Dal+Szerző Playlist #42: A kritikusok kedvenc magyar lemezei 2017-ben

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify – Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Tavaly készítettünk először összeállítást az év végi listák alapján a magyar kritikusok kedvenc lemezeiről. Mostani összeállításunkhoz még több listát találtunk, és 23 olyan lemez volt, ami legalább három ilyen toplistán szerepelt. Ezek szerepelnek a playlistben; alább felsoroljuk még azt a további húsz lemezt is, amik két listára kerültek fel. Az összes listán együttvéve több mint száz hazai album, EP található meg.

Az átnézett listák: Index, Hvg, Recorder, Phenom’enonNOWmagazinA38-tól a ZeneakadémiáigNuSkullRozsdagyár, Jazzma. A Lángoló Gitárok három listát közölt (magyar világzene, valamint külföldi és magyar lemezeket vegyesen sorba állítva: hard rock és metal, egyéb műfajok). A KULTer “kultlemezekről” és “kultbandákról” állított össze egy-egy listát. A Népszava különféle szakmabelieknek küldött kérdőívet, a Ritmus és Hang és a M.a.csek munkatársainak személyes listáit közölte, a MusicPress a szerkesztő mellett több szakmabeli listáját tette közzé. Az Ígéretes Titánok dalokat válogatott és bocsátott szavazásra. Az angol nyelvű gyűjtőoldal, a Beehype szintén közölt egy magyar listát. Természetesen így is lehet, hogy néhány lista elkerülte a figyelmünket; az esetleges kiegészítéseket várjuk kommentben vagy a Facebookon.

A 23 kritikuskedvenc lemez közül az alábbi listában első helyen szerepel két olyan, ami a legtöbb (9 és 8) listán megtalálható; alattuk a 3-5 listára került albumokat már nem ilyen logika szerint raktuk sorba, főleg, mert lehetetlen közös nevezőre hozni a sokféle módon szerkesztett listát. Egy-egy lemezről a YouTube-on legnépszerűbb számot választottuk ki mutatóba; a rövid ismertetők alatti szerzőségi adatok (dőlt betűvel) csak erre a szerzeményre vonatkoznak. (Borítóképnek a Recorder képét vettük kölcsön, ami nem fedi ezt a listát.)

Szabó Benedek és a Galaxisok: Focipályákon sétálsz át éjszaka

A kritikusok abszolút kedvenc lemeze kilenc listán szerepel: Index, Hvg, Recorder, KULTer, Phenom’enon, A38-tól…, MusicPress, Ritmus és Hang, Beehype. Szabó Benedek korábban a magyar és angolszász énekes-dalszerző és független rock hagyományaiból kiindulva lett “generációja hangja”; e szerepet új lemezén maga mögött hagyta, de a kritikusok továbbra is imádják. Rovatunkban legutóbb itt írtunk róla.

Boldoggá akarlak tenni (de nem tudom, hogy kell) – Zene, szöveg: Szabó Benedek. ISWC kód: T-007.277.535-9

Óriás: Minden villany ég

Az Óriás, amit Egyedi Péter frontember úgy jellemzett: “rockzene, aminek van szíve, töke és mondanivalója”, e lemezén bátran kísérletezett a műfajjal, a kritikusok szerint igen sikeresen, hiszen nyolc listán szerepelt: Index, Hvg, Recorder, Phenom’enon, NOWmagazin, KULTer, M.a.csek, NuSkull. Rovatunkban legutóbb itt írtunk róluk.

Kezdjük el – Zene: Nagy Dávid, Egyedi Péter, Örmény Ákos. Szöveg: Egyedi Péter. ISWC kód: T-007.276.018-9

Fran Palermo: Bonerider

A sokfelől merítő, pszichedelikus és slágeres “vagabond rock and rollt” játszó zenekar ötszámos EP-vel jelentkezett idén, rajta első magyar nyelvű dalukkal. Rovatunkban legutóbb itt írtunk róluk. Négy listán szerepelt: Index, Recorder, Phenom’enon, Beehype.

Holdvilágos – Ez egy átdolgozás, a bejelentése még folyamatban van. Az eredeti dal szerzőségi adatai a következőek. Zene: Eisemann Mihály. Szöveg: Zágon István. ISWC kód: T-007.174.812-3

Tej: Pénztelenség, sikertelenség, csillogás

Pálinkás Tamás (az egykori, szintén kritikuskedvenc, okos és kemény Isten Háta Mögött frontembere) rádióbarát popot játszik, de olyan csavarokkal, hogy a rádiókba aligha fér be, ám a kritikusok annál jobban szeretik. Öt listán szerepelt: Index, Recorder, Phenom’enon, Ígéretes Titánok, NuSkull.

Lényeg – A dal bejelentése még folyamatban van.

Dope Calypso: Chaka Chaka

A garázspunkot játszó zenekar meglepőt húzott: beszállt Szabó Tamás “Tonyó”, akinek a szintije új színnel gazdagította zenéjüket. Rovatunkban legutóbb itt írtunk róluk. Négy listán szerepelt: Index, Phenom’enon, KULTer, Beehype.

Rama Lama Ding Ding Dong – Zene: Kelemen László, Sarkadi Miklós, Szabó Tamás, Szabó Áron. Szöveg: Sarkadi Miklós. ISWC kód: T-007.291.032-7

Blahalouisiana: Alagutak, fények, nagymamád jegenyéi

A gitárpopot játszó zenekar idén bizonyította, hogy nemcsak elvben rádióbarát, hanem tényleg rádiós slágert is tud írni; lemezükön pedig új színekkel gazdagodott zenéjük. Rovatunkban legutóbb itt írtunk róluk. Három listán szerepelt: Hvg, Recorder, Phenom’enon.

Túl távol, elég közel – Zene: Juhász Ádám, Mózner László, Pénzes Máté, Jancsó Gábor. Szöveg: Schoblocher Barbara, Szajkó András. ISWC kód: T-007.275.903-5

Elefánt: Minden

Szendrői Csaba (Artisjus Junior-díjat érő) szövegeihez együttese minden korábbinál bátrabban kísérletező, sok műfajból merítő zenét írt. Rovatunkban legutóbb itt írtunk róluk. Három listán szerepelt: Hvg, Phenom’enon, MusicPress.

Madarak – Zene és szöveg: Szendrői Csaba, Kovács Zoltán, Horváth Bence Ede, Tóth András, Németh Szabolcs. ISWC kód: T-007.295.921-7

The Somersault Boy: Come on feel the misery

A több zenekarból is ismert Sallai László zenekara a magyar színtéren ritkaságszámba menő, de a kritikusokhoz mindig közel álló powerpop műfajban alkot. Rovatunkban legutóbb itt írtunk róluk. Öt listán szerepelt: Index, Hvg, Recorder, Phenom’enon, Beehype. (Nincs fent a stream szolgáltatóknál.)

Come on feel the misery – Zene és szöveg: Sallai László András. ISWC kód: T-007.292.108-4

Péterfy Bori & Love Band: Bori X

A jubiláló zenekar a korábbiaknál könnyedebb, táncosabb, elektronikusabb lemezzel állt elő, ami tele van izgalmas ötletekkel. Rovatunkban legutóbb itt írtunk róluk. Három listán szerepelt: Recorder, Phenom’enon, KULTer.

Ne keresd az igazit, az én voltam – Zene: Tövisházi Ambrus. Szöveg: Sarkadi Balázs. ISWC kód: T-007.286.191-6

Deep Glaze: Pressure

A pszichedelikus rockból indult zenekar kísérleti rockzenéje egyetlen, összefüggő dalfolyamot alkot a lemezen. Rovatunkban legutóbb itt írtunk róluk. Négy listán szerepelt: Index, Phenom’enon, KULTer, Beehype.

Pressure – Zene: Szőke Zoltán, Topuzidisz Dimitrisz, Golecász Jorgosz, Szőke Bence, Móricz Balázs Benedek. Szöveg: Topuzidisz Dimitrisz, Golecász Jorgosz. ISWC kód: T-007.282.302-9

Frenk: Magyar pszicho

Frenk zenéjében sok minden találkozik – új hullám, alternatív rock, David Bowie, Tom Waits, bárzene -, új lemezén a korábbiaknál is jobban kirajzolva egyedi világát. Három listán szerepelt: Hvg, Recorder, MusicPress.

Meztelen szemekkel – Zene és szöveg: Torma Gábor. ISWC kód: T-007.288.182-3

Window: Take what you want

A világban reneszánszát éli, nálunk ritkaság ez a (neo) soulos, a hiphop, funk, R&B elemeivel beoltott, érzelmes-érzéki zene. Rovatunkban legutóbb itt írtunk róluk. Négy listán szerepelt: Index, Recorder, Phenom’enon, Beehype.

Syrenes feat. M3nsa – Zene: Kocsis Bence, Bécsy András Bence, Jancsovics Máté, Zahár Fanni, Boros Levente. Szöveg: Kocsis Bence, Ansah Bondzie Ossukow Mensa. ISWC kód: T-007.288.694-2 

Hiperkarma: Délibáb

A magyar alternatív rock a kábítószerek poklát megjárt hőse, Bérczesi Róbert és zenekara a kezdetektől fogva a kritikusok egyik legnagyobb kedvence, tavalyi lemezén sem találtak fogást. Rovatunkban legutóbb itt írtunk róluk. Négy listán szerepelt: Recorder, Phenom’enon, KULTer, A38-tól…

Délibáb – Zene és szöveg: Bérczesi Róbert. ISWC kód: T-007.267.977-6

Platon Karataev: For Her

Főként melankolikus, e lemezén a párkapcsolatok végét körüljáró indie-folkot játszik a zenekar, nemzetközi potenciállal. Rovatunkban legutóbb itt írtunk róluk. Négy listán szerepelt: Index, Phenom’enon, A38-tól…, Beehype.

Elevator – Zene: Balla Gergely Lóránt, Czakó Kuraly Sebestyén. Szöveg: Balla Gergely Lóránt. ISWC kód: T-007.271.351-9

Unknown Child: ID check at Night

A Gustave Tiger énekesnőjeként is ismert Szurcsik Erika intim, erős hangulatú világot teremt kevés eszközzel: hangjával, gitárjával és effektjeivel. Négy listán szerepelt: Hvg, Recorder, Phenom’enon, Beehype. (Nincs fent a YouTube-on és a stream oldalakon.)

Wrong Place, Wrong Time – A dal regisztrációja még folyamatban. 

Bajdázó: Boldog a hegy

A magát a börzsönyizene “műfajba” soroló, a folk, a pszichedelikus rock és az ambient határvidékén alkotó Bajdázó tavalyi lemezén a korábbiaknál nagyobb szerepet kaptak a ritmusoknak. Négy listán szerepelt: Hvg, Lángoló Gitárok, Recorder, Ritmus és Hang.

Boldog a hegy – Zene és szöveg: Mile Zsigmond Zsolt. ISWC kód: T-007.289.678-6

Babé Sila: August

Az R&B újabb, a mai elektronikus tánczenei stílusokból is bőven merítő változatának szinte egyetlen hazai képviselője, aki tudatosan készül nemzetközi karrierre (a fenti dalt egy berlini formációval készítette.) Rovatunkban legutóbb itt írtunk róla. Három listán szerepelt: Index, Recorder, Phenom’enon.

Luna feat. Dope Est Dope – Zene és szöveg: Sárközi Barbara. ISWC kód: T-007.283.553-0

Papaver Cousins: Lack Of Lightness

Az angolszász indie folk talán kicsi, de összetartó színteret alkot (a Lone Waltz kiadó fogja össze ezeket az előadókat), 2017-ben a kritikusokat a Papaver Cousins érzékeny dalai fogták meg a leginkább e körből. Rovatunkban legutóbb itt írtunk róluk. Három listán szerepelt: Index, Lángoló Gitárok, Recorder, Phenom’enon.

Unborn Child – Zene és szöveg: Szendrey Nagy Olivér. ISWC kód: T-007.270.737-9

Apey & The Pea: Hex

A stoner, a grunge és a sludge műfajokat keresztező zenekar rock- és metalkörökben régóta nagy kedvenc, új lemezükön még egyedibb lett a hangzásviláguk, és – anélkül, hogy “populárisabb” lett volna – még szélesebb körben szerzett elismerést. Rovatunkban legutóbb itt írtunk róluk. Öt listán szerepelt: Index, Phenom’enon, NOWmagazin, MusicPress, NuSkull.

Slaves – Zene: Prepelicza Zoltán, Makai László. Szöveg: Áron András. ISWC kód: T-007.289.398-1

Perihelion: Örvény

A black metalból indult együttes ezen a lemezén a műfajt (nagyrészt) maga mögött hagyva egyedi, a rituális és népzenék elemeit is beépítő posztmetal zenét hozott létre. Négy listán szerepet: Recorder, Lángoló Gitárok, NuSkull, Nuskull, Rozsdagyár.

Kihalt égi folyosók – A dal bejelentése még folyamatban van.

Jü: Summa

Az art rockot játszó trió lemezén összefér a kemény rock és a szabad improvizáció, vagy akár az afrikai ütősök is. Öt listán szerepelt: Hvg, Recorder, Phenom’enon, MusicPress, Ritmus és Hang. (Nincs fent a YouTube-on.)

Summa – Zene: Halmos András, Hock Ernő, Mészáros Ádám. ISWC kód:  T-007.268.176-5

Cserepes Károly: Blacklake

A magyar világzene nagy öregje a feketetói vásárokon gyűjtött autentikus felvételekből rakott össze egy nehezen besorolható, talán leginkább népi kollázszenének nevezhető albumot. Négy listán szerepel: Recorder, Lángoló Gitárok, Népszava, Ritmus és hang – valamint a World Music Charts Europe éves listáján is szerepelt, több más magyar lemezzel együtt.

Netti-Dumnezeu Lad’s Dance – Tradicionális, feldolgozta: Cserepes Károly. ISWC kód: T-007.268.018-2

Gosheven: Leaper

Különleges, a nyugati zenén edzett fülnek fura ún. tiszta hangolású gitár és elektronika szól Gosheven ambientes, kísérletező zenéjében. Három listán szerepelt: Index, Recorder, KULTer – valamint külföldi lapokban is, például az underground, kísérleti zenék legfontosabb magazinja, a Wire is feltette ötvenes listájára.

Well Tuned Dreams – A dal regisztrációja folyamatban. 

A 20 lemez, ami két átnézett listán szerepelt: Amber Smith: New, Archaic: How Much Blood Would You Shed to Stay Alive?, Bëlga: Csumpa, Dresch Vonós Quartet: Forrásból, EZ Basic: Sissyfuzz, Gege: Dokumentum, Imanexperiment: Hologram, Isle Of Man: Atmosphere II, The Keeymen: The Keeymen, Kiscsillag: Semmi konferencia, Lakatos Mónika: Romanino, Sena Dagadu: Feathers, Ligeti Gyuri: Return To Alexandria, Muzsik és Volkova: Rövidesen találkozunk, Naked Woods: No Remedy, Sör és Fű: Spontán életflessek, Special Providence: Will, Stas: Bluebird Of Freedom, Takáts Eszter és Zenekara: Bocsáss meg, Christopher Waver: Chronon.

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:



Categories: Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading