Dal+Szerző Playlist #17: Dal+Szerző magazin 20.

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Playlistünk a decemberben megjelent, 20. Dal+Szerző magazinban szereplő zenéket mutatja be. A lap nyomtatott formában, illetve az interneten itt olvasható. Több előadó korábban szerepelt már rovatunkban, ők most kevesebb teret kaptak (illetve például az egyik portrécikk tárgya, Run Over Dogs Playlistünk óta nem állt elő új zenével).

Cikkek, interjúk

Margaret Island: Veled minden

A magazin címlapjára került, a Playlistben itt már szerepelt Margaret Island “napfényes popfolk zenéje még egy szobából indult, majd hamar megtalálta szélesebb közönségét” – olvasható a lapban. “Mikor indultunk, volt elméletünk arról, hogy jó értelemben vett bölcsészpopot hozunk majd szűkebb rétegnek. Ez megdőlt az Esővel. Rengeteget játszott minket a rádió, hál’ istennek, mindenfelé eljuthattunk” – mondta az énekesnő, Lábas Viki. A Mint a cikkben olvasható, az új lemez, a Bakancslista a felnövés időszakára reagál. “Nem akusztikuspop-gyárosok vagyunk. Az Eső sikere után sem lovagoltuk meg ugyanazt az irányt. Azzal jövünk ki, amiben éppen vagyunk” – mondta a Dal+Szerzőnek Lábas Viki. A lemezről ez a legnépszerűbb dal.

A dal regisztrációja folyamatban az Artisjusnál. 

Dalfutár: Őszi strand

A különleges, egy-egy adásban egy-egy dal születését bemutató műsorról, a Dalfutárról Hegyi György írt “elfogult beszámolót” a magazinba. “A Zeneszerző, a Szövegíró, a Producer és az Énekes csak a folyamat legvégén találkoznak, és úgy kell a legjobbat nyújtaniuk, hogy közben egyikük sem tudja, kikkel dolgozik együtt.” Ez az a dal, amelynek Hegyi írta a szövegét; a zeneszerző Király Viktor, a producer Závodi Marcel (az ő nemzetközi dalszerző táborban szerzett tapasztalatairól itt írtunk), Jónás Vera énekel.

Zene: Király Viktor, Závodi Marcel. Szöveg: Hegyi György.

Dalfutár: Hagyom

A megszületett dalok közül a YouTube-on a legnépszerűbb ez a meglepő csapat által összehozott szám: zeneszerzője az inkább gitárosként ismert Lee Olivér, szövegírója Majoros Péter, vagyis Majka, énekese a tehetségkutatóból, kereskedelmi tévéből ismert Pál Dénes, míg producere az egészen más világból érkezett – itt bemutatott – Iamyank.

Zene: Lee Olivér, Herold János. Szöveg: Majoros Péter

Neo: Kontroll

Moldvai Márk első filmes munkája talán máig a leghíresebb: a Kontroll zenéje több nemzetközi díjat is nyert. “Nagyon szeretem az olyan hangszereket, amiken intonálni kell, mert az intonáció (akár pontos, akár direkt félreintonált) folyamatos változást, lebegést, bizonytalanságot okoz. Nem statikus, ez pedig jelentős emocionális többlet. Sosem lesz két hang ugyanolyan. A Kontrollban például a trombita és a meleg, bús szárnykürt volt az ellenpont a hűvös elektronikával szemben” – mondta a Dal+Szerző nagyinterjújában.

Zene: Kőváry Péter, Milkovics Mátyás, Moldvai Márk. Szöveg: Hodosi Enikő. ISWC kód: T-007.037.304-4

Mitsoura: Kelushka

“Új, számomra felfedezetlen zenei területek felé kalandoztam, ezért a Neóból kiléptem, és létrehoztuk a Mitsourát Miczura Mónika énekesnővel közösen. Már nem érdekelt többé a tisztán szintetikus hangzás, inkább az organikus ügyek” – mondta Moldvai Márk a Mitsoura zenekarról. Ez a szám a második, Dura Dura Dura (2008) című albumon hallható.

A népdalt feldolgozták: Monori András és Moldvai Márk. ISWC kód: T-007.200.443-3

Felső Tízezer: Hip-hip-hurrá!

A Sallai László (Somersault Boy, Szabó Benedek és a Galaxisok) vezette, “magyar szövegeket előadó, tempós, powerpopos négyes” első klipje. A dal “a szakítás okozta levertség utáni felüdülést és optimizmust idézi” – olvasható a magazin az egyre népszerűbb alter-pop zenekarról szóló portréjában.

Zene és szöveg: Sallai László. ISWC kód: T-007.252.491-4

Felső Tízezer: Süllyedő hajó

A Felső Tízezer másik legnépszerűbb dala amolyan generációs antihimnusz (“Az összes haverom vett egy kocsit már / Én meg bliccelek a BKV-n”).

Zene és szöveg: Sallai László. ISWC kód: T-007.244.400-8

Nigun: Yiddishe Honga

Párniczky András a Nigun élén “tizenöt éve fogalmazza át a kortárs jazz nyelvére a közép-európai zsidó zenei hagyományt”. A szám legújabb lemezükön, a Bécsben rögzített Live inem Sargfabrikon hallható. “Egy kicsit mindig elszomorodom az öröm mellett, amikor mindenféle külföldi fesztiválokon telt ház van a koncertünkön, még akkor is, ha nem ismernek bennünket: olyan jó lenne, ha ez itthon is így lehetne. Szomorú, hogy az a réteg, aki érdeklődne a zenénk iránt, gyakran anyagi okokból nem engedheti meg magának, hogy eljöjjön. Egy másik részük egyszerűen elment külföldre. Londonban simán adhatnánk telt házas koncerteket csak magyaroknak” – olvasható erről a magazin interjújában.

A tradicionális dalt feldolgozta: Párniczky András.

Lemezajánlók

Freddie: Na jó, helló

Amikor Freddie-t a Nagy-szín-pad verseny apropóján bemutattuk, még alig voltak számai, azóta viszont már Pioneers címmel kiadott egy nagylemezt, amelyet a magazin így ajánl: “Freddie remekül lavíroz a bulislágerek és a szívbe markoló dallamok közt, és bebizonyítja, hogy a hangszíne a legkülönfélébb tempókhoz és stílusokhoz is illik. Egy igényes rádiós poplemez készült.” A Na jó, helló a neten hódított (klipje és audio videója a YouTube-on együtt 1,4 millió fölött jár), az Ez a vihar pedig már népszerű a rádiókban.

A dal regisztrációja folyamatban az Artisjusnál. 

Middlemist Red: Illuminair

A zenekart azelőtt mutattuk be, hogy (a Dal+Szerző lemezajánlójában szereplő) “egyszerre eklektikus és kiegyensúlyozott, tiszta és karcos” Ripple Soul című albumuk megjelent volna. A második (klipet még nem kapó) single, az Illuminair jól mutatja az egyik legnagyobb változást, a szintetizátor kiemelt szerepét, és bár az ének is fontos benne, a pszichedelikus hangulat az elsődleges.

A dal regisztrációja folyamatban az Artisjusnál. 

Mayberian Sanskülotts: Akarat

“A hazai dreampop legismertebb és legszórakoztatóbb formációja, a Mayberian Sanskülotts harmadik nagylemezére igen hosszú négy évet kellett várni. A poszt-tinédzserkor sérelmeit feldolgozó dalszövegek még mindig őszinték és zseniálisak, akár angolul, akár magyarul szólalnak meg” – olvasható az Adlait lemezajánlójában. A közösségi finanszírozással készült kazetta nyitó dala valójában már három éves, a zenekar egyik (kvázi-)slágere.

Zene: Hromkó István, Balogh Gallusz, Csordás Zita, Szigeti Árpád. Szöveg: Balogh Gallusz. ISWC kód: T-007.216.563-9

Mayberian Sanskülotts: Csillagok, Lámpafény

A zenekar “lo-fi”, vagyis (ez esetben a felvétel körülményeiből adódóan, de persze vállaltan) rosszul szóló első lemezeit (ezen belül a bemutatkozó Aloneinkápmegyert) képviseli ez a keringő ritmusra írt, intim dal.

A dal regisztrációja folyamatban az Artisjusnál. 

Mayberian Sanskülotts: Cesare’s Stray Sight (Especially You)

Az első két nagylemez utáni PseudoDeath EP-n megjelent szám új utat mutatott a zenekar számára, nem véletlen, hogy remixek is készültek belőle. (Csak a YouTube-on és a Bandcampen található meg.)

A dal regisztrációja folyamatban az Artisjusnál. 

30Y: Elsőre

“A Dicsőség ugyan nem konceptlemez, mégis egy érezhetően jól átgondolt, egybefüggő dalfolyam. Kísérleteztek, kockáztattak, és végül saját komfortzónájukból kitörve alkottak egy – a szó legpozitívabb értelmében vett – régi-új ipszi-lemezt” – olvasható az egyik legnépszerűbb alternatív zenekar új albumáról. A (kazettán is kijött) lemezt nyitó dal könnyednek hat, de ha a szöveget figyeljük, egyáltalán nem az.

Zene: Varga Ádám, Beck Zoltán, Sárközy Zoltán, Beck László. Szöveg: Beck Zoltán. ISWC kód: T-007.272.521-3

30Y: Nincs másik élet

A lendületes, rockos dal egy minimalista, eltávolított hangzású betéttel lep meg.

Zene: Varga Ádám, Beck Zoltán, Sárközy Zoltán, Beck László. Szöveg: Beck Zoltán. ISWC kód: T-007.272.526-8

Németh Róbert: Meteor

Az egykori Heaven Street Sevenben és a Pegazusok Nem Léteznekben basszusgitározó (és zenei újságíróként is működő) Németh Róbert régóta gyűjtögette ötleteit, de végül szinte véletlenül lettek saját dalai: kisfia kérdése inspirálta első dala, a Meteor gyors megírását, miszerint “hogyan készült ez a bolygó?” Az egyszerű, házilagos dalolgatásnak induló Meteor végül szárnykürttel, vibrafonnal, a refrénben Szalóki Ági vokáljával teljesedik ki.

Zene: Németh Róbert, Papp Viktorina Enikő. ISWC kód: T-007.273.232-1

Németh Róbert: I Love You, Budapest

“Személyes és közvetlen hangvételű, nagyívű, maníros megfejtések nélkül osztja meg észrevételeit. A lemezen megfér a lo-fi és a nagyzenekari hangszerelés vagy éppen a folk” – olvasható a Dal+Szerző ajánlójában a Nincsen mozgás az eseményhorizonton című albumról. Vagy éppen egy “táncos szám”, amiben ráadásul, mint Német Róbert mondta, hallható “életem első, legalább hat-hét hangot tartalmazó gitárszólója.”

Zene: Németh Róbert, Takács Zoltán. Szöveg: Németh Róbert. ISWC kód: T-007.273.307-3

Christopher Waver: Sediment

Az Agavoid basszusgitárosa a lakhatatlanná vált Földről menekülő, egy új bolygó élhetővé alakításával küzdő, a zenétől segítséget kapó emberiség történetét meséli el. “A lemez nem kevésbé izgalmas, mint a hozzá kreált kerettörtént. Persze annak ismeretében még jobban beszippant ez az ambientes, chillhouse-os, néhol pedig funkos elemekkel operáló massza, ami az elejétől a végéig köti le úgy az ember figyelmét, hogy képzeletben már teljesen más tájakon járunk” – olvasható a Dal+Szerző ajánlójában. Ehhez a számhoz retrós számítógépes grafikával klip is készült.

Zene: Huszár Kristóf. ISWC kód: T-007.264.872-6

Christopher Waver: The Weather

Az időjárásról (talán annak “megalkotásáról”) szóló szám a funkosabbak közé tartozik.

Zene: Huszár Kristóf. ISWC kód: T-007.253.818-1

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:



Categories: Playlist

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading