Dal+Szerző Playlist #10: Egymillióval támogatott zenekarok 2.

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Az NKA Könnyűzenei Kollégiuma tavasszal kiírt pályázatainak eredményét nyár végén tették közzé. Mint már az előző Playlistben, most is olyan előadókat mutatunk be, akik egymillió forintos támogatást kaptak hang- és képanyagok készítésére. (Közben az NKA újabb könnyűzenei pályázatokat írt ki, kb. háromszoros keretösszeggel, lásd e cikkünket.)

DJ Bootsie

A DJ-producer magyar hip hop és elektronikus zene egyik meghatározó alakja. Főként instrumentális zenéjét a hip hop és a kilencvenes években kialakult triphop határozza meg, ezekbe sok magyar népzenei elemet, illetve klasszikus zenei idézeteket, akusztikus hangszereket kever. A triphopra jellemző, gyakran melankolikus hangulat mellett sokszor nagyszabású, “epikus” a zenéje, illetve filmzenés hatású – annyira, hogy írt zenét filmekhez, divatbemutatókhoz, felhasználták számait pl. a CSI Miami sorozatban is (lásd honlapján); az Operaház felkérésére pedig Erkel Hunyadi Lászlójából dolgozott át részleteket. Fellépésein lemezjátszón játszik, élő zenészek kísérik. Az NKA koncertvideójának elkészítését támogatta egymillió forinttal.

HonlapFacebook

Horseriders Toward the Abyss

DJ Bootsie alapító tagja volt a kilencvenes évek egyik jelentős hip hop együttesének, az Árral Szembennek, majd a magyar downtempo legfontosabb lemezein (pl. Yonderboi, Zagar) játszott. A korábban inkább “csendestársként” háttérbe húzódó zenész erre utaló címmel adta ki első nagylemezét 2004-ben: The Silent Partner (a műfaj meghatározó, azóta nem működő kiadójánál, az Ugarnál). Az album legnépszerűbb dala a nyitó szám, köszönhetően jellegzetes vonósainak és még inkább a kórusmintának, amelyet Bootsie különböző effektekkel kezel, majd scratchel is vele.

Zene: SOLYMOSI VILMOS. ISWC kód: T-007.025.196-5

Tango Ronin

Szintén a népszerű számok közé tartozik ez a drámai, többek között westernes hatásokkal is eljátszó darab, amelyet az All Music Guide is kiemel kritikájában. (A Silent Partnerről még az egyik legnagyobb hatású kritikus, Robert Christgau is igen elismerően írt.)

Zene: SOLYMOSI VILMOSSzöveg: SCHRANK DOMA. ISWC kód: T-007.025.205-9

Mosquito Dance

DJ Bootsie második nagylemeze, a Holidays In The Shade 2009-ben jelent meg az elektronikus zene egyik meghatározó kiadójánál, a BBE-nél. Klipet (vagyis archív felvételekből összevágott montázst) ez a bravúros, apróra szedett hangmintákkal eljátszó, kedves szám kapott róla.

Zene: SOLYMOSI VILMOS ISWC kód: T-007.202.916-3

Ballad of the Space Ship Rigger

A második lemez erős hangulatfestő száma tökéletes aláfestés volt a CSI: Miami egyik nyomkeresős jelenetéhez.

Zene: SOLYMOSI VILMOS, KOVÁCS GERGELY,  TAKÁCS ZOLTÁN ISWC kód: T-007.198.700-2

Rokka

Az első két nagylemez között öt év telt el, a harmadik pedig hat év múlva, 2015-ben jelent meg. Ez a “mondókázós” dal vezette fel, amely már mutatta az új irányt: ha nem is mindegyik számban, de sokszor szaggatottabb és elektronikusabb hangzású lett DJ Bootsie zenéje, nagyobb hangsúllyal a basszusokon. (Néhány éve olyan sok irányra szakadt a basszusnehéz, jellemzően tört ütemű elektronikus zenék világa, hogy a “bass music” semmitmondó megjelölésnél többet sokszor nem is lehet rámondani).

Zene: SOLYMOSI VILMOS. ISWC kód: T-007.253.098-3

River Of Roses feat. György Ligeti

DJ Bootsie néha dolgozik rapperekkel (magyarokkal, amerikaiakkal), a 2015-ös In Solem Verti című harmadik nagylemez egyik klipes száma pedig éneket alkalmaz: az elektronikus-popos magyar színtér gyakori vendégénekese, Ligeti György szerepel benne (Zagar, We Are Rockstars, korábban The Puzzle). Bár a szám kissé szaggatottan indul, rendes melankolikus popdal lesz belőle, noha alatta a ritmus furán féloldalas marad.

Zene: SOLYMOSI VILMOS, LIGETI GYÖRGY. Szöveg: LIGETI GYÖRGY. ISWC kód: T-007.243.444-6

Gypo Circus

A 2011-ben alakult szegedi zenekar ethnopunknak hívja magát; balkáni hangulatot, dallamokat használnak, és a punkra jellemző lendület, energia hatja át zenéjüket. (Hasonlóan például a Nagy-szín-padot megnyert, itt bemutatott Bohemian Betyarshoz.) Az ének-gitár-basszus-dob mellett hegedű és klarinét is szerepel a zenekarban. Második sorlemezük elkészítésére, kapcsolódó videóanyagokra kaptak egymillió forint támogatást az NKA-tól.

Facebook

Feledd és táncolj

A Gypo Circus egyik legnépszerűbb dala elsősorban a bulizásról szól és arra szolgál, de szövege verselemzés tárgya is volt a Lángoló Gitárokon.

A dal regisztrációja folyamatban. 

Emlékek

Szintén a Gypo Circus legnépszerűbb dalai közé tartozik ez a konkrét emlékekből kiinduló, onnan az ivásig, szerelemig és életfilozófiáig eljutó dal. Ez a változat a 2014-es Villanyos + Akusztixxx lemezen hallható, akusztikus verzió. (Az első nagylemez, a Szabad-e a szerelem nem található meg a stream szolgáltatóknál, de a Soundcloudon igen.)

Zene: Kecskeméti Sándor. Szöveg: Hegyesi András. ISWC kód: T-007.168.952-5

Polgármester

Nem csak a mulatozás, a társadalomkritika is befér a Gypo Circus világába. Ez a dal arra emlékeztet, hogy “minden rendszer porba hull”; a Drága kenyér életképei jóval konkrétabbak.

Zene: Kecskeméti Sándor. Szöveg: Hegyesi András. ISWC kód: T-007.168.954-7

Marozsán Erika

Az egyik legismertebb magyar színésznő tíz éve, 2006-ban jelentette meg Szakíts, ha tudsz című első lemezét. Juhász Gábor jazzgitáros beszélte rá a közös munkára, bár soha nem állt tőle távol a zene. A sanzonos-jazzes zenét Juhász, a szakítás történetét a nő szemszögéből bemutató szövegeket Jónás Tamás költő írta. “Ha egyszer majd ismét azt érzem, hogy olyan kellemes nyár van, és jó lenne beülni egy szobába, dudorászni az én fahangomon egy gitáros fiúval, akinek a zenéjétől minden rózsaszín lesz, akkor azt fogom tenni megint” – mondta akkoriban arra a kérdésre, hogy lesz-e folytatása a lemeznek. Ez most jött el: az NKA egymillió forinttal támogatta a második lemez elkészítését.

Tudd meg

A keleties motívumokra épülő dalban a nő új szerelméről énekel – de előző szerelmének címezve.

Zene: Juhász Gábor. Szövegíró: Jónás Tamás. ISWC kód: T-007.109.131-0

Ön, hölgyem, terhes nő

A visszafogottan induló dalban Marozsán Erika úgy hagyja el a “hagyományos” éneklést, hogy végül teljesen “színésznő” legyen – majd átadja a terepet a zenekarnak.

Zene: Juhász Gábor. Szövegíró: Jónás Tamás. ISWC kód: T-007.109.470-6

Dr. Strangelove

A filmcímekben tobzódó (így Marozsán Erika színészi pályájára utaló) dal kísérete a lemez jazzesebb oldalát mutatja meg.

Zene: Juhász Gábor. Szövegíró: Jónás Tamás. ISWC kód: T-007.109.460-4

Tom Noize

A dallamos, könnyed trance-t és progresszív house-t játszó DJ sok EP-t és remixet készített, számai rendszeresen szerepelnek válogatásokon, illetve ilyen rendezvények rendszeres fellépője. Érdekesség, hogy (egy másik magyar DJ-vel, Goldhanddel együtt) Dubajba költözött. Nagylemez felvételére kapott egymilliós támogatást az NKA-tól.

Facebook (A Spotify-on és Deezeren egyik kiválasztott száma sincs fent.)

Black: Wonderful Life (Tom Noize remix)

Egy örökzöld feldolgozása vagy remixe gyakran jó indulás egy előadónak. Tom Noize remixe Black slágeréből meghozta neki az ismertséget. Később a Depeche Mode egy slágeréből is készített átiratot.

A dal regisztrációja folyamatban. 

Spinning

A spinning nevű sportág (kb. torna szobabiciklin, de a videón úgyis látszik) “himnuszának” készült ez a könnyed, dallamos szám, amelyben ST (vagyis a Vision együttesben megismert Nyitray Eszter) énekel, mint Tom Noize több más számában is.

Zene és szöveg: MÁNFAI TAMÁS. ISWC kód: T-007.054.226-5

My Face

A legutóbbi Tom Noize-klip is már több mint négy éves. Ebben is ST énekel, és a műfajt jellemző szintihangzások határozzák meg.

Zene és szöveg: MÁNFAI TAMÁS. ISWC kód:  T-007.159.371-9

Ørdøg

A magyar modern metal egyik vezető zenekara, a Superbutt 2013-ban oszlott fel; azonban egy korábbi felállásból, Vörös András énekessel az élen megalakult az Ørdøg. A főként angol szövegeket éneklő Superbutt-tal szemben itt kizárólag magyarul szólnak a dalok, összetett szóképekkel, klasszikus irodalmi utalásokkal megspékelve. A zene a hard rock és a heavy metal klasszikus megoldásait is megidézi, miközben a modern metalból is merít. Az Ørdøg első nagylemeze, a Tíz fekete dal a Hammerworld CD-mellékleteként és boltokban is kapható volt; a rocksajtó egyöntetű elismeréssel fogadta. Az NKA a második nagylemez megjelentetését támogatta egymillió forinttal.

Melankólia

Az első megjelent Ørdøg-dal, amely jól mutatja az együttes jellegzetességeit.

Zene: TAKÁCS VILMOS, SZŰCS PÉTER, MAHBOUBI SALIM, SZENTPÉTERI ZSOLT. Szöveg: VÖRÖS ANDRÁS. ISWC kód: T-007.254.982-6

Vaskorona

A Dózsa György történetét feldolgozó (videójában Derkovits Gyula metszeteit is felhasználó) dalban mind az ének, mind a gitár hol dallamos, hol keményebb, és kiállások, beindulások is még komplexebbé teszik a szerkezetét.

Zene: Mahboubi Salim, Szentpéteri Zsolt, Szűcs Péter, Takács Vilmos. Szöveg: Vörös András. ISWC kód: T-007.254.986-0

Natasa

A lágyabb Ørdøg-dalok közé tartozik, bár időről időre be is keményít.

Zene: Mahboubi Salim, Szentpéteri Zsolt, Szűcs Péter. Szöveg: Vörös András. ISWC kód: T-007.254.985-9

A playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:



Categories: Playlist

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading