Dal+Szerző Playlist #100: A kritikusok kedvenc magyar lemezei 2020-ban

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Ismét összeszedtük azokat az albumokat, amelyeket a magyar kritikusok a legjobban szerettek az elmúlt évben, vagyis amelyek a legtöbb év végi listán szerepeltek. Ez már az ötödik hasonló Playlistünk, a korábbiak itt találhatók meg: 2016, 2017, 2018 és 2019.

Ugyan 2020 rendkívüli év volt, a legtöbb lista bevezető szövege megjegyzi, hogy a zeneipar rendkívül rossz helyzetében is rengeteg jó lemez jelent meg. Az általunk átnézett listákon összesen több mint 100 album szerepelt. A következő listákat összegeztük: A38-tól a Zeneakadémiáig, Grungery (rock, metal), HVG, Ígéretes Titánok, Keret, KULTer, Lángoló (világzene, folk), Phenom’enon, Recorder, Rozsdagyár (rock, metal). (Nem mindegyik csak magyarokat listázott, de mindegyiken szerepeltek hazai megjelenések.) Bekerült még az összegzésbe Sajó Dávid nemrég indult After podcastjának eredménye (az 5 alá, 5 vagy 5* “osztályzatot” kapott lemezek), valamint a széles nemzetközi merítést bemutató Beehype magyar listája. A szlovák New Model Radio honlapja is közölt egy listát (Weyer Balázsnak köszönik meg a segítséget). Végül említenénk még, hogy a Keret 2020 legjobb új előadóit is összeszedte; a Fülesbagoly blog arról írt listát, hogy mindennek ellenére milyen jó dolgok történtek a zenében; az Electronic Beats iránymutató lemezeket szedett össze, főleg külföldieket, de alattuk egy hosszú felsorolásban sok magyar elektronikus zene is található.

Összesen 25 olyan album volt 2020-ban, ami az említettek közül legalább három listára felkerült. Még 23 szerepelt két listán, ezeket lent soroljuk fel. Három kiemelt lemez volt, ami nyolc, hat, illetve öt listán szerepelt; ezután jönnek a playlistben a négy, majd a három listára került albumok. (A szerzői adatok az egyes lemezekről kiválasztott dalokra vonatkoznak.)

Carson Coma: Lesz ami lesz

A beatkorszakhoz visszanyúló, szellemes és lendületes slágereket látszólag kisujjból kirázó Carson Coma 2019-ben debütáló lemezével rögtön felkerült összegző listánk élére. 2020-ban a műfaji merítést kissé kiszélesítő második albummal sikerült megismételniük a bravúrt. Nyolc listán szerepelt: A38-tól a Zeneakadémiáig, Beehype, HVG, Keret, KULTer, New Model, Phenom’enon, Recorder.

Én még sohasem – Zene: Jónás Attila, Gaál Péter, Kun Bálint, Héra Barnabás, Fekete Giorgio András, Bóna Zsombor Gyula. Szöveg: Kun Bálint, Héra Barnabás, Fekete Giorgio András. ISWC kód: T-007.338.374-0

Platon Karataev: Atoms

A Platon Karataev érzékeny indie folkkal szerzett nemzetközi figyelmet, második albumukon viszont elektromos gitárra váltottak. Zeneileg és szövegileg is nagyívű dalaik az istenhit elvesztéséről és kereséséről szólnak, és inkább kérdéseket tesznek fel, mintsem kész válaszokat kínálnak. Hat listán szerepelt: A38-tól a Zeneakadémiáig, After, Keret, KULTer, Phenom’enon, Recorder.

Atoms – Zene: Czakó Kuraly Sebestyén, Bradák Soma, Balla Gergely Lóránt, Jáky András. Szöveg: Balla Gergely Lóránt. ISWC: T-007.324.920-3

Szabó Benedek és a Galaxisok: Cím nélküli ötödik lemez

Szabó Benedek és zenekara régóta élvezi a kritikusok kiemelt figyelmét (2017-es összegző listánkon az első helyre kerültek). 2020-ban két lemezt adtak ki, az első azonosulási pontokat kínáló, erős szövegeivel és slágeres rockzenéjével lett sikeres, miközben szokatlan élességgel reflektált is saját magára. Öt listán szerepelt: A38-tól a Zeneakadémiáig, After, Keret, New Model.

Szép volt – Zene: Bradák Soma, Sallai László, Günsberger Ákos, Csordás Zita, Szabó Benedek. Szöveg: Szabó Benedek. ISWC kód: T-007.331.661-6

OHNODY: Egy igaz szerelem

Hegyi Dóri közreműködő énekesnőként lett ismert, első önálló nagylemezén bátran feltárulkozó, szokatlan őszinteségű és zeneiségű dalokkal ragadta magával a hallgatókat (Kama és Fodor Máriusz segítségével). Négy listán szerepelt: After, Ígéretes Titánok, Phenom’enon, Recorder.

Egy másik életben – Zene: Makumi Kamau, Fodor Máriusz. Szöveg: OHNODY (Hegyi Dóra) ISWC kód: T-007.334.098-3

Krúbi: Ösztönlény

Krúbi pimasz és szellemes, helyenként trágár és a politizálástól sem visszariadó rapperként szerzett nevet. Második albumán váratlant húzott, hiszen döngöléstől ironikus szerelmes számon át a gyászt feldolgozó dalig sok minden hallható rajta, és a számok egymást is új megvilágításba helyezik. Négy listán szerepelt: After, HVG, Ígéretes Titánok, Phenom’enon.

Puszi – Zene: Kapitány Máté István, Horváth Krisztián. Szöveg: Horváth Krisztián. ISWC kód: még folyamatban.

Gustave Tiger: I & II

Az art punk zenekar 2016-os, kritikuskedvenc albuma után sokáig húzta a folytatást, a két részben megjelent lemez ironikus himnusztól punkos száguldáson át szintis kísérletezésig nagyon sok mindent ölel fel. Négy listán szerepelt: Keret, New Model, Phenom’enon, Recorder.

Hungaria Aeterna – A dal regisztrációja még folyamatban van.

Mordái: Mordái

Nóvé Soma 2018-ban Népdalok című EP-jével lepte meg és nyerte meg magának a kritikusokat, 2020-ban pedig kipróbált zenészekből álló Mordái formációjával teljes folk-rock albumot készített, ami “az útonállók sötét szellemiségét” idézi meg. Négy listán szerepelt: A38-tól a Zeneakadémiáig, After, Keret, Phenom’enon.

Hidegen fújnak a szelek – Feldolgozás: Klausz Ádám, Kapusi Viktor Hugo, Nóvé Soma Ármin, Porteleki Áron, Czitrom Ádám, Vértesi Ferenc László. ISWC kód: T-301.732.480-6

Galaxisok: Történetek mások életéből

Az év végén megjelent lemezre a Galaxisok elhagyta Szabó Benedek nevének kiemelését, és nemcsak a szövegvilág változott meg (amit a cím is jelez), hanem a zene is számos műfajból merít, akár latin vagy afrikai stílusokból is. Négy listán szerepelt: HVG, Keret, Phenom’enon, Recorder.

Legkedvesebb nyári élményem – Zene: Sallai László, Szabó Benedek. Szöveg: Szabó Benedek. ISWC: T-300.859.087-8

Kollár-Klemencz Kamarazenekar: Ég az erdő

A Kistehén frontembere folkos ihletésű kamarazenét játszik ebben a formációjában; a szövegek a válság, katasztrófa témakörei körül forognak, nem egyszer sajátos öniróniával közelítve. Négy listán szerepelt: KULTer, Lángoló, New Model, Phenom’enon.

Szomorú gyerekek karácsonya – Zene és szöveg: Kollár-Klemencz László. ISWC kód: T-007.335.901-9

Felső Tízezer: Bonyolult világ

A szövegközpontú power popot játszó zenekar ezen a lemezén a személyes, párkapcsolati témáktól inkább a világ felé fordult; a kritikusok a kezdetektől fogva szeretik a zenekart, és ez továbbra is így van. Négy listán szerepelt: A38-tól a Zeneakadémiáig, After, Keret, Phenom’enon.

Semmi pánik 2 – Zene: Sallai László, Spike Justin, Hromkó István, Balogh Gallusz. Szöveg: Sallai László. ISWC kód: T-007.337.424-9

Decolonize Your Mind Society: A Courteous Invitation To An Uninhabited Anabatic Prism

Szabó Bálint régóta kísérletezik a nem temperált hangzásokkal (Goshevenként komoly nemzetközi és hazai kritikai sikert ért el 2017-ben); ezen az albumon zenésztársaival életörömöt sugárzó, a rituális és pszichedelikus zenékből is merítő instrumentális számokat játszik. Négy listán szerepelt: Keret, KULTer, New Model, Recorder.

Exorcize The Exorcizer – Zene: Ávéd János Kristóf, Hock Ernő, Halmos András, Szabó Bálint, Váczi Dániel, Pozsár Máté. ISWC kód: még folyamatban.

Jazzékiel: Szép napok

A márciusban megjelent album “az összeomlásokat megelőző utolsó gondatlan pillanatok szomorúságát” örökítette meg ezen az egyszerre vészjósló és lírai módon – feltehetően maguk sem gondolták, mennyire aktuális lesz az album 2020-ban. Négy listán szerepelt: KULTer, New Model, Phenom’enon, Recorder.

A dolgok szétesnek – Zene: Szabó László, Hegyi Áron, Czitrom Ádám, Miklós Milán Márió. Szöveg: Jakab Péter. ISWC kód: T-932.219.320-4

Ress: Himalaya

A kliprendezőként is ismert Ress az újvonalas R&B egyéni hangú képviselője, aki úgy kísérletezik az elektronikus alapokkal és énekhangjának effektezésével, hogy a számai közben fülbemászó popzeneként is működnek. Három listán szerepelt: After, KULTer, Recorder.

Taxi – Zene és szöveg: Szabó Roland. ISWC kód: T-007.336.487-0

Slow Village: Úton

A Slow Village hamar is a régisulis hiphop vezető zenekarai közé került, új lemezükön részben túl is lépnek a stíluson mind a zenét, mind a szövegeket, mind a ritmikai-rímelési megoldásokat tekintve; illetve annak ismert megoldásait, témáit váratlan szempontokból közelítik meg. Három listán szerepelt: KULTer, Phenom’enon, Recorder.

Kilét – Zene: Őrsi András Zoltán, Zsigri Bálint. Szöveg: Balázsovics Mihály, Gergály Norbert, Nagy Dénes. ISWC kód: T-933.147.693-8

Csaknekedkislány: Kobraszív

A Csaknekedkislány a magyar alternatív hagyományt folytatja slágeres dalokkal és ami még fontosabb, szellemes, sajátos látásmódú szövegekkel, no meg egy még annál is sajátosabb frontemberrel. Három listán szerepelt: A38-tól a Zeneakadémiáig, Beehype, Keret.

Féltél szeretni – Zene: Nagy Dávid, Kun Bálint, Fatér Ambrus, Konsiczky Dávid. Szöveg: Csepella Olivér. ISWC kód: T-931.947.477-6

Fran Palermo: Crocodile Juice Bar

A zenekar leginkább kiérlelt és legsokszínűbb lemezét készítette el, amin a bulis számok és a pszichedelikus elszállások is megtalálják a helyüket, megőrizve azt a sajátos hangzást, ami miatt a Fran Palermo gyorsan a kritikusok kedvencei közé került. Három listán szerepelt: After, Keret, Phenom’enon.

Demons On The Beach – Zene és szöveg: Henry Perez Garcia. ISWC kód: T-007.329.753-6

Péterfy Bori & Love Band Szikra

A karantén hatására született lemezen az elektronikus zenei hatású bulislágerek és sötét és lassú dalok váltogatják egymást, a szövegek a bizonytalanság, életösztön, düh témáit boncolgatják. Három listán szerepelt: HVG, New Model, Phenom’enon.

Száz fényév – Zene: Tövisházi Ambrus. Szöveg: Szabó Benedek. ISWC: T-932.392.140-0

Kapitány Máté: (y)

A hiphop új hulláma mellett az elektronikus zene is hatott a legegyénibb hangú fiatal magyar producer sokrétű, szokatlan ötleteket halmozó zenéire; rapperként a szórakoztató rímhalmozásba képes komoly fordulatokat hozni. Három listán szerepelt: After, KULTer, Recorder.

Kaszinó – Zene és szöveg: Kaptitány Máté. ISWC kód: T-932.766.164-3

Middlemist Red: The Other Side of Nowhere

A pszichedelikus rock kereteit kinövő zenekar hosszan készült lemezét a western koncepciója fogja össze. Nóvé Soma emellett és a Mordái mellett még Samurai Drive nevű projektjével is készített egy elektronikus, a film noir által ihletett albumot 2020-ban. Három listán szerepelt: After, Beehype, Keret.

Blue Moon – Zene: Nové Soma Ármin, Ürögdi Ábel, Deli Soma, Papp Dávid. Szöveg: Nové Soma Ármin. ISWC: T-007.335.772-8

Lakatos Mónika és a Cigány Hangok: Hangszín

Lakatos Mónika 2020-ban megkapta a világzene legrangosabb elismerését, a WOMEX életműdíját. A Romengo énekeseként és szólóalbumával is nevet szerzett énekesnő ezzel a formációval a roma folk esszenciáját nyújtja. Három listán szerepelt: HVG, Lángoló, New Model.

Mátyilém mé mámo – Zene és szöveg: tradicionális. Feldolgozta: Rostás Mihály. ISWC kód: még folyamatban

Besh o droM: 20

A húsz éve működő, a balkáni, bulis világzene úttörői közé tartozó Besh o droM az évfordulóra nem egy múltidéző kiadvánnyal állt elő, hanem egy olyan új albummal, ami még mindig friss és energikus. Felkerült a World Music Charts Europe évösszegző listájára is. Három listán szerepelt: HVG, Lángoló, New Model.

Vaságy – Zene: Barcza Gergely, Herr Attila, Hámori Máté, Pettik Ádám. Szöveg: tradicionális. ISWC kód: folyamatban

The Mabon Dawud Republic: The Mabon Dawod Republic

Főként a magyar jazz-soul-hiphop háromszögben alkotó zenészekből állt össze az afrobeatet játszó zenekar, és Fela Kuti szellemének megidézésnél is többre: a műfajon belül saját hang kialakítására is képesek voltak első nagylemezükön. Három listán szerepelt: After, New Model, Recorder.

Gyae Abrabo (feat. Pat Thomas) – A dal regisztrációja még folyamatban van.

Hó Márton: Tegnap majdnem eltalált egy meteor

Az énekes-dalszerző hosszabb kihagyás után egy változatos, de fanyar humorát, személyes látásmódját továbbra is megőrző lemezzel állt elő, amin a punktól a barkácspopon át az űrszintiig sok minden hallható. Három listán szerepelt: KULTer, New Model, Recorder.

Nem tudom, mit tettél tavaly nyáron – Zene: Hó Márton, Tövisházi Ambrus. Szöveg: Tövisházi Ambrus. ISWC kód: T-301.369.678-7

Agavoid: Stratum

A dream pop – triphop zenekar albuma koncepciózusan épül fel: a “nappali”, békésebb számok után egyre beljebb megyünk a sötét éjszakába, de az utolsó szó a reményé. Három listán szerepelt: Három listán szerepelt: Beehype, Keret, Phenom’enon.

Between – Zene: Kriska Bálint, Huszár Kristóf. Szöveg: Huszár Kristóf, Puskás Dalma. ISWC kód: T-300.859.108-6

The Devil’s Trade: The Call of the Iron Peak

A metal felől érkező Makó Dávid az énekes-dalszerző hagyományt, az amerikai bluest és folkot és a magyar népzenét hozza össze letaglózó lemezén, amit az underground metal legnevesebb kiadója, a Season Of Mist jelentetett meg. Három listán szerepelt: After, Phenom’enon, Recorder.

The Call Of The Iron Peak – A dal regisztrációja még folyamatban van.

A következő lemezek szerepeltek két-két év végi listán:

Belau: Colourwave, Cimbaliband: Gipsy Fushion, Cserepes Károly: The Big Slalom, Dalinda: Átjárók, Dzsúdló: Fotofóbia, Figura: Kapu2fa7, Ghost Toast: Shape Without Form, iamyank Ensemble: Live At CAFe Budapest, ibbigang: 1331, Kiscsillag: Tompa kések, Lajkó Félix & Band: Start, Laurine Frost: Lena, Lázár Tesók: Hullámtörés, Magnetifique: All is well, Mayberian Sanskülotts: Rekult I, ORDOG: O3, Ötödik Évszak: Ne rejtsd el, Poklade: Balkántransz, Puma Danger: Circadian Rhytm, Samurai Drive: Samurai Drive, Saya Noé: Museom of Sins, Thy Catafalque: Naiv, Trident: Beat.

A Playlist végighallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:



Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading