Újdonság a SZIR-ben: már utólag is lehet hangfelvételt feltölteni

Új funkcióval bővül az SZIR: a korábban bejelentett művekhez mostantól utólag is feltölthető hangfelvétel az Artisjus online rendszerében. A feltöltött audio fájlokból zenei ujjlenyomat készül a rádiós játszások gépi beazonosításához.

Mi változik a rádiós játszások beazonosításában?

Az Artisjus egyre több rádióadó műsorát dolgozza fel zenei ujjlenyomatos gépi beazonosítással. Ez napjainkban már pontosabb, gyorsabb jogdíjfelosztást eredményez, mint a hagyományos, a rádióadók önbevallásán alapuló adatszolgáltatás. A technológiát már eddig is alkalmazta az egyesület, és most újabb rádiókra is kibővíti.

Mi az a zenei ujjlenyomat? A zenei ujjlenyomat, más néven audio fingerprint egy audio fájlból készült tömörített digitális egység, amely az audio elhangzás legfontosabb, egyedi jellemzőit tartalmazza. A zenei ujjlenyomatokból adatbázis épül, a technika segítségével a rádióműsorok zenei tartalma automatikusan, emberi beavatkozás nélkül felismerhető, beazonosítható.  

Hogyan érint ez engem szerzőként?

A szerzők legnagyobb részének nincs teendője, mert a nemzetközi zenei streamingszolgáltatóknál (pl. Spotify, Apple Music, Amazon stb.) fellelhető, és a SZIR-be műbejelentéskor már feltöltött hangfelvételek „audio fingerprintjével” már rendelkezünk. Ha a rádiók ezeket játsszák, az elhangzások gépi beazonosítása és a szerzői jogdíj kifizetése megtörténik.

Azok a szerzők viszont, akiknek olyan hangfelvételét játssza a rádió, amely nem található meg az online zenei streamingszolgáltatók kínálatában, és az Artisjus online rendszerébe sem töltötték fel a műbejelentés során – mert például csak kottát, demót, vagy egy másik hangfelvételt töltöttek fel műpéldányként–, mostantól utólag is feltölthetik ezeket a hangfájlokat. Ezekből zenei ujjlenyomat készül, amit felhasználunk a rádiós játszásaik jövőbeli beazonosítására.


📋 GYORS ELLENŐRZŐLISTA

Szükség van-e a művemről készült hangfelvétel utólagos feltöltésére?

  • A művemről készült hangfelvételt rádióban játsszák
  • Az Artisjusos műbejelentéskor csak kottát, demót vagy egy másik hangfelvételt mellékeltem
  • A rádióban játszott hangfelvétel nincs fent a nemzetközi zenei streaming szolgáltatók kínálatában

Ha mindhárom kérdésre IGEN a válasz, kérjük, töltsd fel a hangfelvételt a SZIR-ben.


Különösen érintettek a kifejezetten rádiós játszásra készült hangfelvételek, művek szerzői (pl. íratott rádiós használati zenék, funkcionális zenék, szignálzenék, vagy a rádió saját felvétele egy műről)! Ezen felvételek nagy valószínűséggel nem kerülnek fel a digitális zeneszolgáltatókhoz – így zenei ujjlenyomat hozzájuk csak akkor készül, ha a hangfelvételt a szerző közvetlenül feltölti a SZIR-be!

Hogyan tudom utólag feltölteni a hangfelvételt a SZIR-ben?

Az Artisjus online rendszerébe belépve a Művek menüpontban szerkeszthetők, kiegészíthetők a korábban már beregisztrált művek adatai. A hangfelvétel a műkiegészítés képernyő »Hangfelvételek, ISRC« oldalán tölthető fel.

Bemutatóvideónk:

Open Artisjus: Hangfelvételek és ISRC kódok a SZIR-ben

Újdonság, hogy akik eddig kottával jelentették be műveiket az Artisjushoz, ezentúl már műbejelentéskor feltölthetik a kotta mellé a nyilvánosságra szánt hangfelvételt is. Természetesen ez utólag, a műbejelentés elfogadása után is pótolható.

A feltöltött hangfelvételekből zenei ujjlenyomat készül, és a jövőben felhasználjuk a rádiós játszások gépi beazonosítására.

Mikor kell feltöltenem a rádióban játszott hangfelvételeket a SZIR-be?

A jelenleg is játszott hangfelvételeket mielőbb. A jövőben pedig célszerű azzal egy időben feltölteni, hogy a felvételt megküldték a rádiócsatornának.

A következő rádióadók esetében egyelőre nem a fingerprint technológia az elsődleges beazonosítási adatforrás, így azoknak a szerzőknek, akiknek kizárólag ezekben a rádiókban hangzanak el műveik, nincs most sürgős teendőjük: Kossuth, Bartók, Dankó, Duna World, Nemzetiségi Rádió. 

Milyen adatok megadására van még szükség?

Ha egy szerzeményről több hangfelvétel is készült, a SZIR-be utólag feltölteni különösen azokat ajánlott, amelyeket rádióban játszanak, és amelyek a nagy nemzetközi online streaming szolgáltatók kínálatában nem elérhetők.

A műbejelentéskor kötelezően feltöltendő műpéldányon kívül a többi hangfelvételt audio fájlként feltölteni nem szükséges, elegendő a nemzetközi azonosítójukat, az ISRC kódot megadni a SZIR-ben. Az ISRC kód fontos szerepet játszik a szerzeményekről készült hangfelvételek online elhangzásainak beazonosításában.



Categories: Artisjus, Hírek, Videó

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading