Összegyűjtötte a rendezvényipari képzéseket és ösztöndíjprogramot indít az MTPA

Már a pandémia előtt gond volt a munkaerőhiány a rendezvényszektorban, a lezárások alatt pedig olyan sokan hagyták el a szektort, hogy tavaly ősszel már havonta százas nagyságrendben maradtak el rendezvények. Ezen a helyzeten kíván segíteni a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA). Amikor a szervezet 2021-ben megalakult, az egyik társelnök, Botond Szabolcs azt nyilatkozta a Dal+Szerzőnek, hogy a képzések területén is tevékenyen akarnak fellépni. Ennek keretében indult el a RaKÉTa, vagyis Rendezvényipari Képzési Támogatás és a Rendezvényipari Képzési Térkép.

A program két fő pillére közül az egyik egy interaktív térkép, amely a különféle rendezvényipari képzéseket gyűjti össze intézmények és földrajzi elhelyezkedés szerint. Több mint ezer képzés szerepel a listán, közép- és felsőfokú intézményekben, felnőttképzésben szerezhető szakmákkal.

Az ösztöndíjprogram pedig a partnerintézményekben tanulókat segíti anyagilag, már ebben a félévben is. Az MTPA új partnerintézmények jelentkezését is várja.

A RaKÉTa szakmai hátterét egy, a rendezvényszektor képzési struktúráját felmérő tanulmány szolgáltatja, ami megállapítja, hogy a szektor “még nem járta végig a szakmásodás útját, nem professzionalizálódott”, ami több területen is észrevehető (pl. hiányoznak az információk, az egységes képzési keretrendszer, az egyértelmű karrierút stb.). Ezek alapján a RaKÉTa “hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon a rendezvényszektor szakmai megerősödéséhez, a munkaerőhiány csökkentéséhez, a karrierutak kialakításához, és perspektívát nyújtson azoknak, akik a jövőjüket szívesen látják a rendezvények világában” – írja az MTPA.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d