Dal+Szerző Playlist #79: Zenék az őszi Dal+Szerző magazinból

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify– Deezer– YouTube

Szokás szerint összeállítottunk egy Playlistet a Dal+Szerző magazin aktuális – online itt olvasható – számában szereplő szerzők, előadók dalaiból.

Szabó Tibor / Magna Cum Laude

A magazin egyik nagyinterjúja Szabó Tiborral készült, az év könnyűzeneszerzője Artisjus-díj kitüntetettjével. A Magna Cum Laude zeneszerző-gitárosának az élettörténetét, ars poeticáját és egyes dalainak történetét is megismerhetjük. A Magna Cum Laude pályáját rovatunkban részletesen itt mutattuk be, majd az Artisjus-díj apropóján idén is szerepelt Szabó Tibor a rovatban.

Honlap Facebook

Vidéki sanzon

“Még nem volt meg a Magna, amikor a Vidéki sanzont már megírtam” – meséli Szabó Tibor az interjúban – “de azt gondoltam, hogy egy ilyen harmóniamenet nem illene az akkori zenei piacra. Ennek ellenére megmutattam Misának (Kara Mihály, a Magna Cum Laude billentyűs-szövegírója), akivel akkor a Minkben játszottunk együtt, neki is tetszett, és rögtön írt is rá egy szöveget. Azért kezdődik úgy a dal, hogy „Hússzal ezelőtt érkeztem”, mert Misa akkor volt húszéves. Ennél a számnál volt az, hogy mutogattam, csinálgattam, aztán fiókba került, de később valahogy mindig előkerült. Aztán amikor a kiadóban léptettem a dalokat, és a Vidéki sanzonhoz értünk, azonnal megszólaltak: „ez mi?!” Nem is akartam nekik megmutatni, csak valahogy ott maradt a többi közt. Jó nagy lebaszást kaptunk amiért át akartuk ugrani.”

Zene: Mező Mihály, Szabó Tibor. Szöveg: Kara Mihály. ISWC kód: T-007.142.800-6

Úgy szeress

A legkedvesebb dalaira vonatkozó kérdésre Szabó Tibor több szerzeményét is említi, köztük ezt is: “Alapvetően egy kicsit melankolikusabb dalszerző vagyok. Éppen ezért kedves számomra az Úgy szeress című dal, amit én éneklek.”

Zene: Szabó Tibor. Szöveg: Kara Mihály, Mező Mihály. ISWC kód: T-007.155.715-7

Gesztenye

Ez pedig egy másik legkedvesebb dala, amiről ezt mondta: ebbe “kifejezetten akartam egy picit monumentálisabb gitárszólót. Sokszor követelik tőlem a gitárszólót, és nem értik, hogy én csak azért nem fogok szólót rakni egy dalba, mert történetesen gitáros vagyok. Ha nem kívánja a dal, akkor nem lesz benne.”

Zene: Szabó Tibor. Szöveg: Kara Mihály, Mező Mihály. ISWC kód: T-007.237.294-1

Rakonczai Viktor

A producereket bemutató interjúsorozatban az egykor a rivaldafényben álló, ma már azt inkább kifejezetten kerülő, ám a szakmában megkerülhetetlen Rakonczai Viktor szerepel. (A zenész-szerző-producer nemrég csapattag volt a Dalfutárban, így az ezzel kapcsolatos Playlistben is helyet kapott).

V.I.P.: Miért kell, hogy elmenj

“A karriered kezdete a reflektorfényes, olykor bulváros pophoz, azaz a VIP zenekarhoz kötődik” – mondta Rakonczai Viktornak az interjút készítő Hegyi György, mire a választ: “ki akartam próbálni azt a világot, hiszen nagyon szeretem a popzenét, és fiatalon tényleg remekül éreztük magunkat abban a produkcióban. De én már akkor rájöttem, hogy maga a rivaldafény nem érdekel – sőt: mára már kifejezetten zavar.” A zenekartól azt a dalt választottuk a Playlistbe, ami kijutott az Eurovíziós Dalversenyre.

Zene és szöveg: Környei Gábor Attila, Józsa Sándor, Rácz Gergő, Rakonczai Imre, Rakonczai Viktor. Szöveg: Bokor Fekete Krisztina. ISWC kód: T-007.040.838-6

Zséda: Mindhalálig mellettem

A Rakonczai Viktor által írt slágerek közül az öt legtöbbet játszottból négynek Zséda az előadója – az első helyen a Mindhalálig mellettem áll. (A lista megtalálható a magazinban.)

Zene: Rakonczai Viktor. Szöveg: Szabó Ágnes, Rakonczai Viktor. ISWC kód: T-007.041.242-8

Wolf Kati: Szerelem miért múlsz

A top 5-ben az egyetlen, nem Zséda által énekelt dal, ami – mint az emlékezetes – kijutott az Eurovízióra (angol változatának címe What About My Dreams?). Szintén részben Rakonczai-szerzemény volt a Szívverés / Candlelight, amit Csézy énekelt a versenyben 2008-ban.

Zene: Rakonczai Viktor, Rácz Gergő. Szöveg: Geszti Péter. ISWC kód: T-007.154.683-2

Radics Gigi & Varga Viktor: Álomutazó

“Nagyon sok énekes keres meg, hogy segítsek kitalálni, hogy mit és hogyan kellene csináljon. Sokan vannak, akik hozzám jönnek még akkor is, ha nem én írom a dalaikat. Például Radics Gigi, ha itthon dolgozik Magyarországon, nem is hajlandó máshol énekelni, csak nálam, ami nekem nagyon megtisztelő” – mondja Rakonczai Viktor az interjúban. Az Álomutazóról egyenesen azt írta a sajtó, hogy “Új-Zélandról, ahol egy színházi előadásban szerepelt – kis túlzással – egyenesen Rakonczai Viktor stúdiójába érkezett a minap Radics Gigi, hogy felénekelje a karácsony körül újra színpadra kerülő Álomutazó mesemusical vadonatúj dalát.”

Zene: Rakonczai Viktor. Szöveg: Orbán Tamás. ISWC kód: T-007.294.176-4

Bari László Marcell: Hogyan tudnék élni nélküled (Ének iskolája)

Különleges produceri munka volt Rakonczai Viktor számára az Ének iskolája című műsor. “Kipróbálhattam, hogy milyen “csak” producernek lenni mondjuk egy tévéműsorban: az Ének iskoláját azért is nagyon szerettem, mert amellett, hogy tehetséges gyerekekkel foglalkoztunk, élő zenekarral dolgozhattunk, ami ugye a felnőtt tehetségkutatókra nem jellemző. És hiába nem játszottam egy hangot sem, mégis remek volt, hogy magasan kvalifikált zenészekkel kellett együttműködnöm.”

Mörk

A besorolhatatlan, soulból, jazzből, popból és sok másból merítő, “kaméleonszerű” Mörk zenekar sokszor szerepelt Playlistünkben: először itt mutattuk be pályájuk elejét, a showcase-ek rendszeres fellépőjeként, a HOTS exportlistájának vezetőjeként és Junior Artisjus-díjasként is szerepeltek rovatunkban; legutóbb Zentai Márk Dalfutár-szereplése miatt említettük őket.

Facebook

Going Under

A 2018 végén megjelent The Death Of Mörk EP, majd az idén tavasszal The Resurrection Of Mörk címmel kijött párja mutatta be, hogy mi a zenekar két arca. A kiválasztott, Goind Under című számra egyébként “már többen mondták, hogy olyan, mintha egy Tarantino-filmhez vagy a James Bondhoz készült volna.”

Zene: Zentai Márk, Szeifert Bálint, Novai Gábor, Szabó Dániel. ISWC kód: T-007.320.582-9

I Am Mörk

“Vannak pszichológiai megközelítésű, melankolikusabb és fesztelen, bulizós dalaink is”. Ez utóbbi oldal a “feltámadós” EP, amit a sokat mondó I Am Mörk című dal nyit.

Zene: Zentai Márk, Szeifert Bálint, Novai Gábor, Szabó Dániel. ISWC kód: T-007.320.268-2

The Anahit

“Londonban szerzett tapasztalatait hozta haza magával Csányi Rita és alkotta meg pillanatmegörökítő, minimál elektronikával kísérletező formációját. A The Anahit névre hallgató, szólóprojektből lett zenekarra viszonylag hamar felfigyelt a szakma, izgalmas, de füstösen komor, a mai ember szorongásait megfogalma zó dalaikkal pedig a közönséget is megragadják” – olvasható a portrécikkben. The Anahit korábban akkor szerepelt rovatunkban, amikor Csányi Ritát a svéd szervezők beválasztották a Budapesten rendezett, nemzetközi Songwriting Camp résztvevői közé.

Facebook

Clouds Of Smoke

Ez az első és egyben legnézettebb The Anahit-videó, az első lemezről. Az In The Dark érzelmileg összetett album, hiszen “általában bennem is egyszerre rengeteg érzés kavarog: csalódás, szabadságvágy, szerelem, magány és az idő múlásától való rettegés. Ezek alapvetően hétköznapi érzések, ezért a közönség is jobban tud kapcsolódni a dalokhoz” – mondta a magazinnak Csányi Rita. A videó nézettsége egyébként már meghaladta a 400 ezret, sok komment szól arról, hogy az X Faktorban látták énekesnőként, és egyedül ő fogta meg őket a versenyzők közül. Érdekesség, hogy a klipet “a brazil filmrendező Sousa Haz rendezte, akit nagyon inspiráltak Rita dalai”.

Zene: Havasi Hollanda György, Csányi Rita. Szöveg: Csányi Rita. ISWC kód: T-007.324.059-1

Way Out

Ez a dal második, tavasszal megjelent Addicted című albumon hallható. Ez “központi témaként arra keresi a választ, hogy az emberek miért próbálnak kapaszkodókat találni függőségeikben. Az énekes-dalszerző szerint új szintre lépett a projekt azzal, hogy már az egész zenekar részt vett az alkotásban.”

Zene: Havasi Hollanda György, Csányi Rita, Sashegyi Soma. Szöveg: Csányi Rita. ISWC kód: T-007.324.064-8

The Anahit, anatu: lonely

Friss klip egy olyan dalhoz, ami az albumon nem szerepelt. Anatu egy angol producer, a vele való munka a cikkben is szereplő nemzetközi, több szálon futó tervek egyik eleme.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Ethnofil

“Egy Ethnofil-dalt hallgatva sosem tudhatjuk, hova visz minket, milyen hangulatok sodrásába kerülünk” – olvasható a több mint tíz éve indult, többször átalakult – most “stabil hatfős felállással” működő – zenekarról. Van azért közös pont: a népzene-feldolgozás, illetve a népzenei formáktól való elindulás.

HonlapFacebook

Balkán Taxi

“Első lemezük Fülön Csíp címmel 2011-ben jelent meg, még tracionális népzenét népszerűsítő célzattal”; ezen hallható ez a balkáni hangulatú dal.

Zene: Weil András. ISWC kód: T-007.154.795-9

Némavad

Az elsőnél “jóval kísérletezőbb és eklektikusabb” Kókuszmúzeum című lemezen szereplő dal önmagában is megjeleníti ezt a sokféleséget, hiszen a melankolikus első fele után egy szinte jazz-rockos második rész következik.

Zene: Weil András. ISWC kód: T-007.181.480-6

Heavy Dust I

“Az elmúlt tíz évben rengeteget változtak, ahogyan az őket ért zenei hatások is bővülnek. „Közben ezek mellett a hangszerelés erősen elektronikus és pszichedelikus jegyeket mutat, ami inkább a The Edge lemez hangzására jellemző ” – mondta a magazinnak Weil András billentyűs. A Heavy Dust című dalban az elektronikából leginkább a triphop műfaj hatása érezhető.

Zene: Okos Viola, Weil András, Zahár Fanni, Okos Gergely, Kocsis Levente, Őrsi András, Moldván Zsolt. Szöveg: Ansah Bondzie Ossukow Mensa, Okos Viola, Weil András. ISWC kód: T-007.320.540-9

Kalitka

A cikkben még jövő idejűként szerepel, viszont éppen frissen már megjelent a negyedik album, az Azimuth. “Az eddig kipróbált alkotó módszereink mostanra értek be igazán – sikerült az improvizációt és a tudatos tervezést megfelelő arányban vegyítenünk” – mondták róla a lemezt bemutató Hvg.hu-nak.

Lemezajánlók

Myra Monoka: 88

A régóta aktív (lásd e Playlistünket) énekesnő-producer első, saját nevén megjelent EP-jére “alapvetően elektronikus zenei irány jellemző, R&B-vel és finom popzenével megspékelve, ami remekül illeszkedik a nemzetközi trendekhez.”

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Cloud 9+: Mixtape

Az egyik legnépszerűbb – rovatunkban itt bemutatott – magyar elektronikus zenei formáció kiadványán (ami címével is jelzi, hogy a zenekar elkanyarodott “a hagyományos nagylemez formátumtól”) számos vendég szerepel. Többek között az AWS is (lásd a playlistbe választott dalt), valamint Deego, a Hősök, Járai Márk (Halott Pénz), Fura Csé (Follow The Flow) és MC Fedora. “Ha végigtekintünk ezen a névsoron, olyan, mintha bármelyik hazai fesztivál egyik erős napjának line-upját néznénk, de pont ez a hangulat tükröződik is a lemezen.”

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Parno Graszt: Már nem szédülök

“A hiteles cigányzene nagyköveteiként” ismert zenekar több két évtizedes működése során számos sikert elért; 2016-ban A Dal döntőjéig jutott a most megjelent album címadó dala. Bár saját szerzemények (mint ez), népdalok és egy Quimby-átdolgozás is hallható rajta, “nagyon egységes, végig jókedvet sugárzó, könnyen táncra bíró anyag”.

Zene és szöveg: Oláh József. ISWC kód: T-007.255.116-6

Meszecsinka: Állj bele a mélybe!

Szintén világszerte sikeres és a tágan értett “világzenébe” tartozik a korábban itt bemutatott Meszecsinka. Az idén tízéves zenekar új albuma “még a korábbiakhoz képest is nyíltabb, őszintébb és mélyrehatóbb”.

Zene: Biljarszki Emil, Somogyi Ferenc, Krolikowski Dávid, Oláh Annamária. Szöveg: Oláh Annamária. ISWC kód: T-007.323.682-4

Galla Miklós: Emberek, figyeljetek!

Galla Miklós új albuma részben az életmű újragondolt számaiból áll, annak jegyében, hogy “a jelszó örök: a 21. században a számítógép is egy hangszer.” De “szerepelnek rajta vadiúj szerzemények is, jelezvén, hogy Galla azért valahol mégiscsak komolyan veszi zenei szólókarrierjét. De szerencsére csak pont annyira üdítően, amennyire Galla úgy általában komolyan tudja venni magát.”

Zene és szöveg: Galla Miklós. ISWC kód: T-007.324.706-9

Trap Hungary Mixtape 3

A magyar trap színteret bemutató, egy Facebook-csoportból kiindulva szerveződő válogatássorozat nemcsak ismert és feltörekvő előadókat mutat be, hanem “tovább mutat egy egyszerű áttekintésnél, sokkal inkább egy előrejelzés – a tavalyi Mixtape-en helyet kapó Lil Frakk vagy Kapitány Máté például azóta ezrek előtt lépett fel a Budapest Parkban.”

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Dobos Dániel

Drumul Dracului

A komolyzenei interjúban Dobos Dánielt ismerhetjük meg, Az év junior komolyzenei alkotója Artisjus-díj díjazottját. Drumul Dracului című darabja 2018-ban megnyerte az első Bartók Világversenyt. A rövid zongoradarab címe magyarul Az ördög útja, zenei anyaga egy moldvai táncdallamra épül. Mint Dobos Dániel mondta, sok megrendelést kapott ezek után, a győztes darab igazi “lavinát indított meg”. A komolyzene mai helyzetét így látja: “nagyon hozzá lettünk szoktatva ahhoz, hogy tökéletes minőségben hallgassunk felvételeket, aztán elmegyünk egy koncertre, ahol nem tökéletes minden. Mégis úgy látom, hogy az emberek egyre inkább arra figyelnek, hogy ne a tökéletest hallják, hanem valami élményben részesüljenek. Ezt én is próbálom valamennyire a zenémben képviselni, akár úgy, hogy nem feltétlenül mindig mindennel fogaskerékként illeszkedő zenét próbálok írni, hanem valami olyasmit, ami emberi.” (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Facebook

Zene: Dobos Dániel. ISWC kód: T-007.313.063-8

A Playlist végighallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:



Categories: Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading