjlenyomat készül, és a jövőben felhasználjuk a rádiós játszások gépi beazonosítására.

Mikor kell feltöltenem a rádióban játszott hangfelvételeket a SZIR-be?

A jelenleg is játszott hangfelvételeket mielőbb. A jövőben pedig célszerű azzal egy időben feltölteni, hogy a felvételt megküldték a rádiócsatornának.

A következő rádióadók esetében egyelőre nem a fingerprint technológia az elsődleges beazonosítási adatforrás, így azoknak a szerzőknek, akiknek kizárólag ezekben a rádiókban hangzanak el műveik, nincs most sürgős teendőjük: Kossuth, Bartók, Dankó, Duna World, Nemzetiségi Rádió. 

Milyen adatok megadására van még szükség?

Ha egy szerzeményről több hangfelvétel is készült, a SZIR-be utólag feltölteni különösen azokat ajánlott, amelyeket rádióban játszanak, és amelyek a nagy nemzetközi online streaming szolgáltatók kínálatában nem elérhetők.

A műbejelentéskor kötelezően feltöltendő műpéldányon kívül a többi hangfelvételt audio fájlként feltölteni nem szükséges, elegendő a nemzetközi azonosítójukat, az ISRC kódot megadni a SZIR-ben. Az ISRC kód fontos szerepet játszik a szerzeményekről készült hangfelvételek online elhangzásainak beazonosításában.Categories: Artisjus, Hírek, Videó

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: