Spotify-Patreon integráció: “a lehető legtöbb üzleti lehetőséget kínáljuk” – a podcastereknek

A Patreon sokféle alkotó számára kínál közösségi finanszírozást (illetve június óta már biztos elérést ígérő kapcsolattartást a nem fizető rajongókkal is). Ezzel együtt a podcastok világában jóval jellemzőbb a használata, mint a zeneiparban; bár a Patreon alapítója, Jack Conte zenész, illetve az egyik legismertebb felhasználója, Amanda Palmer is.

Ezért fontos a Spotify bejelentése a Patreonnal való integrációról. Ennek lényege az, hogy ha valaki a Patreonon exkluzív, csak a támogatói számára elérhető epizódokat kínál, akkor mostantól a Spotify-on is elérhetővé teheti ezeket. Az app összeköti a Patreon- és Spotify-accountokat, így ellenőrzi a hozzáférési jogosultságot. Tesztelik azt a szolgáltatást is, hogy az ingyen elérhető podcastepizódok mellé egy bannert helyezhetnek el az alkotók, ami az előfizetési lehetőséget hirdeti.

Az integrációt bejelentő blogposztban az olvasható, hogy a lépést az indokolja, hogy “a Spotify a lehető legtöbbféle üzleti lehetőséget, modellt akarja kínálni az alkotóknak, hogy többféle opció közül választhassanak a vállalkozásuk fejlesztésére”, beleértve a más szolgáltatók által fejlesztett (third-party), bevételt generáló eszközök használatát.

Nem ez az első eset, amikor a Spotify újabb monetizálási eszközt vezet be a podcastereknek (2021 óta létezik pl. egyedi előfizetési lehetőség a platformon belül), és ilyenkor a zeneipari sajtó rendre felteszi a kérdést, hogy a zenészek számára ez mikor lesz elérhető. Ahogy a Music Ally írja, meglehetősen frusztráló a helyzet, hogy a rajongói elkötelezettség monetizálására a zenében csak a meglehetősen korlátozott Fan Support érhető el. Ugyanakkor az is igaz, hogy “komoly különbségek vannak a podcast- és a zeneipar működésében”, és a zenével kapcsolatos különféle jogok és jogtulajdonosok közötti navigálás nehézzé teheti az egyedi előfizetési modellek bevezetését.

De a lap szerint a stream fejlődésének következő állomásában kulcsszerepe lehet annak, hogy megjelenik-e a rajongói / közösségi finanszírozás a platformokon, és a Spotify-ban megvan a potenciál, hogy itt vezető szerepet vállaljon.



Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading