Dal+Szerző Playlist #50: Zenék a nyári Dal+Szerző magazinból

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt: 

Spotify – Deezer – YouTube

Ahogy korábban is, ismét összegyűjtöttük azokat a zenéket, amelyekről a Dal+Szerző magazin friss számában olvasni lehet – itt pedig végig is hallgatható, miről szólnak az interjúk, cikkek.

Molnár Ferenc Caramel

A magazin nagyinterjúja Molnár Ferenc Caramellel készült; az aktualitások helyett azt járja körbe több szempontból is, hogy “teljesen összeegyeztethetetlennek tűnik egyszerre kereszténynek lenni, és helyt állni a popszakmában” – neki azonban “valahogy mégis sikerül”.

HonlapFacebook

Szállok a dallal

Már a Megasztárban, az eredményhirdetés után elénekelte ezt a saját szerzeményét, ami aztán A döntőkben elhangzott dalok című lemezre is felkerült, még a feldolgozások elé. Máig az egyik legsikeresebb slágere, a rádiós listán a 3. helyig jutott.

Zene, szöveg: Molnár Ferenc. T-007.119.387-7

Lélekdonor

Caramel harmadik saját (a megasztárossal együtt negyedik) albumáról, a Lélekdonorról mondja azt, hogy korábban “is éreztem, hogy kedvel a közönség, de onnantól szerintem sokkal jobban értettek is, és jobban meg is ismertek. És úgy döntöttek, hogy megszeretnek! (…) Nagy dolog volt ez, mert korábban nem éreztem így. Mindig hasonlítgattak a többi megasztároshoz (…) A Lélekdonor volt a fordulópont, ahonnan minden más lett. Ekkortól tudtam sokkal bátrabban és még tudatosabban dolgozni.”

Zene, szöveg: Molnár Ferenc. T-007.074.626-7

Jelenés

A magazinban Molnár Ferenc beszél arról, hogy vannak sorai, gondolatai, amik “hétköznapi popdalszövegként is működnek, de ha egy hívő hallgatja, akkor számára sokkal többet mondanak”. A Jelenés több sora egyértelműen vallásos képeket idéz, ugyanakkor – mint ebből az interjúból kiderül – Hiennel való szakítása is benne van. “Olyan dalt írni, amely segít átvészelni az embereknek a nehéz időszakokat, ami erőt sugároz, csak úgy lehet, ha őszintén odaadom mindazt, ami a lelkemben él” – mondta.

Zene: Molnár Ferenc. Szöveg: Hamza Zoltán, Molnár Ferenc. ISWC Kód: T-007.175.097-4

A zeniten túl

“Én nagyon vizuális típus vagyok. Amikor írom a dalokat, akkor vizionálok hozzájuk klipeket is természetesen” – mondja Molnár Ferenc az interjúban. A zeniten túl című dala – ami a 7 című tavalyi lemezen jelent meg – például látványos, 360 fokos klipet kapott. A rádiókban ez volt az egyik legsikeresebb Caramel-dal, szintén a 3. helyig jutott; 2017 legtöbbet játszott számai közé is bekerült, egy másik dallal, a Használd a szívedettel együtt (lásd ezt a Playlistet).

Zene és szöveg: Molnár Ferenc. ISWC kód: T-007.286.692-2

Ligeti Gyuri

“Ligeti Gyuri számára a zene az első számú kommunikációs csatorna, és kapcsolat a világgal. Nem csoda hát, hogy neve a magyar zeneipar valamennyi kreatív szegletéből ránk kacsinthat” – szól a producereket bemutató interjúsorozat aktuális részének bevezetése. Első szólólemeze csak tavaly jelent meg, nagyon kedvező visszhanggal.

Facebook

The Puzzle: My Little Animal

A Puzzle volt Ligeti Gyuri első, hányatott sorsú zenekara (erről bőven ebben az interjúban mesél): tehetségkutatót nyertek, majd a lemezmegjelenés elhúzódott; Londonba költöztek, ám a jó visszajelzések ellenére “nem tudtunk egyről a kettőre jutni”. (Nem található meg a stream szolgáltatók katalógusában.)

A dal bejelentése még folyamatban van. 

We Are Rockstars: Rólunk szól

Még a Puzzle-lel egy időben indult el a kortárs dance-rock hullámot itthon az elsők között meghonosító We Are Rockstars.

Zene és szöveg: Ligeti György, Faragó Tamás, Szijártó Péter Tamás, Kovács Csaba. ISWC kód: T-007.207.059-7

Ligeti Gyuri: Lővérek

A szólólemezről bőven szó esik az interjúban; korábban szerepelt már róla dal egy Playlistben, itt az hallható, ami már két válogatáslemezre is felkerült. “Úgy látszik, tényleg benne van a zenében minden, amit szerettem volna” – írta a hírt kommentálva Ligeti a Facebookon.

Zene: Ligeti György. ISWC kód: T-007.290.698-9

30Y: Ahogy elképzeltem

Mint Ligeti Gyuri mondja, általában őt szokták keresni, két esetben “ajánlkozott be” ő egy-egy zenekarnál. A 30Y-nak “megmondtam, hogy nekem fáj, hogy Magyarország első számú rockzenekara ilyen botrányosan szóljon”. Először az Ahogy elképzeltem című dalt bízták rá, “de aztán annyira tetszett nekik a végeredmény, hogy az egész albumot rám hagyták, és azóta is ‘ott ragadtam’ náluk.”

Zene: Beck László, Varga Ádám, Sárközy Zoltán, Beck Zoltán. Szöveg: Beck Zoltán. ISWC kód: T-007.216.435-2

Törzs: Csak történek

A másik zenekar, amit ő keresett meg, hiszen szerinte “két olyan zenekar van ma Magyarországon, amelyre tényleg azt gondolom, hogy bárhol a világon megállnák a helyüket, mert annyira egyediek és jók. Az egyik a Klusters, a másik pedig a Törzs: nincs olyan daluk, ami ne tetszene.”

Zene: Lehoczky Zsombor, Nyitray Dániel, Balázs Soma Márton. Szöveg: Lehoczky Zsombor. ISWC kód: T-007.270.809-8

AWS

A 2006-ban alakult, de még mindig “piszkosul fiatal” zenekar az Eurovíziós Dalversenyre kijutott számát nagyon sokan ismerik, de kevesebben ismerik múltjukat, kezdve 2011-es bemutatkozó, és rögtön több szakmai elismerést bezsebelő, Fata Morgana című lemezükkel, amin még angol nyelvű szövegek voltak hallhatók.

Facebook

Takard el

Ez volt az AWS első magyar nyelvű dala, és egyben első klipje is, ami “több pozitív visszajelzést kapott, így nem volt kérdés többé a nyelvválasztás.”

Zene, szöveg: Brucker Bence, Csongor Bálint, Horváth Attila, Kökényes Dániel Tamás, Siklósi Örs Lukács, Varga Marcell, Veress Áron. ISWC kód: T-007.156.201-0

Hajnali járat

A 2016-os Kint a vízből című lemezzel “ért be igazán az AWS, elmondásuk szerint itt sikerült eltalálniuk, mit is szeretnének.” Ezen hallható ez a szám, ami a Viszlát nyár utáni legnépszerűbb daluk.

Zene: Brucker Bence, Varga Zoltán, Kökényes Dániel Tamás, Veress Áron. Szöveg: Siklósi Örs Lukács. ISWC kód: T-007.270.607-0

Kozma Kata

“Kozma Kata nevét méltatlanul kevesen ismerik itthon, holott nagyszerű dalszerző és kiváló zongorista” – szól a 29 éves művészt bemutató cikk bevezetője. Itt a Dal+Szerző blogon többször is szerepelt már: interjúval és több szerzeményével bemutattuk őt, amikor Artisjus Junior-díjat kapott, és mesélt nekünk Desmond Child nashville-i mesterkurzusáról is.

HonlapFacebook

Szabó Ádám: Give Me Your Love

Kozma Kata több dalt is írt Szabó Ádámmal, a Give Me Your Love lett a legnépszerűbb, Szabó Ádám A Dalban is elénekelte (és a Kállay Saunders Band is feldolgozta).

Zene: Szabó Ádám. Szöveg: Kozma Kata. ISWC kód: T-007.237.977-1

We are the water // Official song of the 17th FINA World Championships

A Budapesten rendezett vizes világbajnokság hivatalos dala is Kozma Kata legismertebb szerzeménye volt, Sebestyén Áronnal közösen. (Nem található meg a stream szolgáltatók katalógusában.)

Zene és szöveg: Sebestyén Áron, Kozma Kata. ISWC kód: T-007.285.930-3

Lemezajánlók

Vad Fruttik: Vége

A zenekar többször szerepelt már Playlist rovatunkban, részletesen itt mutattuk be őket, illetve Likó Marcell Artisjus-díja apropóján is bekerült ide daluk. Új, Szabad.vagy című lemezükről ez olvasható a magazinban: “kevés zenekar képes 13 év után szintet lépni, de a Vad Fruttiknak egyértelműen sikerült.” Az egyik kiemelkedő szerzemény “a Vége, ami a maga disszonanciájával is első hallára az ember fülében marad”.

A dal bejelentése még folyamatban.

Intim Torna Illegál: Feltettem a polcra

“Az ITI valós, őszinte dalszövegekkel és újszerű zenei megoldásokkal – például most használtak először vonósokat – tér vissza a porondra” – olvasható az oroszlán motívuma köré felépített, Élni jöttünk című albumról.

Zene és szöveg: Dorogi Péter. ISWC kód: T-007.299.001-2

Shaibo: Next to Me

“Stílusuk a funk dögösségét egyesíti a rock erejével, a szívszorító artpopot a jazz kifinomultságával, de kerüli a puszta eklektikát” – olvasható a bemutatkozó albumát Naked Feet címmel kiadó Shaibóról. A zenekar korábbi pályáját itt mutattuk be, amikor induló előadóként elnyerték a Hangfoglaló Program támogatását.

A dal bejelentése még folyamatban.

Punnany Massif: Mosoly (PMXV Version)

A 15 éves – rovatunkban részletesen itt bemutatott – Punnany Massif az évfordulóra “az elmúlt másfél évtized 15 legpunnanybb dalát választotta ki”, és “kifordította őket, megfűszerezte egy jó nagy adag újrahangszereléssel”, így “a végeredmény olyan, mintha csak erre a lemezre születtek volna” ezek a slágerek.

A dal új verziójának bejelentése még folyamatban.

Krúbi: Nehézlábérzés

“A mindössze 23 éves Krúbi szinte a semmiből lett az egyik legmenőbb hazai hiphop arc”. Szerepet játszott ebben az, hogy “olyan természetességgel beszél a poltiikáról, mintha csak az időjárásól tenné. Mindemellettt a cinikus kritikát humoros, szókimondó köntösbe bújtatja”. A legnézettebb videója is tele van erősen szókimondó szövegekkel.

Zene: Horváth Krisztián, Garamvölgyi Dániel. Szöveg: Horváth Krisztián. ISWC kód: T-007.301.382-7

Kelemen Kabátban: Úton

A zenekar – amelynek egyik frontemberével, szövegírójával, Horváth Boldival készült interjúnk itt olvasható – “”mind szövegileg, mind zeneileg megkomolyodott”. Ennek egyik jele ez a dal, amivel – mint innen kiderül – nagyon sokat küzdöttek (munkacíme Zeneszerelem volt), de megérte: a legpozitívabb visszajelzéseket erre kapták, és a Petőfi Rádió toplistáján első helyre került.

A dal bejelentése még folyamatban.

Sőrés Zsolt

A számos – köztük sok nemzetközi – együttműködésben szereplő, a Zeneakadémián is tanító Sőrés Zsolttal készült interjúból nemcsak saját zenei gyakorlatát, kérdéseit lehet megismerni, hanem a szabad improvizáció – e különösen nehezen megfogható zene – általános problémáit is körüljárja. (Az alábbi számok egyike sincs meg a stream szolgáltatók katalógusában. Spotify- és Deezer-playlisjeinkre a Sőrés Zsolt , Julo Fujak, Franz Hautzinger trió egy koncertfelvételét tettük fel.)

Hivatalos blogSoundcloud

Zsolt Sőrés /Ahad/: Ahad Noise Poetry #1 – Hommage a François Dufrene

“A szólóban magadat kell megmutatni, a tudásod és érzékenységed maximumát, hogy működjön, és valamiféle költészet jöjjön létre” – mondja az interjúban Sőrés Zsolt.

Art-Errorist & Zsolt Sőrés: Was Ist Los Da Oben?

Az egyik legnevesebb formáció, amiben Sőrés Zsolt játszik, a Faust (pontosabban annak egyik felállása). A Krautrock úttörőjeként indult zenekar tagjai közül Jean-Hervé Péronnal készített lemezén hallható ez a darab.

Chrysakis – Kobi – Skjodt – Sőrés Quartet Live (Excerpt, 2.)

“Ez az egyik paradoxona a szabad improvizációnak, hogy nem mindegy, mit játszol. Nagyon törékeny az egész, azonnal szét lehet verni. Egy három-négy tagú zenekarban már nagyon vigyázni kell, hogy mit játszol, ott már nagyon sok minden történik” – olvasható az interjúban. Az itt élő felvételen hallható kvartet egy lemezt is kiadott.

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:



Categories: Playlist

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading