Összegyűjtötte a rendezvényipari képzéseket és ösztöndíjprogramot indít az MTPA

Már a pandémia előtt gond volt a munkaerőhiány a rendezvényszektorban, a lezárások alatt pedig olyan sokan hagyták el a szektort, hogy tavaly ősszel már havonta százas nagyságrendben maradtak el rendezvények. Ezen a helyzeten kíván segíteni a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA). Amikor a szervezet 2021-ben megalakult, az egyik társelnök, Botond Szabolcs azt nyilatkozta a Dal+Szerzőnek, hogy a képzések területén is tevékenyen akarnak fellépni. Ennek keretében indult el a RaKÉTa, vagyis Rendezvényipari Képzési Támogatás és a Rendezvényipari Képzési Térkép.

A program két fő pillére közül az egyik egy interaktív térkép, amely a különféle rendezvényipari képzéseket gyűjti össze intézmények és földrajzi elhelyezkedés szerint. Több mint ezer képzés szerepel a listán, közép- és felsőfokú intézményekben, felnőttképzésben szerezhető szakmákkal.

Az ösztöndíjprogram pedig a partnerintézményekben tanulókat segíti anyagilag, már ebben a félévben is. Az MTPA új partnerintézmények jelentkezését is várja.

A RaKÉTa szakmai hátterét egy, a rendezvényszektor képzési struktúráját felmérő tanulmány szolgáltatja, ami megállapítja, hogy a szektor “még nem járta végig a szakmásodás útját, nem professzionalizálódott”, ami több területen is észrevehető (pl. hiányoznak az információk, az egységes képzési keretrendszer, az egyértelmű karrierút stb.). Ezek alapján a RaKÉTa “hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon a rendezvényszektor szakmai megerősödéséhez, a munkaerőhiány csökkentéséhez, a karrierutak kialakításához, és perspektívát nyújtson azoknak, akik a jövőjüket szívesen látják a rendezvények világában” – írja az MTPA.



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading