Dal+Szerző Playlist#6: Fesztiválszezon 1.

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek: Spotify Deezer – YouTube 

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Ezen a héten a hazai fesztiválokon rendszeresen, jó vagy egyenesen fő idősávban fellépő zenekarok közül válogattunk, a legszélesebb műfaji merítéssel: van itt könnyed, de üzenettel bíró pop-rock, slágeres elektronikus tánczene, az alternatív színtér egyik sztárja és kalózos kelta kocsmapunk is.

Kowalsky meg a Vega

A magát néha “zsivány pop” műfajba soroló zenekar rockos popzenéjébe számos, egymástól távoli műfaj elemeit keveri bele: hip hop, funky, blues, elektronika stb. Jellegzetesek a könnyed szövegek, amelyeknek emellett mondanivalója, “üzenete” is van. A zenekar frontembere, a rapper-énekes Kowalsky (avagy Kowa) a kemény rock jónevű zenekarában, a Black Outban lett ismert. Emellett eleinte egyszeri mellékprojektnek tűnt az 1999-ben alakult, első, 2003-as lemezének a Pimasz Grimasz címet adó együttes, ám a magyar popzenei élet egyik stabil pontja lett, immár nyolc nagylemezzel.

HonlapFacebook

Fekete lepke

Az első lemez egyik slágere, amelyen erősen érezhető Everlast hatása (ő bevallottan Kowalsky kedvenc énekese, játszottak is előtte; legismertebb száma ez).

Zene: JUHÁSZ RÓBERT, JÁVORSZKY BÉLA, szöveg: BALÁZS GYULA. ISWC kód: T-007.109.201-7

Balul sül el

Kowalsky több népszerű filmhez is szállított dalokat. Az együttes népzenés oldalát is megmutató Balul sül el Árpa Attila Argo című filmjében szerepelt; a zenekar második, Vegasztár című albumán hallható.

Zene: NEMES CSABA, JÁVORSZKY BÉLA, szöveg: BALÁZS GYULA. ISWC kód: T-007.109.423-9

Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek

A címe ellenére elég komoly, pozitív üzenetet hordozó dal popos verzékkel és reggae-s refrénnel hódította meg a közönséget; annyira, hogy a YouTube-on már majdnem 11 milliónál tart, 2014-15 telén a YouTube-toplistánkra is felkerült.

Zene: VIDÁK RÓBERT, SZÓRÁD CSABA, VAJDA PÉTER, VAJDA TAMÁS, szöveg: BALÁZS GYULA. ISWC kód: T-007.255.326-4

Varázsszavak

A zenekar idei, hetedik lemeze a Mol kutaknál kapható, immár a harmadik, amely a Mahasz albumlistáját vezette, és legutóbbi, tavaszi toplistánkon is első volt. A címadó dalt egy hawaii meditációs módszer ihlette; kiderül belőle, hogy a négy varázsige: “sajnálom, bocsáss meg, köszönöm, szeretlek”.

Zene: VIDÁK RÓBERT, SZÓRÁD CSABA, VAJDA PÉTER, CZIFRA SÁNDOR, szöveg: BALÁZS GYULA. ISWC kód: T-007.241.294-2

Stadiumx

Az elektronikus zenében (EDM) nemzetközi szinten is nagy sikereket arat a magyar Stadiumx, Dave Martin és Sully duója. Gyakran dolgoznak vendégénekesekkel, számaik rendkívül dallamosak, miközben persze hatékonyan mozgatnak meg nagy tömegeket. A műfaj legfontosabb kiadóinál vannak megjelenéseik, és világszerte járnak fellépésekre; a hazai fesztiválokon is a külföldi sztároknak fenntartott kiemelt idősávokban zenélnek. A Stadiumx felével, Dave Martinnal tavaly készült interjúnkból részletesen meg lehet ismerni a siker hátterét, illetve az EDM-ipar titkait is.

HonlapFacebook

Stadiumx & Taylr Renee: Howl At The Moon

Az áttörést ez a dal hozta meg a Stadiumx-nek: holland menedzserük ajánlotta az énekesnőt, akinek egy demójában meglátták a fantáziát. A számot a menedzser elküldte Nicky Romero holland DJ-világsztárnak, akinek egy buliján debütált, és rögtön nagy sikert aratott (csak fél évvel később jelent meg).

Zene és szöveg: MILICHOVSZKI ZSOLT, NAGY DÁVID. ISWC kód: T-007.243.246-2

Nicky Romero & Stadiumx: Harmony

A Stadiumx közös számot is készített Nicky Romeróval. Érdekes, hogy amíg a refrén előtt fel nem pörögnek a szintik és a dobok, addig inkább egy vokálközpontú dalnak tűnik (az énekes Georgia Ku), pedig eredetileg Nicky Romero az instrumentális változatot játszotta nagy sikerrel (még a hivatalos megjelenés előtt).

Regisztráció folyamatban. 

David Guetta: Lovers On The Sun (Stadiumx remix)

Az elektronikus zenében nagyon fontos szerepet töltenek be a remixek. A hivatalos (vagyis az eredeti előadó vagy kiadója felkérésére készült) remixek néha majdnem olyan fontosak (olykor pedig még nagyobb karriert futnak be), mint az eredeti verziók (a nem hivatalos remixek közül is néha felkapnak egyet-egyet, ezért készül minden slágerből rengeteg ilyen). Az EDM műfaj világszintű áttöréséért felelős sztár DJ-producer, David Guetta számának ez a Stadiumx-féle hivatalos remixe Guetta egyik legnépszerűbb megjelenése volt 2014-ben. Több számon is dolgoztak vele, illetve rendszeresen fellépnek David Guetta ibizai bulijain.

Regisztráció folyamatban. 

Stadiumx, Baha & Markquis feat. Delaney Jane: Another Life

Mostanra Magyarországon is elterjedt a gyakorlat, hogy a fesztiválok saját “himnuszt” készíttetnek; a Balaton Sound számára kézenfekvő volt a Stadiumx-et felkérni. Korábban az amerikai Beyond Wonderland fesztivál számára is készítettek himnuszt.

Regisztráció folyamatban. 

Vad Fruttik

Az egyik első “petőfis” zenekar, a veszprémi-várpalotai Vad Fruttik könnyed, vicces zenével hódította meg a nagy közönséget 2007-ben, majd egy meglepő húzással Likó Marcell frontember önmarcangoló, költői (sokszor a “bölcsészes” jelzővel illetett, a kritikusok szerint patetikus) szövegeit központba állító együttes lett belőlük, amely az angolszász gitárpopot elektronikával keveri. Majd’ egy évtizede stabilan fesztiválkedvenc előadók, lemezeik felkerülnek a Mahasz albumlistájának élvonalába (pont a legsötétebb lemez, a Darabok az első helyre jutott), de a kereskedelmi rádiókban nem szólnak az “alternatív” szcénába sorolt zenekar számai.

HonlapFacebook

Sárga Zsiguli

A 2007-es debütáló lemez, a Rózsikámnak digitálisan nyitó slágere könnyed reggae-s dal, többek között egy eszperente rapbetéttel. Rögtön ismertté tette a Vad Fruttikat, ám egyben megosztónak is bizonyult.

Zene: GYŐRFFY GYULA, KEREKES GERGELY, szöveg: LIKÓ MARCELL. ISWC kód: T-007.058.757-3

Nekem senkim sincsen

Szintén az első lemezen hallható sláger, amely már előrevetíti azt, amivel később azonosíthatjuk a Vad Fruttikat: depresszív, de fülbemászó dal, néhány nagyon jól együtt énekelhető sorral.

Zene: GYŐRFFY GYULA, KEREKES GERGELY, szöveg: LIKÓ MARCELL. ISWC kód: T-007.058.752-8

Nem hiszek

A 2010-es Fénystopposok lemez szilárdította meg a Vad Fruttik új hangzását. Slágerdala erős elektronikával indul (a Nine Inch Nails nyomdokán), majd a refrénre előveszi a gitárokat; és egyértelműen megidéz vagy kifordít egy magyar örökzöldet is (Zorán: Apám hitte).

Zene: LIKÓ MARCELL, HOCK ATTILA, HOCK ZOLTÁN, GYŐRFFY GYULA, KEREKES GERGELY, szöveg: LIKÓ MARCELL. ISWC kód: T-007.081.082-0

Tudom milyen

A 2013-as Darabokról Likó Marcell utólag azt mondta: “cefetül rossz állapotomban talált meg az az album”. Ehhez képest a 2015 végén megjelent nagylemez, a Tudom milyen már nem ilyen depressziós, bár ilyen sorokat tartalmaz a címadó dal, hogy “Tudom milyen végignézni, ahogy minden szépen lassan szétesik.”

Zene: LIKÓ MARCELL, HOCK ATTILA, HOCK ZOLTÁN, GYŐRFFY GYULA, KEREKES GERGELY, szöveg: LIKÓ MARCELL. ISWC kód: T-007.259.938-2

Paddy and the Rats

A “kelta punk”, vagyis a kelta népzenét rockos lendülettel, torzított gitárokkal (no meg a kötelező hegedűvel, dudával, harmonikával stb.) játszó, miskolci zenekar 2008-ban alakult; a kocsmazenét (“pub’n roll”) és a tengerészes-kalózos tematikát is beleszövik zenéjükbe, a szövegek mellett a színpadi megjelenést és a klipek képi világát is ehhez igazítva. Sokat koncerteznek külföldön, főként Európában, de jártak az SXSW fesztiválon is az Egyesült Államokban. A zenekar minden tagjának van “ír” felvett neve (a frontember-gitáros például Paddy O’Reilly); példaképeik a Pogues, a Dropkick Murphys.

Facebook

Pilgrim On The Road

A zenekar eddigi legnépszerűbb száma, amely a YouTube-on már 1,7 millió megtekintés fölött jár.

Zene: SZABÓ SÁNDOR, ORAVECZ KRISTÓF. Szöveg: ORAVECZ KRISTÓF. ISWC kód: T-007.148.119-0

My Sharona

A legutóbbi, 2015-ös album (Lonely Hearts’ Boulevard) kiemelt száma, amely látványos klipet is kapott.

Zene: VARGA ZOLTÁN, ORAVECZ KRISTÓF. Szöveg: MACZONKAI GÉZA. ISWC kód: T-007.252.314-8

Without You (I Don’t Wanna Dance)

A zenekar átlagához képest egy lassabb, vagy legalábbis kevésbé eszeveszetten bulizós szám (azért a klipjében így is vannak őrült fesziváljelenetek és bikinis csajok).

Zene: VARGA ZOLTÁN, ORAVECZ KRISTÓF, szöveg: ORAVECZ KRISTÓF. ISWC kód: T-007.252.885-8 

A playlistek lejátszható formában

a YouTube-on

a Spotify-on



Categories: Playlist

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading